101 éves lesz az olimpiatörténet egyik legfiatalabb érmese

Egerszegi Krisztina, úszás
Hungary's Krisztina Egerszegi starts to leave the pool after finishing the women's Olympic 200m backstroke 25 July in Atlanta. Egerszegi won the gold in the event with a time of 2:07.83. (for editorial use only) AFP PHOTO/IOPP/Toshifumi KITAMURA / AFP PHOTO / IOPP / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A női toronyugrásban aranyérmes Zsen Csien a riói olimpia eddigi legfiatalabb bajnoka, ő az első kínai olimpiai bajnok, aki a XXI. században született. Az örökranglistán azonban akadnak nála még fiatalabbak, mind a nők, mind a férfiak között.
Vágólapra másolva!

Olimpiai ezüstérmesek 13 év alatt

Az újkori olimpiák történetében a legfiatalabb női érmes versenyzőt az 1928-as amszterdami olimpián kell keresni, akkor a Hollandia mögött második helyen végző olasz tornászcsapatban három gyerek is rajthoz állt, és lett ezüstérmes.

Minden idők legfiatalabbja Luigina Giavotti, aki 11 évesen és 302 naposan lett olimpiai második, de csapattársai közül Ines Vercesi (12 éves, 99 napos) és Carla Marangoni (12 éves, 269 napos) sem töltötte be még a 13. életévét sem.

Carla Marangoni novemberben lesz 101 éves Forrás: Twitter

Érdekesség, hogy mindhárman ezt az egy érmet szerezték komoly versenyen pályafutásuk során. Carla Marangoni még ma is él, november 13-án lesz 101 éves. Ő a világ egyetlen érmes sportolója, aki még 1928-ban állhatott a dobogóra.

Ami az egyéni versenyszámokat illeti, a legfiatalabb érmes a dán Inge Sörensen, ő 12 évesen és 24 naposan lett harmadik a 200 méteres mellúszásban az 1936-os berlini játékokon.

Da Varona ismételt, Gestring nem

A legfiatalabb győztest az amerikaiak adták, Donna de Varona az 1960-as olimpia 4x100 méteres gyorsváltó előfutamaiban állt rajthoz 13 évesen és 129 naposan. Pechjére azonban aranyérmet nem kaphatott, ugyanis a döntőben már nem úszott. De nem kell elkeserednie, hiszen négy évvel később duplázni tudott: a váltó mellett 400 vegyesen is első lett.

Donna de Varona napjainkban is a NOB-ban dolgozik Forrás: AFP/2013 Getty Images/Mike Coppola

Egyéni számban az amerikai Marjorie Gestring a csúcstartó, ő műugrásban lett olimpiai bajnok 1936-ban, mindössze 13 évesen és 268 naposan. A szakma úgy tartja, lett volna esélye a címvédésre, ha az 1940-es és 1944-es játékokat nem kell elhalasztani a világháború miatt. 1948-ban még egyszer megpróbálkozott a visszatéréssel, de miután a válogatón csak a 4. lett, nem jutott ki a londoni játékokra.

Marjorie Gestring Forrás: Origo

Rio legfiatalabb bajnoka

Hogy kicsit utaljunk az idei játékokra: egyelőre a női toronyugrásban aranyérmes kínai Zsen Csien a riói olimpia legfiatalabb bajnoka. Ő az első kínai olimpiai bajnok, aki a XXI. században született. Részletesen itt olvashat róla!

Nincs általános korhatár

Mivel a legtöbb rekord az 1900-as évek első harmadára esett, úgy tűnhet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság életkorra vonatkozó korlátozást is alkalmaz. De ez nem így van, az Olimpiai Charta szerint „az olimpiai játékokon a sportolók életkorára vonatkozó korlátozás semmis, kivéve ha, a NOB Végrehajtó Bizottság engedélyezi a Nemzetközi Sportági Szakszövetség számára az eltérő szabályozást."

Például a Nemzetközi Torna Szövetség előírása szerint csak 16 évesnél idősebb sportolók vehetnek részt az olimpián, de máshol nincsen ilyen merev szabályozás. Rio de Janeiróban a nepáli úszó, Gaurika Singh volt a legfiatalabb, ő 13 évesen és 255 naposan versenyzett a női 100 méteres hátúszás előfutamaiban.

Ismeretlen kisfiú lehet az abszolút csúcstartó

Ha azt hinnék, hogy a már említett Luigina Giavotti abszolút csúcstartó a legfiatalabb érmesek között, akkor tévednek: egy görög kisfiú, Dimitrios Loundras 10 éves és 218 napos korában lett bronzérmes az 1896-os játékokon a tornászok csapatversenyében.

Antwerpenben Aileen Riggin olimpiai bajnok lett a nőknél, Nils Skoglund ezüstérmes a férfiaknál Forrás: Origo

Férfi egyéni számban a svéd Nils Skoglund minden idők legifjabb érmese, ő 1920-ban 14 évesen és 11 naposan lett második műugrásban.

A dokumentáltan legfiatalabb férfi aranyérmes címet Klaus Zerta érdemli ki, a német evezős a kormányos kettessel 13 évesen és 283 naposan nyert aranyérmet 1960-ban.

Klaus Zerta Forrás: Wikipedia

De állítólag akadt nála is fiatalabb aranyérmes, az 1900-as párizsi játékokon ugyanis a győztes holland páros az előfutamok során túl nehéznek találta a 60 kg-os Hermanus Brockmannt, és a helyére is kissrácot ültetett be. Egyetlen fotó maradt fenn erről, azon látszik, hogy Francois Brandt és Roelof Klein mellett egy hét év körüli fiúcska szerepel. De a neve nem maradt fent, Brockmannt pedig a NOB is olimpiai bajnokként ismeri el.

A 15 éves Mijazaki Jaszuji és a 14 éves Kitamura Kuszuo Forrás: Wikipedia

Egyéni számban a legfiatalabb férfi bajnok a japán Kitamura Kuszuo volt, ő 1932-ben 14 évesen és 309 naposan nyert meg az 1500 méteres gyorsúszást.

Egerszegi a legfiatalabb magyar aranyérmes

A legfiatalabb magyar olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, aki Szöulban, 1988. szeptember 25-én 14 évesen és 40 naposan győzött 200 méteres hátúszásban, megelőzve a két keletnémet úszót, Katrin Zimmermannt és Cornelia Sirchet.

Még mindig Egerszegi Krisztina a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura