Megvan a riói olimpia eddigi legnagyobb csalása

Jevgenyij Tiscsenko, Vaszilij Levit, ökölvívás, boksz, olimpia, Rio 2016
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 15: Evgeny Tishchenko of Russia celebrates winning the gold medal after the mens heavyweight 91kg next to Vassiliy Levit of Kazakhstan during the Boxing at Riocentro on August 15, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nemcsak Lőrincz Viktor bronzmeccse után lehetett csalást reklamálni az olimpián. A riói közönség füttykoncertje közepette ünnepelte olimpiai bajnoki címét Jevgenyij Tiscsenko a férfi ökölvívók 91 kilogrammos súlycsoportjában. A világ- és Európa-bajnok orosz egyhangú pontozással nyert a kazah Vaszilij Levit ellen, de aki látta, azt mondta, ilyen csalást ritkán lehet látni.
Vágólapra másolva!

A mérkőzést a nézőtérről végignézte Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, és láthatta, ahogy az első menetet a kazah sportoló uralta. Az ír és a kolumbiai pontozó szerint ez így is volt, az algériai az oroszt látta jobbnak. A második menetben Levit hasonló elánnal és taktikával bokszolt, meglepetésre a három bíró szerint mégis Tiscsenko volt a jobb.

Levit továbbra is megszállottként ment előre, egy nagy balhoroggal el is találta Tiscsenkót, fölénye egyértelműnek tűnt. Ezek után meglepetésre csak egy bíró adta a menetet a kazahnak, ez pedig azt jelentette, hogy végül az orosz karját emelték a magasba.

Aki a ringbe lép, megérdemli a tiszteletet

A közönség durva füttykoncertbe kezdett, a vesztes ugyanakkor hihetetlenül sportszerűen reagált, és a mutatóujját a szája elé téve próbálta csendre inteni a háborgókat.

Tiscsenko győzött Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

„Hallottam a közönség reakcióját, de tudni kell, hogy a bokszolók között van szolidaritás.

Aranyéremért jöttem, de nem sikerült az utolsó lépés, ezt azt jelenti, nem teljesítettem százszázalékosan a tervemet. De ilyen az élet. Én úgy éreztem nyertem, az edzőim is elégedettek velem. A bírók teljesítményét csak akkor tudom értékelni, ha visszanézem a mérkőzés felvételét. Az ezüst azt jelenti, ezüst, ennek kell örülni” – nyilatkozta Levit.

Tiscsenko nem érti

Tiscsenko is egész jól kezelte, hogy magyarázkodnia kellett az aranyérme miatt.

Levit gratulál Tiscsenkónak Forrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, minden tőlem telhetőt elkövettem, hogy nyerjek. Büszke vagyok, hogy aranyérmet nyertem Oroszországnak. Tisztelem az ellenfelem és a közönséget, csak nem tudom, miért fújoltak ilyen felháborító módon” – mondta.

Lőrincz és a bíráskodás

A hétfői napon birkózásban élhettünk át hasonlót, akkor Lőrincz Viktor erősen vitatható bírói döntéssel veszítette el a bronzmérkőzését, és végül csak ötödik lett a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában.

Maffia és szégyen

A Twitter ugyanakkor felrobbant a véleményektől. Az egyik legnevesebb amerikai promóter, a korábban Erdei Zsolttal is együtt dolgozó Lou DiBella azt írta, a nemzetközi bokszszövetség egy maffia, és szégyen, ami történt.

Az ESPN szakírója, Don Rafael úgy fogalmazott, a legtöbb mérkőzésen kiváló volt a bíráskodás, „de a nehézsúlyú döntő pontozása rossz volt. Nagyon rossz.”

A BBC újságírója, Ben Dirs sem volt visszafogott: „A nehézsúlyú döntő bíráskodása – kérem, bocsássanak meg, de nem lehet máshogy megfogalmazni – egy kib*szott nagy szégyen volt.”

Igaza lett a Guardiannek?

A történtek fényében különösen felértékelődhet a Guardian két héttel korábbi írása, a brit lapnak akkor a nevük elhallgatását kérő magas rangú sportvezetők úgy nyilatkoztak: az amatőr ökölvívásban olyan méretű a korrupció, hogy a pontozók és a ringbírók már a mérkőzések előtt eldöntik, kinek kell nyernie.

„Néhány menet annyira kirívó csalás, hogy már teljesen nyilvánvaló. Ezt már nem veszi be a gyomrom” – nyilatkozta egyikük. A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) szóvivője cáfolta az állításokat, elmondása szerint a szervezet fő feladata, hogy biztosítsa a tisztességes és átlátható versenyt.