Szemtelenül fiatal futónőé lehet az olimpia legnagyobb sztorija

TOPSHOTS Horizontal 3000 STEEPLE CHASE
(L-R) Bahrain's Ruth Jebet, Kenya's Beatrice Chepkoech, Kenya's Hyvin Kiyeng Jepkemoi and USA's Emma Coburn compete in the Women's 3000m Steeplechase Final during the athletics competition at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 15, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Ruth Jebet nyerte a női 3000 méteres akadályfutást a riói olimpián, és bár több támadást is kapott, de még többen megvédték őt.
Vágólapra másolva!

A mindössze 19 éves futónő Kenyában született, de 16 évesen Bahreinbe költözött, és úgy döntött, hogy bahreini színekben fog versenyezni, hazájában már ekkor elkezdték támadni.

Kenyaiként lehet, hogy ki sem jutott volna Forrás: AFP/Franck Fife

„Kenyában annyi atléta van, hogy lehet, hogy ki sem jutottam volna az olimpiára – mondta Jebet az aranyérem megszerzése után. – Bahreinben nagyon bíztak bennem, látták, hogy a Gyémánt Liga-versenyeken hogy futok, és azt mondták,

Jebet meghálálta a bizalmat, és Bahrein történetének első olimpiai bajnoki címét szerezte meg, ráadásul úgy, hogy 8 perc 59,75 másodperces idejével minden idők második legjobb eredményét futotta.

Direkt visszafogta magát?

Alig egy másodperccel maradt el a szám világcsúcsától, amelyet az orosz Gulnara Galkina tart a 2008-as pekingi játékok óta 8 perc 58,81 másodperccel, ám a szakértők szerint ezt is megdönthette volna, csak a végén kiengedett.

A világ valaha futott második legjobb ideje Forrás: AFP/Franck Fife

Azzal vádolják, hogy szándékosan engedte el a világrekordot, mivel az olimpián ezért nem kap külön pénzt, ám ha valamelyik Gyémánt Liga-versenyen futja meg, akkor 50 ezer dollár (kb. 14 millió forint) üti a markát.

„Láttam a verseny előtt, hogy megdőlt a 400 és a 10 ezer méter világcsúcsa is, arra gondoltam, hogy miért ne dönthetném meg én is a 3000 akadály világrekordját? Futás közben viszont ez nem volt eszemben, nem is segített senki kintről, hogy akár meg is lehet a csúcs, így csak arra figyeltem, hogy megnyerjem a versenyt. Nem volt ebben semmi szándékosság” – fogalmazott Jebet.

A legyőzött kenyai Chepkoech gratulál neki a győzelem után Forrás: AFP/Franck Fife

A Twitteren kapott hideget-meleget, de több kenyai felhasználó meg is védte, mondván, a kenyai atlétikát belengő korrupció és csalás megérdemelte ezt a görbe tükröt.

Beintett a korrupciónak

„Senki nem várta ezt Ruth Jebettől. Fáj ez most nekünk? Igen. Megérdemeltük ezt a leckét? Igen. Tanultunk belőle? Nem hiszem” – írta ki egy kenyai szurkoló.

Bahreiniként az 50-szeresét kapja az aranyért Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Kenyában 1 millió shillling, azaz körülbelül 2,7 millió forint jár egy olimpiai bajnoki címért, míg Bahreinben 52 millió shilling, azaz 140 millió forint a jutalom, azért is ennyi, mivel eddig az országnak még egyetlen olimpiai aranyérmese sem volt.

Egy másik szurkoló így fogalmazott: „Áruló lenne csak azért, mert a jobb életkörülményeket választotta saját maga és a családja számára a korrupt, önző kenyai politika helyett?”