Vágólapra másolva!
Negyedszázada teljesült be a régi álom. A hágai olimpia (1928) megnyerése után fél évszázaddal férfiválogatottunk aranyérmes lett a Buenos Aires-i sakkolimpián. A nagy sikert női csapatunk ezüstérme tette még emlékezetesebbé. A kétfrontos magyar-jugoszláv utolsó fordulóbeli összecsapásra, az olimpia legemlékezetesebb pillanataira, a lenyűgöző hajrára, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Adorján András, Csom István, Vadász László és az "aranykezű" kapitány, Navarovszky László diadalára emlékezünk.

A magyar sakksport Buenos Airesben érte el legfényesebb diadalát, a férficsapat olimpiai bajnoki címe, a női válogatott ezüstérme világszenzáció volt. A fantasztikus utolsó forduló igazi sakkcsemegéjeként kétfrontos magyar-jugoszláv derbire került sor, hiszen az olimpiai bajnoki címért küzdő férfi és az ezüstéremért harcba szálló női csapatunk is déli szomszédunk ellen játszott. A helyzetet még tovább bonyolította, hogy a jugoszláv férfiválogatottnak semmi esélye sem volt jó helyezésre, míg a női csapatuknak az 1,5-1,5 is elegendő lett volna az ezüstérmükhöz.

A férfi olimpián az állás az utolsó forduló előtt: 1. Magyarország 34, 2. Szovjetunió 33,5, 3. Amerikai Egyesült Államok 33, 4. Német Szövetségi Köztársaság 31, 5. Izrael 30,5, 6-12. Anglia, Lengyelország, Jugoszlávia, Hollandia, Svájc, Románia, Kanada 30 pont.

A női olimpián így festett a táblázat a záró forduló előtt: 1. Szovjetunió 14, 2. Jugoszlávia 10, 3. Német Szövetségi Köztársaság 9,5, 4. Magyarország 9 pont. (A férfiolimpiát 14 fordulós svájci rendszerben, míg a nők versenyét elődöntők, majd 8 csapat részvételével megrendezett döntővel rendezték meg.) A helyzetet bonyolította, hogy a jugoszlávok kapitánya e sorok írójának férje, Petronic Milos volt. Máig is nagyon jó érzéssel gondolok vissza arra, hogy semmiféle "árukapcsolási" ajánlat nem érkezett, a sakktáblán dőlt el minden.

Az utolsó forduló előtti szabadnap jó alkalom volt a kikapcsolódásra, városnézést szerveztek, délután követségünk fogadásán vettünk részt. A "lazítás" után már este elkezdődött a felkészülés, az otthoni kigyűjtések áttanulmányozásával, az informátorok, az enciklopédiák segítségével. Az utolsó ütközet napján sincs változás a menüben, ebédre a megszokott csirke, Portisch Lajos ismét megvívta harcát a konyhafőnökkel.

November 11-én a Sheraton Hotelből menetrendszerűen elindulnak a buszok, sokan biztatják a fiúkat, drukkolnak azért, hogy megszakadjon a szovjet sakkozók sikersorozata. A River Plate stadionban ezúttal főszerepet játszunk, igaz, nem az "igazi arénában", hanem a labdarugó-világbajnokság idején berendezett sajtóközpontban. Utolsó biztató pillantások, amikor elválunk a fiúktól, s mindenki elindul a saját táblája felé. Pattanásig feszültek az idegek, a kapitányok, a szekundánsok talán még idegesebbek, mint a játékosok.

Kedvezően alakult a férficsapat meccse, pillanatok alatt kiderült, Ljubojevic jóval tájékozottabb arról, hogy hol lehet az argentin fővárosban jó marhasültet enni, mint hogy mi történt az olimpia kilencedik fordulójában játszott Portisch-Radulov partiban. Alighanem riadtan nézte a táblát 15.Fh6 után, jobban védekezett, mint a bolgárok akkori legjobbja, de Ribli Zoltán győzelméhez egy pillanatig sem fér kétség, a riválisokkal szemben lépéselőnybe kerültünk.

