Usain Bolt: Dopping nélkül is el lehet érni sikereket

BOLT, Usain rio 2016 olimpia síkfutás Christophe Lemaitre  LaShawn Merritt
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. A jamaikai Usain Bolt (k) elsőnek ér célba a francia Christophe Lemaitre (b) és az amerikai LaShawn Merritt között a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi 200 méteres síkfutásának döntőjében az Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 18-án. Bolt pályafutása nyolcadik ötkarikás aranyérmét szerezte meg. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Vágólapra másolva!
A riói olimpia 200 méteres síkfutását esélyeshez méltóan nyerő Usain Bolt olyan sportlegendák közé akar kerülni, mint Muhammad Ali vagy Pelé.
Vágólapra másolva!

"Azért vagyok itt, hogy bebizonyítsam, én vagyok a legnagyobb. Mit tehetek még, mit kell még bizonyítanom, hogy a legnagyobb legyek?" - tette fel a kérdést a 100 méteren is bajnok Bolt, miután csütörtökön megszerezte nyolcadik olimpiai aranyérmét.

"Remélem, ezután az olyan sportolókhoz tartozom majd, mint Ali vagy Pelé. Azért dolgoztam éveken át, hogy első legyek, és a legnagyobbak közé kerüljek.

- nyilatkozta.

"Nemcsak izgalmasabbá tettem a sportot, hanem más szintre is emeltem" - tette hozzá az utolsó olimpiáján részt vevő sprinter, aki a vasárnapi zárónapon ünnepli 30. születésnapját.

A 200 méter fináléjában csak Bolt ért be 20 másodperc alatt, 19.78-cal. A versenyről elmondta, nem elégedett maradéktalanul, mivel meg akarta dönteni saját, 2009-ben elért 19,19-es világcsúcsát.

Usain Bolt 200 méteren is könnyedén nyert Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

"A kanyar után bele akartam húzni, de a lábaim azt mondták, nem mennek gyorsabban. A testem már nem adott olyan választ, amilyet szerettem volna.

Bolt 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Most Rióban is triplázásra készül, a 4x100-as döntőre magyar idő szerint szombaton 3.35 órakor kerül sor.

A jamaicai sztár 2008 óta uralja a 100 és 200 métert, a két szám világcsúcstartója, előbbiben háromszoros, utóbbiban négyszeres világbajnok, és a váltóval is nyert négy vb-t.