Társoldalunk:

AusOpen-döntő - ÉLŐ

2016.01.31. 09:30
rendezés

Meg tudja-e állítani nemezisét, a világelső és címvédő Novak Djokovicot a trónkövetelő Andy Murray? Beállítja-e Ivan Lendl sorozatban megnyert tornáinak (18) rekordját a 17-nél tartó Djokovic? Kinek jó, ha hosszú labdamenetek lesznek a fináléban? Képes-e javítani Murray a szerb fenomén elleni siralmas mérlegén? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, tartsanak velünk! 

--
12:39

Djoko történelmet írt

Novak Djokovic hatodszor nyerte meg az Australian Opent, ezzel behozta Roy Emersont. A szerb világelsőnek ez már a 11. Grand Slam-győzelme volt, amivel behozta Rod Lavert és Björn Borgot. 

Murray egy szett előnyt adott a bombasztikus formában teniszező Djokovicnak, de aztán visszajött a meccsbe, és a 2. és 3. szetteket már szorossá tudta tenni. Esélye azonban nem volt, Djokovic nemcsak játéktudásban, de koncentrációban is ellenfele fölé nőtt. A szerb világelső és a második helyezett között óriási szakadék tátong. 

Köszönjük a figyelmet, hamarosan értékeljük a döntőt!

--
12:37

Novak Djokovic az AusOpen bajnoka

Murray széles fonákja után öt meccslabdája volt Djokovicnak. A skót ütött egy ászt, majd feljött 6-3-ra, de Djokovic egy ásszal pontot tett a meccs végére. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 6-6 (7-3)

--
12:35

Újabb kettős hiba a skóttól

Murray egy remek szervával szépített, de aztán újra kettős hibát ütött, Djokovic brutális szervájával pedig nem tudott mit kezdeni. 5-1-re vezet a címvédő, van még egy fordulat a meccsben? 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 6-6

--
12:32

Kettős hibával kezd Murray

A skót egy kettőshibával kezdte a tie breaket, majd Djokovic (challenge után) ászt szervált. A szerb a második adogatólabdáját is megnyerte, így már 3-0-ra vezet Djokovic

--
12:30

Jön a tie break a 3. szettben

Djokovic óriási adogatásokkal kezdte a gémet, Murray 40-semmi után tudta először visszatenni a szerváját, de aztán két pontot is meg tudott nyerni, és szorossá tette a gémet. Egy újabb hosszú labda után Djokovicé a gém, jöhet a tie break! 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 6-6

--
12:26

Murray nagyon koncentrál

Tükörsima adogatójátékot hozott Murray, remekül szervált, és most esélye sem volt Djokovicnak, hogy bréklabdához jusson. Egy brékkel a szett is az övé lehetne, és talán meg is érdemelné. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 5-6

--
12:22

A hosszú labdameneteket a szerb nyeri

30-15-nél remek labdamenetet láthattunk, de ahogy a legtöbb hosszú menetet, ezt is Djokovic nyerte egy Murray-hiba után. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 5-5

--
12:18

Újra megcsinálja innen Djoko?

Passzívabb teniszre váltott Djokovic, Murray gond nélkül hozta az adogatását. Újra a szettben maradásért adogat a címvédő szerb, a második szettet megnyerte innen. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 4-5

--
12:14

Elszalasztotta az esélyt Murray

Bár - talán a mérkőzés során először - Murrayé a mentális előny (Djokovic is elbukott egy challenge-dzset), a skót kockázatos támadásai sokszor a hálóban kötnek ki. Nem simán, de Djokovicé a nyolcadik game. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 4-4

--
12:10

Először vezet a skót a 3. szettben

Murray pályafutása során nyolcszor fordított 0-2-es szetthátrányból, most magabiztosan hozta az adógatójátékát, és először vezet a harmadik szettben. A 30-15-nél egyenes tenyereséből kellene több. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 3-4

--
12:06

Murray újra meccsben!

Murray mellé szegődött a szerencse is, de megdolgozik érte, mert nagy szívvel harcol. Bréklabdája volt, amit Djokovic elsőre egy remek adogatással hárított, de a másodikat már behúzta a skót! Kulcsjáték következik, Murray szett és brékhátrányból is visszajött, most rajta a sor!

