Fecskében őrjöngött a birkózóedző – újabb csalás Rióban?

Horizontal OLYMPIC GAMES
Mongolia's Mandakhnaran Ganzorig's coach reacts after the judges announced that Uzbekistan's Ikhtiyor Navruzov won folling a video replay in their men's 65kg freestyle bronze medal match on August 21, 2016, during the wrestling event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 2 in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
A mongol Mandakhnaran Ganzoring már a győzelmet ünnepelte, amikor megintették, ezzel ellenfele, az üzbég Iktityor Navruzov lett a bronzérmes a 65 kilós birkózók mezőnyében. A döntés következtében elszabadult a pokol: Ganzoring stábja tiltakozásképpen a bírói asztal előtt kezdett vetkőzésbe, egyiküket egy szál fecskében kellett kivezetni a küzdőtérről.
Vágólapra másolva!

A férfiak 65 kilogrammos, szabadfogású versenyének bronzmérkőzése ritkán látott botránnyal ért véget. A küzdelem végeztével Ganzoring már jó tíz másodperce győzelmét ünnepelte edzőivel, amikor a mérkőzésvezető a legutolsó másodpercben "menekülésért" megintette, és megfosztotta őt a bronzérmétől. Az üzbég természetesen nem vitatta a döntést, az edzői nyakába ugrott, és vad ünneplésbe kezdett.

Amikor a mongol edzők rájöttek, mi történt, valósággal felrobbantak a dühtől.

Byambarenchin Bayoraa, Ganzoring egyik edzője mérgében azonnal a zsűriasztal felé rohant, ahol letépte magáról a pólóját, levette a cipőjét, és az asztal felé dobta a ruháit.

Forrás: AFP/Jack Guez

A döbbenetes képsorok itt nem értek véget: a másik edző, miközben Bayoraa a nadrágjától is megszabadulván egy szál fecskében szitkozódott, ugyancsak levette pólóját és cipőjét, és heves gesztikulálás közepette visszajátszást követelt.

Amikor a zsűrik ezt a kérést – kérést? – megtagadták, az edzőpáros nem volt hajlandó elhagyni a szőnyeget, ezért a helyi brazil erőknek, a Forca Nacionalnak kellett lerángatniuk a forrongó mongolokat.

Forrás: AFP/Jack Guez

"A bírók az üzbéget akarták győztesnek" – üvöltötte a világba Bayoraa. Nem vigasztalja a mongolokat, de az éremátadón hangos fújolás közepette vette át bronzérmét az üzbég Navruzov, aki semmiről sem tehetett.

A Washington Post munkatársa meg is jegyezte, a mongol riporter elképesztő higgadtsággal és profizmussal kezelte azt, ahogy Bayoraa centikről üvölt az arcába. Megjegyzi, a képsorok kívülállóként viccesnek hatnak, de

újabb kérdéseket vetnek fel az olimpián tapasztalt bíráskodással kapcsolatban.

Több magyar birkózó, például Lőrincz Viktor és Lőrincz Tamás is kérdéses körülmények között esett ki Rióban, a Magyar Birkózószövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait a nemzetközi szövetség felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. A két éve a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint szándékosan elcsalták a magyarok meccseit.