Vágólapra másolva!
Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke szerint az exvilágbajnok Garri Kaszparov távolmaradása esetén akár Lékó Péter is szembeszállhatna a jelenlegi FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval áprilisban.

A kalmük vezető legutóbb már 1 650 000 dolláros pénzdíjjal próbálta asztalhoz csábítani a világelső orosz nagymestert, aki azonban a hosszadalmas huzavonára, illetve két korábbi mérkőzésének elhalasztására hivatkozva továbbra sem adja be a derekát.

"A jövő szombati, tbiliszi elnökségi ülésig adunk időt Kaszparovnak, hogy jelezze részvételét az isztambuli csúcstalálkozón, amelyet vele vagy nélküle, de biztosan megrendezünk. Ha lemondja, Viswanathan Anand vagy Lékó Péter léphet a helyébe" - jelentette be moszkvai sajtótájékoztatóján Iljumzsinov, hozzátéve: Törökország mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is lebonyolítaná a meccset.

Kaszparov képviseletében édesanyja csak annyit fűzött hozzá, hogy a FIDE az utóbbi három évben többször megalázta a fiát, aki ezt nem hajlandó tovább eltűrni.

A páros mérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhet majd asztalhoz, aki Lékóval szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban.

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint teljesen megalapozott a Kaszparov-Anand-Lékó sorrend, hiszen a magyar klasszis a januári, Wijk aan Zee-i tornán aratott diadalával 15 Élő-pontot szerzett, ezzel - a bolgár Veszelin Topalovot és Kramnyikot megelőzve - a harmadik helyre lépett előre a világranglistán.

"Néhány hét múlva a linaresi szupertornán mindhárman ott lesznek, és eredményeikkel megerősíthetik pozícióikat. Péter számára most köszön vissza a brissagói 7-7, amely óriási szakmai siker volt. Tudomásom szerint Anand sem lelkesedik igazán a címegyesítésben való részvételért, de a pénzdíj tudatában lehet, hogy megváltoztatja a véleményét" - mondta.