Az a legfájóbb, hogy veretlenül lettünk ötödikek

Kis Gábor Varga Dániel Varga Dénes Erdélyi Balázs
Vágólapra másolva!
Egyszer sem kapott ki, mégis az ötödik helyen végzett a férfi vízilabda-válogatott, akárcsak négy éve, Londonban. Benedek Tibor szövetségi kapitány dicsérte a fiatalokat, akik friss lendületet hoztak a csapatba, és azt mondta, ilyen jó emberelőnyös-emberhátrányos játéka sosem volt a válogatottnak, úgyhogy az dönthetett, hogy fejben nem voltunk elég erősek.
Vágólapra másolva!

"Az a legfájóbb, hogy veretlenül lettünk ötödikek. Pedig egyébként óriási fegyvertény lenne, hogy lehoztunk egy tornát vereség nélkül. Külön szomorú, ha arra gondolok, hogy lehet, több játékosnak ez volt az utolsó olimpiája.

de tudjuk, hol rontottuk el – ott volt, például, a Montenegró elleni meccs első két negyede. Ma felszabadultan játszottunk, de azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna tét, erkölcsileg is fontos volt nekünk a győzelem, és szebb így búcsúzni egy világeseménytől" – mondta Decker Attila az Origónak a görögök legyőzése után.

Négy év múlva meg lehet mutatni

A kapus képesnek érezte ezt a társaságot arra, hogy megnyerje az olimpiát, és abban bízik, hogy négy év múlva ezt tudják majd bizonyítani. "Hiszek abban, hogy jó úton járunk, és az eredmények is ezt mutatják. A csapatsportok közül egyedül a vízilabda képviselte az országot az olimpián, a nők negyedikek, mi ötödikek lettünk, ez azért nem tragédia".

Győzelemmel búcsúztak Riótól Forrás: MTI/Illyés Tibor


Benedek Tibor szövetségi kapitány férfiasnak nevezte a görögök elleni teljesítményt, és bár nem boldog a csapat, emelt fővel mehet haza. "Azt kaptam a csapattól, amit vártam, a 15-9-es kiállítási arány ellenére így vízilabdázni, le a kalappal. Hogy nekünk fontosabb lett volna a meccs? Azt nem mondanám, a görögöknek is az volt, abból is látszott, hogy folyamatosan felzárkóztak egy gólra. Ez egy olimpia, itt az ötödik helyért is meg kell dolgozni".

A játékvezetők közül kerüljön ki a gólbíró

Benedek visszautalt Decker szavaira, a Montenegró elleni első két negyedre, amely bár valóban rosszul sikerült, de szerinte nem kell kizárólag erre kihegyezni azt a vereséget.

Ha nem nyerünk, akkor nyilván számít, hogy hogyan játszottunk, de a végén felzárkóztunk kétgólos hátrányból, úgyhogy én nem emelném ki az első két negyedet. Még akkor sem, ha valóban a Montenegró elleni meccs volt a kulcspont az egész olimpián."

Azon a találkozón volt egy vitatott jelenet, Vámos Márton lövése egész biztosan a képzeletbeli gólvonal mögött volt, csak azt nem lehetett eldönteni, hogy teljesen áthaladt-e. A vízilabdában már van gólbíró, a parton ül egy széken, egyvonalban a kapuval,

és Montenegró ellen úgy döntött, Vámos lövése nem volt benn.

Benedek azt szeretné, ha a pólóban a gólbírók ugyanolyan játékvezetők lennének, mint akik a sípot fújják, mert egy-egy nem megadott gól sorsokat dönt el, és nagyon nagy ára van. "Arra kell jobban figyelni, hogy ilyen műhibák ne történhessenek meg."

Érdemes a fiataloknak keményen dolgozniuk

A mostani keretből több játékosnak is ez volt az első olimpiája, és Benedek külön megemlítette a 21 éves Zalánki Gergőt – aki három góljával főszerepet játszott a görögök legyőzésében – és a 19 éves Manhercz Krisztiánt, mondván, nagyon fontos volt, hogy a csapatban legyenek friss emberek.

Az ötödik helyezett magyar csapat Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Új lendületet hoztak, ami jól jött néhány mérkőzésen. És ez jövőképet is ad: érdemes fiatalként keményen dolgozni, mert be lehet kerülni a válogatottba, akár még olyan helyzetben is, mint Zalánki Gergő, aki a decemberi vállműtéte után két hónapot kihagyott. Ez mindenki előtt példa lehet."

A végén mindig ugyanaz a négy-öt csapat dönt az aranyról

A kapitány szerint az olimpián is látszott, hogy a játékunk jó, az év eleji Európa-bajnokság és az olimpiai kvalifikációs torna is segített, hogy a csapat még jobban összeálljon.

Ilyen jó emberelőnyös és -hátrányos játékunk sosem volt, mondta Benedek.

Hogy akkor mégis mi hiányzott?

"Egészen apró dolgokon múlt, hogy az első három meccs vagy a Montenegró elleni negyeddöntő döntetlen lett, és nem nyertünk. Aki ért a sportághoz, az látja, hogyan vízilabdáztunk, rengeteg gólt lőttünk,

nem ezzel volt gond. Nüanszok döntöttek, valószínűleg fejben nem voltunk elég erősek. A mezőny ugyanolyan kiegyensúlyozott, mint más csapatsportban, de a végén mindig ugyanaz a négy-öt csapat jut el a végjátékba" – elemzett a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek, és zárásként külön megköszönte a stábjának a közös munkát.