Leforrázta magát, elrabolták, olimpiai bajnok lett

Isaquias Queiroz Dos Santos, kajak-kenu, olimpia, Rio 2016
Brazil's Isaquias Queiroz Dos Santos reacts after competing in the Men's Canoe Single (C1) 200m event at the Lagoa Stadium during the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 17, 2016. / AFP PHOTO / Damien MEYER
Vágólapra másolva!
Háromévesen leforrázta magát, ötévesen elrabolták, tízévesen pedig elvesztette egyik veséjét - a brazil kenus, Isaquias Queiroz dos Santos rendkívül nehéz gyerekkor után lett kedden ezüstérmes a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

A 22 éves sportoló már háromszoros világbajnok, s kedden Brazília történetének első olimpiai érmet nyerte meg kajak-kenuban azzal, hogy második lett férfi C-1 1000 méteren. Később még két számban lesz érdekelt a játékokon, C-1 200 méteren és C-2 1000 méteren.

"Nagyon örülök, hogy érmet nyertem azok után, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenem" - idézte fel a sportoló a múlt eseményeit.

Isaquias Queiroz Dos Santos Forrás: AFP/Damien Meyer

Isaquias Queiroz dos Santos egy kisvárosban nőtt fel Brazília északkeleti részén, őt és kilenc testvérét édesanyjuk egyedül nevelte, mert édesapja meghalt, amikor a leendő kenus ötéves volt.

Hároméves korában sürgősségi ellátásban kellett részesíteni, mert rádőlt egy fazék forró víz, később pedig elrabolták, de végül sértetlenül visszakerült a családjához. Tízévesen egy fáról esett le szerencsétlenül, s az orvosok úgy döntöttek, hogy a baleset következtében ki kell venni az egyik veséjét.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Először tizenegy éves korában ült kenuba, s ez mérföldkőnek számított, mert onnan megváltozott az élete. Nemsokára jöttek választott sportágában a korosztályos, majd a felnőtt sikerek.