Összevissza kamuztak az amerikai úszók

Ryan Lochte, rablási ügy, vádemelés, Jack Conger és Gunnar Bentz a riói repülőtéren, rendőrörs
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 18: U.S Olympic swimmers Gunnar Bentz (R) and Jack Conger leave the police headquarters at International departures of Rio de Janiero's Galeo International airport on August 18, 2016 in Rio de Janiero, Brazil. The swimmers were removed from their flight departing for the United States by Brazilian authorities to give more information about a reported armed robbery earlier in the week which included fellow U.S swimmers Ryan Lochte and James Feign. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brazil rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Ryan Lochte és Jimmy Feigen amerikai úszók ellen, akik azt állították, hogy fegyverrel rabolták ki őket a riói olimpián. A feljelentésben nem kérnek börtönbüntetést egyikőjükre sem.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi beszámolók szerint a bizonyítékok alapján a hatszoros olimpiai bajnok Lochte és társa nem mondott igazat. A két úszó azt állította, hogy – Gunnar Bentzcel és Jack Congerrel együtt – vasárnap egy buliból tartottak vissza az olimpiai faluba, amikor rablótámadás áldozatai lettek. Lochte fejéhez fegyvert fogtak, értékeiket elvették.

Lochte már hétfőn hazautazott az Egyesült Államokba, míg Feigen szerdán nem tudott elrepülni, a repülőtérről tartották vissza, mert a rendőröknek nem tetszett az úszók sztorija.

Jack Conger és Gunnar Bentz kihallgatása zajlik a riói rendőrségen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Chris Mcgrath

Aztán videofelvételek alapján kiderült, hogy megálltak egy benzinkúton, rongáltak – összetörtek egy tükröt és egy szappantartót –, és összetűzésbe kerültek a töltőállomás személyzetével. Ráadásul két nő is volt velük, ami a rendőrség szerint az oka lehetett annak, hogy kitaláltak egy sztorit az éjszakájukról.

Tényleg előkerült egy pisztoly

A rendőrök előkerítették az úszókat szállító taxisofőrt is, aki elmondta, két nőt is vitt Lochte-ékkal, és hogy valóban volt valami összetűzés egy benzinkútnál. Ezt egyébként részben a környék biztonsági kamerái is megerősítették.

Ezt az ajtót rúgták be az úszók Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

És itt lép be a sztoriba a fegyver, mert abban valóban igazat mondtak az úszók, hogy fegyvert fogtak rájuk. Csakhogy nem rablók, hanem a benzinkút közelében levő autószalon biztonsági őre, aki

azt követelte az amerikaiaktól, hogy térítsék meg az általuk okozott kárt.

Mivel azok erre nem voltak hajlandóak, az őr elővette a fegyverét, és célba vette őket.

A benzinkút Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

A közeli szervizből átjött néhány dolgozó, hogy megnézzék, mi történik, és velük is érkezett egy felfegyverzett biztonsági őr, aki szintén célba vette az úszókat.

– mondta Fernando Veloso rendőrfőnök, aki korábban azt mondta, semmi olyannal nem vádolják a sportolókat, ami börtönbüntetést vonna maga után.

Az új bizonyítékok azonban azt jelentik, hogy komolyabb bajban vannak az amerikai úszók, hiszen a hatóság félrevezetéséért három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani őket.