Sax Gyula remek érzékkel választott megnyitást, a pozíciós küzdelmeket jobban kedvelő Matanovic csak későn észlelte, hogy a gyalograblás mekkora veszélyeket jelentett számára. A sötét futópár, a félig nyílt g vonal adta lehetőségekkel kombinálva az olimpiai aranyérmet jelentő győzelmet biztosította. Az éltáblán a két legenda csatázott, Portisch Lajos és Szvetozar Gligoric az utolsó pillanatig küzdött, de a kölcsönös jó játék remihez vezetett. Döntetlen lett Csom István és Ivkov párharca is, s a 3-1-es győzelem az aranyérmet jelentette. A hollandok remekül tartották magukat a szovjet válogatottal szemben, Szpasszkijék csak 2,5-1,5-re nyertek, Viktor Korcsnoj vezetésével a svájci együttes 2 pontot rabolt az amerikaiaktól.

Válogatottunk fantasztikus hajrával megérdemelten győzött. Az óriási sikerben oroszlánrészt vállalt Portisch Lajos, aki valamennyi fordulóban szerepelt. A nyolcadik forduló után még két pont volt a hátrányuk a biztosan vezető szovjet csapattal szemben, a 11. fordulóban együttesünk befogta Szpasszkijékat, egy fordulóval később már egy ponttal vezetett. Navarovszky László kapitányként tökéletesen irányította a csapatot, a jó érzékkel elfogadott döntetlenajánlatok vagy a kínált békekötések, az összeállítások remek intuícióval történtek, s ebben nagy segítséget nyújtott szekundánsként Bilek István nemzetközi nagymester és orvosunk, dr. Liptay László nemzetközi mester.

A nagy feszültség okozta kisebb nézeteltéréseket is bámulatos hidegvérrel kezelték. Az argentin fővárosban élő magyarok kitüntető szeretete, gondoskodása is szerepet játszott a világraszóló siker elérésében. Felejthetetlen emlék marad, amikor Navarovszky László a magasba emelhette a győztesnek járó aranyserleget, a Hamilton - Russel Kupát, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Adorján András, Csom István és Vadász László átvehette az aranyérmet. Szerencsére az ünneplésből kijutott női együttesünknek is, vertnek látszó helyzetből ezüstérmesek lettünk a nagy fölénnyel első szovjet négyes mögött.

a 23. férfi sakkolimpia végeredménye:
Olimpiai bajnok: Magyarország 37 pont (Portisch Lajos 10/14, Ribli Zoltán 9/13, Sax Gyula 8,5/12, Adorján András 2/4, Csom István 6/10, Vadász László 1,5/3)
2. Szovjetunió 36 (Szpasszkij 7/11, Petroszjan 6/9, Polugajevszkij 8/11, Gulko 2/5, Romanyisin 6,5/10, Vaganjan 6,5/10)
3. Amerikai Egyesült Államok 35
4. Német Szövetségi Köztársaság 33
5. Izrael 32,5
6. Románia 32,5
7. Dánia 32
8. Lengyelország 32
9. Spanyolország 32
10. Svájc 32
11. Kanada 32
12. Anglia 31,5
13. Bulgária 31,5
14. Hollandia 31,5
15. Jugoszlávia 31 (66 résztvevő)

A magyar válogatott fordulónkénti eredményei:
Skócia 3,5 - 0,5 (Portisch 1, Ribli 1, Adorján döntetlen, Vadász 1)
Lengyelország 3 - 1 (Portisch 1, Ribli döntetlen, Sax 1, Vadász döntetlen)
Hollandia 3 - 1 (Portisch 1, Ribli döntetlen, Sax 1, Csom döntetlen)
Spanyolország 2,5 - 1,5 (Portisch 0, Ribli 1, Sax 1, Adorján döntetlen)
Amerikai Egyesült Államok 2 - 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom mind döntetlen)
Szovjetunió 1,5 - 2,5 (Portisch 0, Ribli, Sax és Csom döntetlen)
Dánia 2 - 2 (Portisch 1, Sax döntetlen, Adorján döntetlen, Vadász 0)
Anglia 3 - 1 (Portisch 1, Ribli döntetlen, Sax döntetlen, Csom 1)
Bulgária 2,5 - 1,5 (Portisch 1, Ribli döntetlen, Sax döntetlen, Csom döntetlen)
NSZK 2 - 2 (Portisch, Ribli, Adorján és Csom mind döntetlen)
Izland 3 - 1 (Portisch 1, Ribli 1, Sax döntetlen, Csom döntetlen)
Svédország 3,5 - 0,5 (Portisch döntetlen, Ribli 1, Sax 1, Csom 1)
Izrael 2,5 - 1,5 (Portisch 1, Ribli, Sax és Csom döntetlen)
Jugoszlávia 3 - 1 (Portisch döntetlen, Ribli 1, Sax 1, Csom döntetlen)