Amerika-ellenes hangulat van a NOB-on belül

1984, Los Angeles, olimpia, kabala, Sam a sas
Sam the Olympic Eagle, the official mascot of the Los Angeles Games, walks during opening ceremony of the 1984 Summer Olympics, in Los Angeles, California, United States on July 28, 1984. / AFP PHOTO / GEORGES BENDRIHEM
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság berkein belül kezdődő Amerika-ellenes hangulatot lehet érzékelni, és ennek akár a 2024-es Los Angeles-i pályázat is áldozatul eshet – vélik bizonyos NOB-tagok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagyváros három európai kandidálóval, Budapesttel, Párizzsal és Rómával van versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő nyári játékok rendezési jogáért, és a nevük elhallgatását kérő megkérdezettek szerint

több NOB-tag is tiltakozó szavazatot adhat majd le jövő szeptemberben az Egyesült Államok,

így Los Angeles ellen.

Az Amerika-ellenes hangulat alapja – mondják a nem orosz források –, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállalt az oroszok elleni doppingvádak megfogalmazásában, és ez nagyon sokat rontott a riói játékok felvezetésén, egyben elhomályosította a NOB márkanevet.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia kabalája, Sam Forrás: AFP/Georges Bendrihem

"A Los Angeles-i pályázatra ez mindenképpen hatással lesz" – mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik, anonimitást kérő NOB-tag.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) azt szerette volna, ha a teljes orosz küldöttséget kitiltják a riói játékokról, noha az amerikai küldöttségben több olyan sportoló is helyet kapott, aki korábban doppingvétséget követett el. Az oroszok teljes kitiltására végül nem került sor, de sok versenyzőjük – köztük szinte a teljes atlétaválogatott – nem lehetett ott a vasárnap zárult olimpián.

Nem tudják, hányan osztják a véleményüket

A nyilatkozók arra nem tudtak válaszolni, hogy a 98 NOB-tag közül hányan lehetnek hasonló véleményen, mint ők. A pályázók között gyakran néhány szavazat dönt, és a voksokat erőteljesen befolyásolja a politika. Az oroszoknak három tagjuk van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

Casey Wasserman, a Los Angeles-i pályázati csapat vezetője ugyanakkor úgy véli: nem lenne értelme ellenük szavazni egy olyan vizsgálat alapján, amely teljesen független az ő kandidálásuktól. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es házigazdáról.