Szétlőtték az amerikaiak a női pólósok döntős álmait

Tóth Ildikó, női vízilabda, Magyarország - Egyesült Államok
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 17. Tóth Ildikó (fehérben) és az amerikai Maggie Steffens a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjében játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzésen az Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott a bronzéremért játszhat pénteken a riói olimpián, miután az elődöntőben 14-10-re kikapott a címvédő Egyesült Államoktól. A harmadik helyért Oroszország lesz az ellenfél pénteken.
Vágólapra másolva!

női vízilabdatorna, elődöntő:
Magyarország – Egyesült Államok 10-14 (2-3, 3-5, 3-4, 2-2)
gól: Keszthelyi 4, Bujka 2, Kisteleki 2, Garda, Czigány, illetve Steffens 4, Musselman 2, Neushul 2, M. Fisher, Seidemann, Fattal, Matthewson, Gilchrist, Craig

– mondta az elődöntőbeli ellenfélről, az amerikai válogatottról, Bíró Attila, női pólósaink kapitánya. 2000 óta szerepel a női vízilabda az olimpiák műsorán, és az amerikai csapat az állandóságot jelentik,

mindig bejutottak az elődöntőbe, és négy éve Londonban az arannyal tértek haza.

A csoportban nem volt esélyünk ellenük

A magyar csapat ezzel szemben 2008-ban és 2012-ben is lemaradt az érmes helyekről, mindkétszer a negyedik helyen zárt. A két válogatott egy csoportban volt, és az amerikaiak nem adtak esélyt nekünk, 11-6-ra nyertek ellenünk, a fölényüket jól mutatja, hogy ez volt a legszorosabb meccsük a tornán.

Nagyjából így tűntek el a döntős álmaink is. A meccs képeiért kattintson! Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az esélyek nem mellettünk szóltak, de a kapitány azt ígérte, hogy felszabadult játékkal nekik esünk majd, 54 másodperc után viszont már hátrányban voltunk, amikor Makenzie Fischer betalált emberelőnyből. Szerencsére gyorsan tudtunk reagálni a korai gólra, Garda akcióból, távolról lőtt mesésen a bal sarokba. Kasó óriási védése és Kisteleki nem kevésbé látványos, kapufás gólja után már mi vezettünk, de Seidemann nem hagyott sokáig örülni minket.

A második negyedben húztak el

Nagyon bíztunk Bujkában, talán túlságosan is, az első negyedben vagy öt labdát játszottunk be a centernek, de egyszer sem kaptunk érte emberelőnyt, csak fordulhatott belőle az ellenfél. Ők viszont be tudtak nyomni minket emberelőnyben, és egy nagyon mázlis góllal vették vissza a vezetést, Steffens lövése egy magyar kezet és a kapufát érintve csorgott be.

Amilyen jól sikerült az első negyed, olyan gyászosan indult a második, az amerikaiak kíméletlenül bepüfölték az előnyöket, és akcióból sem tudtuk lefékezni őket, így 3-2-ről pillanatok alatt elléptek 7-3-ra. A negyeddöntőben az ausztrálok ellen sikerült négygólos hátrányból visszajönni, az volt a kérdés, van-e akkor lelkierő a csapatban, hogy a félelmetes hírüket igazoló amerikaiak is összejöjjön ez.

Steffens négy góllal terhelte meg a hálónkat. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Christophe Simon

Náluk mindenki bátran és pontosan lőtt

Bujka mindenesetre szerzett egy olyan csavargólt, hogy attól a szavunk is elállt,

de az amerikaiak még mindig rendre megkapták az előnyt, és ezeket nem is tékozolták el. A negyed utolsó másodperceiben Tóth Ildikó ejtése a lécen csattant, pedig az ausztrálok ellen hasonló helyzetben gól lett a vége, így 8-5-ös hátrányban voltunk a szünetben.

Keszthelyi gyors gólja felvillantotta a reményt előttünk, de jött a kijózanódás két amerikai gól képében, és amikor a csapatkapitány Steffens harmadszor is betalált, már 11-6-nál jártunk, vagyis lemásolták a felek a csoportkör eredményét, pedig másfél negyed még hátra volt. A legjobban az adta vissza a két csapat közti különbséget, hogy a harmadik felvonás után úgy volt 12-8 óta, hogy

náluk a tucatnyi gólon kilenc játékos osztozott, nálunk a nyolc gólon viszont csak négyen.

Marad a bronzmeccs

Csoda kellett volna az utolsó negyeden, de ez most nem az a meccs volt, pedig kaptunk végre előnyöket, de Hill kapus nem akarta, hogy közelebb lopakodjunk. Az utolsó 8 percet kihoztuk ugyan 2-2-re, de ez kevés volt, az USA 14-10-re győzött, és az olaszokkal játszhat az aranyért. Mi pedig pénteken az oroszokkal a bronzért. Reméljük, harmadszorra már összejön!