Ez már tényleg nem a Dream Team

Kevin Durant olimpia rio kosárlabda
RIO DE JANERIO, BRAZIL - AUGUST 12: Kevin Durant (C) of USA chews a gum during a men's Group A basketball match between USA and Serbia within the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 1 in Rio de Janeiro, Brazil on August 12, 2016. Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Mióta profi kosarasok is részt vehetnek az olimpián, az egyik legnagyobb látványosság az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja. Őket még azok is megnézik, akiknek amúgy eszükbe sem jut leülni egy kosármeccs elé, elvégre az amerikai zsenik minden fellépése jól megkoreografált show-nak tűnik. De 1992 óta nem mindegyik csapat volt méltó a Dream Teamhez.
Vágólapra másolva!

Az 1988-as szöuli olimpián az egyetemi játékosokkal felállló amerikai csapat csődöt mondott, csupán bronzérmesként végzett. A csalódottság miatt is került napirendre, hogy a profik is játszhassanak az olimpiai kosártornán, és a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) szabályainak módosÍtása megnyitott az utat a tengerentúli sztárok előtt (is).

A legjobbkor.

A barcelonai olimpián ugyanis elképesztő csapatot állítottak ki az amerikaiak, ott volt Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, John Stockton, Charles Barkley, Patrick Ewing és Karl Malone. A Sports Illustrated már másfél évvel az olimpia előtt, 1991 februárjában Dream Teamként emlegette a leendő csapatot, pedig a keret csak a cikk megjelenése után fél évvel, szeptemberében állt össze.

Átlag 44 ponttal voltak jobbak

Ennek megfelelően várta őket Barcelona. Mindenki a sztárokkal akart közös képet, aláírást, interjút, egyszerűen ellopták a show-t a többiek elől. A meccseken pedig olyan látványosan, és élvezetesen játszottak, mint előtte és azóta se senki, ráadásul átlagosan 44 pontot vertek az ellenfelekre. A játékuk érezhetően megdobta a sportág európai népszerűségét.

A Dream Team Forrás: AFP


Azóta a 12 fős keret 11 játékosát választották be a Hírességek Csarnokába, sokak szerint akkori teljesítményükkel kivívták maguknak az egyetemes sporttörténelem legjobb csapata címet.

– mondta a vezetőedzőjük, Chuck Daly. – Velük lenni olyan érzés volt, mintha 12 rocksztárral lettem volna." A 2009-ben elhunyt Daly szerint a tornán előfordult, hogy az ellenfél egyik játékosa, akinek Magic Johnson őrzése lett volna a feladata, kiszólt a padra a társainak, hogy "légyszi, csináljatok már egy képet, amikor mellette állok".

De hazamehettek, és elmondhatták, hogy maga a legendás Michael Jordan, Magic Johnson vagy Larry Bird ellen játszottak. Óriási dolog volt ez" – emlékezett Daly.

Atlantától Athénig

1996-ban, hazai pályán megint simán nyert válogatott, bár az eredeti DT-ből mindössze öten vállalták az újabb olimpiai szereplést. 2000-ben Sydneyben ismét több nagy sztár visszamondta a szereplést, a fiatalok azonban könnyedén, ismét veretlenül nyerték meg az olimpiát. Auszráliában lett olimpiai bajnok több olyan, az évtizedet meghatározó kosaras, mint Kevin Garnett, Ray Allen és Jason Kidd.

2004-ben aztán hatalmasat égett a Team USA:

Athénban a csalódást keltő harmadik helyen végzett az akkor már LeBron Jamest, Tim Duncant, Dwyane Wade-et soraiban tudó válogatott. Az eredménynél már csak a mutatott játék volt tragikusabb, Puerto Rico 19 pontos verést mért a csapatra.

Újra a csúcson

2008-ban a "Redeem Team" feladata Pekingben az volt, hogy kijavítsa az athéni blamát. LeBron James pályája csúcsa közelében járt, és Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers ötszörös bajnok sztárja is elutazott Kínába. Bryenték felkészülése központi téma volt az USA-ban, mindenki fogadkozott, hogy még egyszer nem történhet meg az, ami 2004-ben. Jót tett a sportnak, hogy Athénban meghúzták az amerikaik bajszát: végig koncentráltan, jól és látványosan játszott a csapat.

A pekingi csapat (balról): Carlos Boozer, Jason Kidd, Michael Redd, LeBron James, Dwyane Wade, Deron Willimas, Dwight Howard, Kobe Bryant, Chris Paul, Carmelo Anthony, Chris Bosh és Tayshaun Prince. A két edző: Mike D'Antoni és Mike Krzyzewski Forrás: AFP/Timothy A. Clary


A 2010-s évek elején a sportág talán népszerűbb volt, mint valaha. Az NBA-ben óriási brandet építettek LeBron James, "az új Michael Jordan" köré. Londonban pedig semmi különös nem történt, csak annyi, hogy a veterán világklasszisokhoz csatlakozott Kevin Durant, Russell Westbrook és Chris Paul. Barcelona óta nem láttunk a londonihoz fogható kosárlabdát. A döntőben a spanyolok csak meg-megszorítani, de legyőzni nem tudták az amerikaiakat.

És Rio?

Rióba is elment néhány amerikai sztár, de a legnagyobbak többsége inkább a pihenést választotta. A tavalyi szezon öt legjobb játékosából

négy otthon maradt: LeBron James, Stephen Curry, Kawhi Leonard és Russel Westbrook.

Ott van viszont a bajnoki címvédő Cleveland Cavaliers sztárja, Kyrie Irving, minden idők legeredményesebb amerikai válogatott kosarasa, Carmelo Anthony, a Golden State Warriorsból Kevin Durant, Draymond Green és Klay Thompson, plusz a liga legjobb centere, DeAndre Jordan.

Kevin Durant (balra) és Mickael Gelabale a franciák elleni riói meccsen Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Okan Ozer


Mégsem klappol valami az idei kerettel. Paul George, a csapat egyik legnagyobb sztárja bevallotta, azt hitte, hogy sokkal könnyebb dolguk lesz. A szakírók szerint a védekezés nincs rendben, és finoman, de utalnak arra, hogy

a kezdetektől túl nagy az arc.

A Team USA ettől függetlenül még veretlen, magabiztosan jutott a legjobb négy közé, majd a döntőbe (a spanyolokat verték 82-76.ra), de a szerbek és az ausztrálok elleni csoportmeccsen is komoly hátrányban volt egy ideig. A nemzetközi kosárlabda sokkal keményebb, fizikálisabb, mint amit az NBA-sztárok megszoktak.

"Egyszer eljön a nap – nem mondom, hogy manapság, de tuti eljön –, amikor ellenfeleink képesek lesznek felvenni a harcot velünk. Számukra is a Dream Team lesz a kiindulási pont, az biztos" – így szólt Chuck Daily jóslata.

Ami a mondat második felét illeti, abban biztos igaza volt.