Megkértem Danát, csak a páros döntő után húzza meg a fülemet

Kozák Danuta; Szabó Gabriella akció döntő FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY FOTÓ ÁLTALÁNOS verseny SPORT versenyez
Moszkva, 2016. június 26. Kozák Danuta (b) és Szabó Gabriella a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság női kajak kettesének 500 méteres döntőjében 2016. június 26-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vágólapra másolva!
Rövid ünnepséggel zárult a kajak-kenu válogatott vasárnapi ebédje Rio de Janeiróban, csapattársai tortával és tapssal köszöntötték az olimpiai bajnok Szabó Gabriellát. A 30. születésnapját ünneplő honvédes hétfőn már vízre száll Kozák Danutával párosban, hétvégén pedig a négyes tagjaként lesz jelenése, így nem nehéz kitalálni, hogy mi lehetett a kívánsága, mielőtt elfújta a gyertyát – áll a Magyar Kajak-kenu Szövetség közleményében.
Vágólapra másolva!

Az időeltolódás miatt korán reggel már sok száz üzenet várta a születésnapos Szabó Gabriellát. A versenyzőnő megszokta, hogy a születésnapja a szezon fő versenyére esik, és a kerek évforduló ellenére sem tulajdonított ennek túl nagy jelentőséget.

"A sok-sok kedves üzenet természetesen nagyon jólesett, de nem foglalkozom a születésnapommal igazán, mert hála istennek van feladatom bőven.

Nagyon jól érzem magam, akkor lennék szomorú, ha ma nem lehetnék itt" – mondta Szabó Gabriella.

Kozák Danuta és Szabó Gabriella párosban aranyeséllyel indul Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Lassan teljes létszámú a magyar kajak-kenu csapat Rióban, ahova helyi idő szerint vasárnap estig minden versenyző befutott. Az utolsó különítmény vasárnap hajnalban startolt Budapestről, soraiban az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinával, Csipes Tamarával, valamint a férfi négyes két tagjával, Kugler Attilával és Somorácz Tamással.

Azok, akik már korábban kiértek, végre birtokba vehették a teljes pályát a Lagoa Stadiumban, mert a vízfelületen és a hajótárolókon eddig az evezős mezőnnyel kellett osztoznia a gyorsasági kajak-kenusoknak.

"Az evezős versenyek miatt szombatig csak egy egy kilométeres edzőszakaszt használhattunk, ami zsúfolt volt, és hullámos, nem lehetett rajta érdemi munkát végezni. Vasárnap délelőtt viszont igazán ideális körülmények között tudtunk vízre szállni – mondta Storcz Botond vezetőedző. – A pályán szélcsend volt, és elfoglalhattuk végleges helyünket a versenyzői területen is, ahol igyekszünk a sportolóinknak nyugodt körülményeket biztosítani.

Úgy látom, hogy a csapat felszabadult,

a következő napokban mindent meg fogunk tenni, hogy minél többet hozzátehessünk az eddigi szép magyar eredményekhez."

Storcz bizakodó Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vezetőedző szavait erősítette meg Hajdu Jonatán is. A kenus sprinter vasárnap délelőtt az első között evezett a tükörvízen, és elégedett volt a körülményekkel. "Bár az elmúlt két napban láttam, hogy milyen a pálya, ha szeles, de vasárnap délelőtt igazán jól lehetett evezni, nekem a körülményekkel kapcsolatban nincsenek aggodalmaim – mondta a fiatal dunaújvárosi versenyző. –

Jó hangulatban teltek eddig a napjaink, az egész csapat koncentrált, de feszültséget senkin sem érezni."

Az olimpiai kajak-kenu regattán hétfőn, magyar idő szerint 14.00 és 16.30 között rendezik a selejtezőket négy versenyszámban, C-2 1000 méteren, női K-2-ben, szintén a hölgyeknél K-1 200 méteren, valamint a férfi kajakosok között, K-1 1000 méteren.

Hogy ki milyen formában van, és kitől mit várhatunk az olimpián? Itt esélylatolgattunk.