Megállt az agyműködésem, négy éve ezért dolgozom

Kozák Danuta; Csipes Tamara; Fazekas-Zur Krisztina; Szabó Gabriella, kajak-kenu, olimpia, rio 2016
A riói aranyérmes kajaknégyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina
Vágólapra másolva!
Fazekas-Zur Krisztina szerint tökéletesen versenyzett a riói döntőben a női kajak négyes, amely megvédte olimpiai bajnoki címét. Szabó Gabriella még fel sem fogta, hogy háromszoros olimpiai bajnok lett, Csipes Tamara pedig annak örül, hogy nem rontott el semmit az egység.
Vágólapra másolva!

A négyes a szombati döntőben sokáig nagy csatát vívott a németekkel, a hajrában azonban ellépett riválisától, és magabiztos sikert aratva kilenc tizeddel győzött.

"Most semmilyen szinten nem foglalkoztam vele, hogy hol tartunk. Nem nagyképűségből, de nagyon magabiztosan álltunk oda a rajthoz, ezért sem mertem kinézni, mert tudtam, hogy azzal csak rontunk a helyzetünkön. Fél szemmel azért érzékeltem, hogy megvan az előnyünk" - értékelt a célba érkezés után Szabó Gabriella, aki harmadik olimpiai aranyérmét nyerte.

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Most kezdem ízlelgetni, és egyszerűen megállt az agyműködésem most, hogy elértem azt, amiért négy éve dolgozom. Nagyon tudatos négy éven vagyok túl, szépen felépítettem az egész időszakot mentálisan a mai napig, tudtam, mit szeretnék elérni. Egyszerűen megszűnt körülöttem a világ, merthogy sikerült."

Fazekas-Zur nem bírta ki, kinézett

"Ez tökéletes volt. Más volt, mert Londonban, akkor egyáltalán nem izgultam" - értékelt Fazekas-Zur Krisztina. "Az egy olyan első olimpiás érzés volt, nem tudtam, hogy mi is az. Itt már tudtam, hogy milyen egy olimpiai bajnoki cím, nagyon izgultam. Más volt a verseny felépítése is, de nagyon örülök, hogy vége van, felszabadultabb vagyok, várom, hogy ünnepelhessünk."

Hozzátette, hogy számára kicsit nehezebb volt hátulról megélni a versenyt: "Én mást nem látok, csak a lapátokat, és fogalmam sincs, hogy hogyan álltunk. Meg is fogadtam, hogy nem fogok kinézni, de most nem bírtam ki. Még 350 méter volt hátra, kinéztem, és azt láttam, hogy nagyon-nagyon vezetünk. Ez nagy önbizalmat adott 150 méternél."

Ez nem olyan érem

Csipes Tamara úgy véli, abszolút tökéletes pályát ment az egység. "Növeli az arany értékét, hogy megcsináltuk azt, amit igazán tudunk, nem rontottunk el semmit. Krisztával beszéltük, hogy ha nem rontunk el semmit, akkor sikerült, és sikerült. Nálunk, magyaroknál nagyon kemény a mezőny, bármit nyerek, mindig borzasztóan örülök. De majd ha megkapom az érmet, akkor fog leesni, hogy ez nem egy olyan érem, mint amiből már van öt otthon."

Kozák Danuta értékelését itt olvashatja.