A riói olimpia hat legrosszabb vesztese

Renaud Lavillenie, atlétika, rúdugrás, Rio 2016, olimpia
Renaud Lavillenie, atlétika, rúdugrás, Rio 2016, olimpia
Vágólapra másolva!
Néhány sportoló igen rosszul viselte a vereséget a riói olimpián, volt, aki a bírókat hibáztatta, volt, aki a közönséget, de olyan is akadt, aki szerint a ráadott mez volt a hibás.
Vágólapra másolva!

A legtöbb sportoló méltósággal veszi tudomásul, ha vereséget szenved, néhányan azonban bűnbakokat kezdenek keresni a vesztes meccs után – derül ki a BBC gyűjtéséből.

A dressz is lehet hibás

Meglepetésre vereséget szenvedett a női tenisztorna első fordulójában Caroline Garcia és Kristina Mladenovic francia színekben induló párosa, akik az előzetes várakozások szerint éremért mentek Rióba. Mladenovic szerint a vereségért a Francia Teniszszövetség a felelős, mert nem megfelelő dresszt adtak nekik.

A két sportoló eltérő színű mezt kapott, Garcia kékben, Kristina Mladenovic fehérben futott ki a pályára. A bírók azonban azonnal figyelmeztették őket, hogy kizárhatják őket, ha nem azonos színben játszanak, ezért Garcia odaadta tartalékmezét Mladenovicnak, és így játszották le a meccset.

A különböző színű dresszek egyébként nem tévedés eredményeként kerültek hozzájuk, a szponzorok így szállították le a dresszeket. Mladenovic mindenesetre egyenesen „alkalmatlannak” nevezte a szövetséget Twitter-oldalán, utólag elnézést kért ezért.

A klasszikus érvelés: elcsalták a bírók!

Valószínűleg nincs olyan szurkoló, aki ne hibáztatta volna valamilyen vereség után a bírókat. Így tett az ír Michael Conlan bokszoló is, aki azt állította, hogy a bírók egészen egyszerűen elcsalták a meccsét, sőt azt is kijelentette, hogy a jövőben emiatt nem indul az amatőr bokszszövetség által rendezett tornákon.

Michael John Conlan Forrás: AFP/Yuri Cortez

A BBC rossz vesztesekről szóló gyűjtésébe bekerült Michael Conlan is, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bírók tevékenységét több sportoló és szakértő is kritizálta, ráadásul az Nemzetközi Ökölvívó-szövetség fel is függesztett néhány bírót a rossz ítéletek miatt. És akkor még nem is említettük Lőrincz Viktor vagy Bor Barna esetét.

Sok pénz, sok arany

Nehezen viselte a pályakerékpárban érvényesülő fölényt a franciák edzője, Antoine Vayer, aki korábban maga is versenyző volt. Szerinte a britek kilenc aranyérme annak köszönhető, hogy sok pénzt öltek a sportág támogatásába. Egy szóban ezt úgy foglalta össze, hogy „£ycling".

A közönség készítette ki

A francia Renaud Lavillenie címvédőként lett ezüstérmes egy végtelenül izgalmas döntőben a férfi rúdugrók versenyében. Utolsó ugrása előtt az ilyenkor szokásos ütemes tapssal történő biztatás helyett a brazil közönség füttykoncertjét hallgathatta, és el is rontotta – így a brazil Thiago Braz da Silva lett az olimpiai bajnok 603 centis eredménnyel.

Renaud Lavillenie Forrás: Youtube

Lavillenie a nézőtérről jövő füttykoncertre válaszul beintett a publikumnak, majd első felindulásában nagyon durva kijelentésekre ragadtatta magát.

– mondta a csalódott világcsúcstartó.

„Semmi tisztelet, semmi fair play. Pedig ez az olimpia. Ha az olimpián nincs tisztelet, akkor máshol hogy is várhatnánk el? Nagyon szomorú vagyok, és mélységesen csalódtam a brazil közönségben.”

Utólag elnézést kért a kijelentéseiért.

Az egész országot bojkottálta volna

Nagy meglepetést okoztak az amerikai nő labdarúgók, akiktől mindenki azt várta, hogy aranyéremmel térnek haza, de végül büntetőkkel kiestek a svédek ellen. Az amerikaiak kapusa, Hope Solo annyira el volt keseredve a vereség miatt, hogy Twitter-oldalán a svéd termékek bojkottjára szólított fel. Utólag bocsánatot kért ő is.

Nem segített az ország

A maláj Azizulhasni Awang férfi keiringező (ez egy Japánban nagy népszerűségnek örvendő kerékpáros sport) bronzérmet szerzett a férfiak versenyében, a verseny után azonban nekiment hazája politikusainak, hogy nem segítették őt a felkészülésben. Szerinte ugyanis, ha több támogatást kapott volna, akkor előrébb végzett volna.