Van, aki 76 millió forintot kap a riói aranyéremért

Katie Ledecky, úszás
USA's Katie Ledecky celebrates after she broke the world record to win the Women's 800m Freestyle Final during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 12, 2016. / AFP PHOTO / Odd Andersen
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egyik legsikeresebb olimpiáján szerepelt Rióban, és az érmesek több forrásból is részesülnek pénzjutalomban. Így fordulhat elő például, hogy két birkózóbajnok, Kyle Snyder és Helen Maroulis 275 ezer dollárt (75,8 millió forint) kap.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 46 arany-, 37 ezüst- és 38 bronzéremmel végzett a riói éremtáblázat élén, ez volt a legsikeresebb ötkarikás szereplése az 1984-es Los Angeles-i csonka játékoktól eltekintve. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) 25 ezer dollárral (6,5 millió forint) jutalmazza az arany-, 15 ezerrel az ezüst-, míg 10 ezerrel a bronzérmeseket. Az USOC-on kívül

a nemzeti sportági szövetségek, valamint szponzoraik is díjazzák a sikeres olimpikonokat.

Számos éremhalmozó azonban nem részesülhet támogatói jutalomban amatőr egyetemi sportolói státusza miatt. Több szövetség, így az úszóké és a tornászoké nem hozta nyilvánosságra a honoráriumok nagyságát - írta az ESPN sportcsatorna honlapja -, de néhány érmesről így is lehet tudni, mennyi pénzt keresett az ötkarikás játékokon.

Kyle Frederick Snyder (balról a második) nagyot kaszál az ötkarikás aranyéremmel Forrás: AFP/Jack Guez

A két birkózó aranyérmes, Kyle Snyder és Helen Maroulis fejenként 275 ezer dollárt kapott az olimpiai bizottságtól és szövetségük alapítványától, ez a legmagasabb összeg, amelyről tudni lehet.

Katie Ledecky, aki négy arany- és egy ezüstérmével a legsikeresebb riói sportolónő lett, 115 ezer dollárt (31,7 millió forint) kapott az olimpiai bizottságtól. Idén szeptembertől a Stanford Egyetem ösztöndíjas hallgatója, így szponzori jutalom nem járhat neki.

Mindig is szerettem volna egyetemi csapatban úszni. Rengeteg élménnyel leszek gazdagabb, a barátaimmal fogok egy csapatban versenyezni, akik kiváló úszók" - válaszolta Ledecky az ESPN tévétársaságnak, amikor arról kérdezték, bánja-e, hogy státusza miatt dollármillióktól esik el.

A 19 éves úszó hozzátette, családja és edzői is támogatták a döntését, miszerint a Stanfordon folytatja tanulmányait és úszókarrierjét szeptembertől.

Katie Ledecky komoly pénzösszegektől esett el, de nem bánja Forrás: AFP/Odd Andersen

Minden idők legeredményesebb olimpikonja, a négy olimpián 23 aranyéremig jutó Michael Phelps Rióban öt arany- és egy ezüstéremmel zárt. Jutalmazásáról annyit lehet tudni, hogy az olimpiai bizottságtól 140 ezer dollárt (38,6 millió forint) kap.

A Rióban három aranyat és egy ezüstöt, illetve a váltóval egy hatodik helyet begyűjtő Hosszú Katinka 135 millió forint állami jutalmat kap.