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 3-3

--
11:59

Ez most jól jött a skótnak

Djokovic már nem szakítja meg magát Murray adogatásainál, hiszen tudja, hogy elég a sajátjait hozni, és megnyerte az Australian Opent. A skót jól szervált, irányította a gémet, bár a játék legszebb jelenete egy káprázatos Djoko-return volt. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 3-2

--
11:54

Murray küzd, mint malac a jégen

Murray minden erejét összeszedve kihasználta, hogy Djokovic koncentrációja érthetően visszaesett egy kicsit, és bréklabdát harcolt ki, de a címvédő - egy koccos szerva után - összeszedte magát, és végül megnyerte a gémet. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 3-1

--
11:49

Ki nem kényszerített hibák

Murray-Djokovic 50-30. 

--
11:48

Murray nem adja fel

Amikor bejönnek az első adogatásai, könnyebben hozza a pontokat, de elég a legkisebb hiba, és Djokovic azonnal visszatámad. Ezt most egészen könnyedén hozta Murray, de a győzelem nagyon messze van tőle. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 2-1

--
11:43

Djokovic egy ragadozó

Széttépte Murrayt, aki egyre idegesebb. Nem is tudjuk, minek kellene történnie, hogy visszajöjjön a meccsbe a skót. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 2-0

--
11:40

Most már nagy bajban van Murray

Kicsit összetörte Murrayt, hogy hiába harcolt nagyon jól, a fenomenális Djokovic mégis behúzta a második szettet. Két bréklabdája is volt Djokovicnak, a másodiknál a szerb egy elképesztő returnnel (Murray challenge-dzset kért, de a labda csípte a vonalat) azonnal elvette Murray adogatását a harmadik szett elején. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5, 1-0

--
11:34

Djokovicé a második szett is

Talán nem túlzás, hogy Murray az életéért küzdött, és egy break pointig el is jutott, de Djokovic megállíthatatlan, a döntő pillanatokban koncentrációban mindig felülmúlja a skótot. A címvédő fordított, és megnyerte a második szettet. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 7-5

--
11:28

A legjobbkor brékel Djokovic

Szerepet cseréltek a felek a játék elején, Murray remekül szervált, majd gyorsan lezárta a labdameneteket, miközben Djokovic ütött két ki nem kényszerített hibát is. Djokovic után Murray is kikérte az első challenge-dzsét, de nem lett igaza, széles volt az ütése. Negyven-semmi után azonban megrázta magát a szerb, óriási játékot nyújtva bréklabdához jutott, amit egyből ki is használt. Fordulópontjához érkezett a meccs, Djokovic a szettért és a 2-0-s előnyért adogat.

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 6-5

 

--
11:20

Araszolunk a tie-break felé

Murray 15-30-nál újra a hálóba ütött egy könnyű labdát, pedig szettpontja lehetett volna, és utána a fonák kereszt sem jött be. Djokovic okosan irányította a labdameneteket, és hátrányból fordítva nyerte meg a gémet. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 5-5

--
11:15

Óriási csata a 9. gémben

Murray újabb ásszal nyitott (ezt is Djoko fonákjára küldte 200 km/h-val), majd ütött még egyet, de aztán megint elbukta a közepes hosszúságú labdameneteket, így a sima adogatójáték helyett Djokovic brutális returnje után újabb bréklabdája lett a címvédőnek. A skót ezt hárította, deuce után újabb ászt ütött (10-3-ra vezet ebben az összevetésben), de Djokovic azonnal kihasználta, amikor Murray első szervája rossz volt, a másodikakat könnyedén támadta le, és újra break pointhoz jutott. 

Az izgalmasan alakuló gémben Murray újabb frenetikus fonák keresztje után végre hozott egy pontot a második adogatásából, és behúzta a játékot. Djokovic a szettben maradásért adogat. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 4-5

 

--
11:05

Murray azonnal visszabrékel!

Murray is érezte, hogy most már muszáj kockáztatnia, ment is előre keményen. A nagyot harcoló skótnak összejött a break point (egy nagyon rossz rövidítését nem tudta megkontrázni Djokovic), és egy félelmetes fonák kereszttel azonnal visszavette az elvesztett adogatást. 

Az egész döntőt befolyásoló gém volt!

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 4-4

--
10:59

Djokovic break a 7. gémben

Murray kettőshibával kezdett (ez már a 3. neki, Djokovicnak még nincs), és 30-40-nél újra bréklabdához jutott a címvédő, amit ki is használt. Ezzel már igencsak komolynak mondható az ellenfelénél sokkal kevesebet hibázó Djokovic előnye.

