Kozák Danuta: A Holdat céloztam meg

Kozák Danuta; Csipes Tamara; Fazekas-Zur Krisztina; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. A kajaknégyes megvédte olimpiai bajnoki címét. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mindhárom számát megnyerte a riói olimpián Kozák Danuta, aki a londoni két aranyával együtt immár minden idők hatodik legeredményesebb magyar olimpikonja. Az Origo megnevettette Rióban.
Vágólapra másolva!

Kozák Danuta a K-1 és K-2 500 méter után négyesben is győzött ugyanezen a távon az olimpián, Szabó Gabriellával, Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával. A magyar egység nem a legjobban rajtolt, ám kétszáznál már vezetett, majd magabiztosan húzta be a futamot is.

"Nem tudom pontosan, hogy sikerült a rajtunk, de egy hihetetlenül nyugodt pálya volt - értékelte a futamot Kozák. - Gabi nagyon jó csapást adott végig, hátulról pedig nagyon nagy erő jött. Nyugodtan eveztünk, jó lelkiállapotban, meg tudtuk csinálni, amit gyakoroltunk. Most mentünk a legtökéletesebben, amióta együtt vagyunk, még edzésen sem sikerült ilyen pályát eveznünk, nyilván mert fáradtabbak voltunk. Most viszont kipihentük magunkat, versenyformában voltunk, és mentünk egy tökéletes pályát."

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azt, hogy élre álltak, csak 200 után érzékelte, de "minél hátrébb van az ember, annál nehezebb áttekinteni a helyzetet, mert annál több lapát meg hajóorr van körülötte.

Az Origo kérdésére, hogy elégedett-e a három aranyéremmel, Kozák felnevetett, és közölte: "Nem! De, persze. Nem is tudtam volna, és nem is akartam volna több számban indulni, ez bőven elég volt, nagyon kellett koncentrálni, hogy ez a három meglegyen. Olyan hihetetlen négy éven vagyok túl, aminek ez a koronája. Örülök, hogy bevállaltam ezt!"

Kozák a harmadik riói és az ötödik olimpiai aranyát nyerte, ezzel már minden idők hatodik legeredményesebb magyar olimpikonja. A saját magával szembeni elvárásokról a kedvenc mondását idézte: "Célozd meg a Holdat, nem baj, ha nem éred el, akkor is a csillagok közé jutsz. De most úgy érzem, megcéloztam a Holdat, és el is értem."

Arról, hogy ilyen teljesítményt nyújtani fejben vagy fizikálisan nehezebb, azt mondta, "igazából az edzések nehezek, hogy ott mindig a maximumot tudd hozni. Az edzéseken pedig már annyira felkészülsz fizikálisan, hogy itt már mentálisan is bírod."

A három számból három aranyhoz képest kevésbé fontos, mégis említésre méltó, hogy Kozák az összes előfutamát is megnyerte, vagyis az összes riói futamában első lett.

Storcz: Az aranyérmek fölülírnak mindent

A kajak-kenusok szövetségi kapitánya az olimpia előtt azt mondta: öt éremmel és egynél több aranyéremmel lenne elégedett. Végül az arányok változtak, amit nem bán a szakember.

„Az aranyérem számait tekintve többet, az összes éremszámot tekintve kevesebbet értünk el, mint amire számítottunk. De az aranyérmek fölülírnak mindent. Az, hogy három aranyérme van egy sportágnak, közte két negyedik hely, egy hetedik hely - inkább ez legyen, mint sok-sok ezüst és bronzérem."