Vágólapra másolva!
Az angol Nigel Short győzelmével fejeződött be a Tehetség és Kurázsi 17-es kategóriájú torna. A záró napon Almási elleni partija gyors remivel végződött. Polgár Judit világossal az izraeli Borisz Gelfanddal osztozott meg a ponton és biztosította be második helyét. Lékó Péter nyeréssel fejezte be szereplését, a harmadik helyen végzett. Dicséret illeti Ács Pétert ötvenszázalékos eredményéért, előkelő helyezéséért. A versenyen a győztes Nigel Short őrizte csak meg veretlenségét, a torna doyenje, Viktor Korcsnoj és Almási Zoltán nem tudott játszmát nyerni.

A Tulip Inn Budapest Millennium Hotel konferenciatermében vasárnap 11 órakor kezdték az utolsó fordulót. Pár perc múlva az angol Nigel Short már megkönnyebbülten fogadhatta a gratulációkat, gyors döntetlennel bebiztosította első helyét. Short nagyon elégedett volt játékával, egyetlen partiban izzadt meg egy kicsit, Ács Péterrel szemben nehéz játszmában harcolta ki a döntetlent. Legyőzte két riválisát, Polgár Juditot és Borisz Gelfandot. Mindkét játszmában világossal elkerülte a divatos változatokat, korai vezércsere után középjátékban, illetve végjátékban győzött. Jó formában játszott, élvezte a játékot. Short eredményével + 17,3 Élő-pontot is szerzett. Short a tornán összesen 425 lépést tett, leszámítva Almási elleni villámremijét, minden partit kijátszott.

Polgár Judit világossal a szicíliai védelem Szevesnyikov változatában csatázott Borisz Gelfanddal. A divatos változatban Judit óvatosan játszott, megelégedett a döntetlennel, ami számára a második helyet jelentette. Gelfand a partiban elmulasztott egy taktikai lehetőséget, amivel felboríthatta volna az anyagi egyensúlyt. A játszma utáni elemzések azt mutatták, hogy türelmes védekezéssel világos háríthatta volna a fenyegetéseket. Polgár Judit második helye siker, mesterhármassal indult, Lékó Péter elleni presztízscsatában túlzottan kiélezte a játszmát, védekezésre kényszerült, ahol többször is hibázott. Berkes Ferenc elleni viharos támadása a verseny legszebb partija. Az első helyet eldöntő játszmában Shorttal szemben sajnos nem tudta remire menteni a kicsit rosszabb végjátékot. Az elvárt pontszámot teljesítette, sőt még nyert is 2,8 pontot.

Budapesten lehet a Kramnyik-Lékó vb-döntő/sport/sakk/20030409budapest.html

A sportközvéleménynek talán kis csalódás Lékó Péter harmadik helye. A világbajnoki döntőre való felkészülésének egyik állomása volt a torna, egyes változatokat már tartalékolt Kramnyik elleni csatájára. Saját bevallása szerint nem tudott teljesen a versenyre koncentrálni, mert a világbajnoki döntő helyszíne és időpontja körüli bizonytalanság zavarja őt. Két játszmát tudott csak nyerni, kikapott Ács Pétertől, ami a torna legnagyobb szenzációja volt. Vesztett 6,7 pontot, de ennek nagy jelentőséget edzője, Arshak Petroszjan nem tulajdonított. Fontos volt, hogy Péter játszott, küzdelmes partikat vívott, bár a január óta tartó hosszú "menetelés" okozta fáradtság befolyásolta teljesítményét. Harmadik versenyén szerepelt, a linaresi szuperversenyt megnyerte, az Amber-tornán második lett, most bronzos helyen végzett, nem rossz ez a sorozat. Péter most kap egy kis szabadságot, hogy kipihenje magát, majd folytatódik a munka.

Kellemes meglepetés Ács Péter ötvenszázalékos eredménye, harcosan, jól játszott, egy-két kedvezőbb állást el is rontott. Láthatóan jól felkészült, egészséges önbizalommal küzdött. Két győzelmet aratott, kettőt vesztett, 9 Élő-pontot nyert. Nem remekelt Borisz Gelfand, többet várt magától. A németek legjobbja, Christian Lutz kettős győzelemmel zárta szereplését. Movszeszian elleni kettős tisztáldozattal kivívott nyerése nagy sikert aratott. Viktor Korcsnoj a torna előtt ötven százalékot várt magától, ettől egy fél ponttal elmaradt, a hosszú játszmák végére már láthatóan elfáradt a 72 éves nagymester. Korcsoportos világbajnokunk, a 18 éves Berkes Ferenc nagy lehetőséget kapott, sok tanulsággal szolgálhatott számára a részvétel, megnyitáselméleti felkészültségén sokat kelleni javítani. Almási Zoltánnak ezen a tornán semmi sem sikerült. A hajrában két agyonnyert partit is elvesztett, de korábbi teljesítményét is befolyásolta, hogy nagyon fájt a szeme, szinte "vakon" játszotta a partikat.

Nagy sikere volt a versenynek, naponta telt ház figyelte a küzdelmeket, az internetes élő közvetítés jól működött. Sok ifjú magyar tehetség életében először láthatta a sakkvilág legjobbjait, remélhetőleg pályafutásukra kedvező hatással lesz a torna nyújtotta élmény. Köszönet a szponzoroknak, hogy harminc év után ilyen jelentős sakkversenyt rendezhetett a Magyar Sakkszövetség. Jól vizsgázott a szervező gárda, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, versenyigazgató és Ambrus Zoltán főtitkár jól kézben tartotta az irányítást.