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 4-3 

--
10:53

Most meghajtotta a szerbet Murray

Murray 15-30-nál buta hibát vétett, pedig most Djoko is megingott, nem tűnt olyan magabiztosnak, mint a többi adogatójátékában. Izgalmasan alakult a gém, a skót megérezte az esélyt, de a kulcspoénnál könnyű labdát hibázott a hálónál, így hiába kellett nagyot küzdenie Djokovicnak, végül behúzta a gémet.

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 3-3 

--
10:45

Ezt most Murray is lesimázta

Djokovic fonákjára jól adogat, és most nem tékozolta el a jó adogatásokból származó előnyét buta hibákkal (egy ki nem kényszerítettje azért volt most is). 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 2-3

Norm awaits...#ausopen

Posted by Australian Open on Sunday, January 31, 2016
--
10:42

Ez megint sima volt

Djokovic - legalábbis Murrayhöz képest - játszi könnyeddséggel hozza az adogatását, ami nyilvánvalóan frusztrálja a skótot. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 2-2

--
10:37

Vért izzadt a gémért Murray

Öt ászt is ütött Murray a második szett második adogatógémjében, de így is alaposan megszenvedett a megnyeréséért. Murray hibái sokkal látványosabbak, míg Djokovic szórja a nyerőket vesztett helyzetből is. A szerbnek háromszor is volt bréklabdája az eddigi leghosszabb, 12 percen át tartó gémben, de Murrayt kihúzták a csávából az ászai. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 1-2

--
10:25

Djoko simán egyenlít

Esélye sem volt Murraynek, hogy szorossá tegye a gémet, hiába tart 13 ki nem kényszerített hibánál Djokovic, a fontos pillanatokban mindig előhúz egy nyerőt. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 1-1

--
10:21

Game on!

Murray először tudott hosszú labdameneteket nyerni, ez érthetően feltüzelte, de mielőtt nagyon belelkesült volna, Djokovic egy frenetikus return után egyenlített 30-30-nál. A lélektanilag fontos pillanatokban most Murray koncentrált jobban, és megvan az első gém!

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1, 0-1

--
10:15

Djokovicé az első szett

Éledezik Murray, a szerb második szerváit eredményesen támadja le, de Djokovic rövidítései is jól működnek. Most már élvezetes, sőt szoros a döntő, a leghosszabb gémet játszották az első szett utolsó gémjében.

Megjött a meccsbe a skót, de az elrontott rajt után az első szett 30 perc alatt lett a szerbé. 

Novak Djokovic-Andy Murray 6-1

--
10:09

Nyomjad, fater!

--
10:08

Üdv a döntőben, Andy!

Végre láttunk valamit Murraytől is, egy gyönyörű nyerővel kelt életre, és be is húzta az első gémjét. Más kérdés, hogy talán kicsit későn, ez a szett már valószínűleg elment. A játszmáért adogat Djokovic.

Novak Djokovic-Andy Murray 5-1

--
10:04

Kopasz marad Murray az 1. szettben?

Djokovic könnyedén húzza be az ötödik gémet is, a szerb adogatójátékai közül csak az első volt szoros, azóta azt is nehéz eldönteni, hogy a saját, vagy a skót adogatásait intézi-e könnyebben. Van honnan visszakapaszkodnia Murraynek. 

Novak Djokovic-Andy Murray 5-0

--
10:01

Máris nagy bajban Murray

Djokovic egyértelműen uralja a meccset, és szerencséje is van, egy hálón megpattanó returnjét üti outra Murray, és máris megvan a második brék. Murray ideges, nem találja a szerb játékának ellenszerét, és feltűnően sokat hibázik. 

Novak Djokovic-Andy Murray 4-0

--
09:56

Tükörsima a harmadik gém

Djoko simán hozta az adogatását, közben kiírták, hogy a nyerő ütések állása 5-0 a szerb javára. Egyelőre nem fogadja meg a szakértő tanácsát Murray, nem támad elég agresszíven, Djokovic simán irányítja a labdameneteket. 

Novak Djokovic-Andy Murray 3-0

--
09:53

Djokovic egyből brékelt

Murray a jó első (és a szintén jó második) szerváiból sem tudott előnybe kerülni, Djokovicnak gyorsan két bréklabdája lett, és Murray idegességét mutatja, hogy egy kettős hibával ajándékozta a szerbnek az első brékjét. 

Novak Djokovic-Andy Murray 2-0

--
09:50

Belekezdtek a fiúk

Egyből az első gém izgalmasan alakult, Murraynek bréklabdája volt, de 30-40-nél nem mert kockáztatni, és végül Djoko ütött nyerőt. Két vitatott labda is volt (nem volt challenge), egy ide, egy oda, Djokovic végül nehezen, de behúzta az első gémet. 

Novak Djokovic-Andy Murray 1-0

--
09:43

Lássuk a medvét

Djokovic adogat. 

--
09:42

A szakértő szerint

A torna szakértője, Craig O'Shannessy is Novak Djokovicot tartja esélyesnek, és hosszú cikket szentelt a finálé előtt az esélyek boncolgatásának. Ebben azt írja, bár a hosszú labdamenetek (9+ ütés) első blikkre Murraynek kedveznek, mivel nem bírja végig a meccset Djokovic ellen ezzel a taktikával, a szakértő azt javasolja a skótnak, hogy amint lehetősége van rá, támadjon. 

A tavalyi döntő 7-6(5) 6-7(4) 6-3 6-0-s eredményét is a fentieknek tulajdonítja, hiszen Murray a két szoros, izgalmas első szett után teljesen elfogyott, és Djokovic legázolta a végére, az utolsó kilenc gémet zsinórban húzta be. 

Egyébként jóban vannak

Forrás: Matthew Stockman/Getty Images/AFP
--
09:36

Döntőkben kisebb a különbség

Bár alább említettük, hogy az összesített mérleg komoly Djokovic-fölényt mutat, a döntőkben azért jóval szorosabb az állás közöttük: 7-6-ra vezet a szerb, a GS-finálékban pedig 3-2 az állás szintén Djokovic javára. 

--
09:35

Az ilyen meccsekért teniszezünk

"Ezek azok a meccsek, amikért megéri annyit dolgozni - mondta Djokovic. - Az ilyen mérkőzéseken derül ki, milyen játékosok vagyunk. Nagyszerű érzés, hogy a kettőnk rivalizálása ilyen intenzív, hiszen sokszor csapunk össze a legnagyobb címekért."

--
09:32

Murray jogosan szerény

"Nem hiszem, hogy túl sokan várnának tőlem győzelmet - mondta Murray a döntő sajtótájékoztatóján. - De most már nem számít, mi történt a múltban. Megvan a taktikám, meglátjuk, mire megyek vele Novak ellen. Az a fontos, hogy a saját játékom minőségét ne csak 1-2 szett erejéig tudjam fenntartani, hanem a meccs végéig."

--
09:28

Felkészülés II.: Becker és Djokovic

--
09:27

Felkészülés I.: Murray és Mauresmo

--
09:26

Néhány statisztika

Soknak tűnhet Djoki ki nem kényszerített hibáinak száma, de ne feledjük, túl van egy Simon elleni meccsen, ahol majdnem százat ütött. 

--
09:25

Murray nyújt

Fontos lesz az erőnlét, tavaly is jól kedzett, de a vége tükörsima lett, Djoko az utolsó kilenc gémet simán húzta be. 

--
09:24

Reszkess, Roy Emerson

Djokovic nemcsak a legtöbb Australian Open-bajnoki címek számában hozhatja be Roy Emersont, hanem a Grand Slam-győzelmek rangsorában is. Ott egyébként Emerson ugyanúgy áll, mint Björn Borg, így Djoko mindkettőt behozhatja, és már csak Nadal, Sampras és Federer előzné meg ebben a kategóriában. 

--
09:22

Murray menekül a szégyen elől

A világelső szerb Djokovic 2008, 2011, 2012, 2013 és 2015 után hatodik trófeáját gyűjtheti be az év első GS-tornáján,míg Murray a 2010-es, a 2011-es, a 2013-as és a 2015-ös elvesztett döntő után első diadalára hajt Melbourne-ben.

--
09:16

Djoko-Murray sok-kevés

Amellett, hogy a szerb világelső űrteniszt játszik hónapok óta, azért is bombafavoritnak számít, mert Murray ellen kimondottan jó a mérlege.

Az összesített mérleg (21-9) is a szerb fölényét mutatja, de az elmúlt két évben lejátszott meccseiken még durvább Djokovic fölénye: mióta Murray a 2013-as wimbledoni döntőben legyőzte a világelsőt, 11 mérkőzésükből 10-et Djoko nyert - köztük a tavalyi finálét (erről később). 

Murray egyetlen győzelme 2015 augusztusában, a montreali Mastersen jött össze. 

Novak Djokovic és Andry Murray a montreali döntő után

Forrás: AFP
--
09:09

Köszöntjük olvasóinkat!

Bár hozzátehetnénk, hogy a helyszínről, de sajnos ez hazugság lenne. 

Még több bejegyzés