Vágólapra másolva!
Monacóban, a 14. Amber-verseny Viswanathan Anand teljes diadalával fejeződött be, három első díjat is szerzett. Az indiai exvilágbajnok két és félpontos előnnyel megnyerte az összetett versenyt, a vak partikban két ponttal többet gyűjtött riválisainál, többek között Lékó Péternél, aki az ötös holtversenyben lett második. A rapid viadalon Anand fél ponttal előzte meg Alekszandr Morozevicset, a nagymester az összesítésben is második lett. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsukkal végzett holtversenyben a harmadik helyen, miután az utolsó fordulóban kikapott 1,5-0,5-re Alekszej Shirovtól. Nagymesterünk világossal gyorsan remizett, míg sötéttel tehetetlen volt a spanyol sakkozó erőteljes királyszárnyi akciójával szemben. Vlagyimir Kramnyik ötödik lett, kettős vereséggel zárta szereplését Peter Szvidler, a hajrában megtáltosodott Veszelin Topalovtól szenvedett vereséget.

Meglepetésekkel tarkított utolsó fordulóval ért véget a Monte-Carlo Grand Hotelben a 14. Amber-verseny. Az utolsó játéknap eredményétől függetlenül már tornagyőztes Viswanathan Anand két könnyű döntetlennel zárta szereplését. Az indiai exvilágbajnok riválisainál jóval kevesebbet hibázott, a felkínált lehetőségekkel remekül élt. Anand egyetlen meccset vesztett el, az orosz Jevgenyij Barejevtől kapott ki, Alekszandr Morozeviccsel és Borisz Gelfanddal 1-1-gyet játszott. Teljes diadalt aratott, mind a három első díjat begyűjtötte.

A dobogós helyekért nagy harc dúlt, és Lékó Péter a spanyol Alekszej Shirovtól elszenvedett vereség miatt holtversenyben harmadik lett az ukrán olimpiai bajnokkal, Vaszilij Ivancsukkal. Nagymesterünk vakon korán remizett Shirovval az orosz huszárjátékban. A rapid partiban a sötét bábukat vezette, és szicíliai védelmével szemben a spanyol sakkozó a Rossolimo változatot játszotta meg. Különböző oldalra sáncoltak a küzdő felek, és Shirov támadása a h vonalon nagy erővel bontakozott ki, Péter súlyos időhátrányban nem talált védelmet. A győzelemmel a spanyol sakkozóé lett a rapid verseny bronzérme. Lékó Péter harmadik mérkőzését vesztette el, Peter Szvidler elleni vereséggel kezdett, Anandtól kapott még ki. Kramnyikkal, Topalovval, Gelfanddal, és Van Welyvel végzett 1-1-re.

Kalandos meccsen győzte le Morozevics a spanyol Vallejo Ponst. Az első partiban sem villogott a tavalyi torna holtversenyes első helyezettje, a vak torna győztese. Kölcsönös hibák után remiztek, majd a királyindiai védelmű játszma az idegek harca volt. A spanyol fiú a nyitásból nagy fölénnyel került ki, majd elrontotta állását. Morozevics is hibázott, ismét Paco nyerhetett volna, de ismét megfordult a parti. A szerencsés győzelemmel Morozevics a rapid és az összetett verseny második helyét is megszerezte, vakon holtversenyben lett második. Az első játszmában nagy mázlija volt Vaszilij Ivancsuknak, a sokat hibázó Jevgenyij Barejev fonalasan nyerhetett volna, a második összecsapásnál az ukrán olimpiai bajnoknak állt a zászló, a vége mégis két remi.

A torna nagy vesztes Peter Szvidler, aki kettős vereséggel zárta a tornát. Természetesen nem meglepő, hogy a világranglista harmadik Veszelin Topalovtól kikapott, balszerencséjére a bolgár nagymester a hajrára "összekapta" magát. Vlagyimir Kramnyik vakon simán tisztet nézett el Loek Van Welynek, egy remek szicíliai győzelemmel vigasztalhatta magát, de az orosz világbajnok csak ötödik lett.

A show jellegű viadalon a szupernagymesterek jó partikat vívtak, a szokatlan feltételek mellett a megszokottnál azonban többet hibáztak. A hagyományos sorozat folytatódik, jövőre március második felében a holland bankár, J.J. van Oosterom ismét vendégül látja a sakkvilág elitjét.

A 11. forduló eredményei:
"Vak" játszmák:
Barejev (orosz, 2709) - Ivancsuk (ukrán, 2711) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)
Gelfand (izraeli, 2696) - Anand (indiai, 2786) döntetlen (Vezérindiai védelem, 19)
Van Wely (holland, 2679) - Kramnyik (orosz, 2754) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 42)
Szvidler (orosz, 2735) - Topalov (bolgár, 2757) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 47)
Lékó Péter (2749) - Shirov (spanyol, 2713) döntetlen (Orosz huszárjáték, 24)
Morozevics (orosz, 2741) - Vallejo Pons (spanyol, 2686) döntetlen (Kettős fianchetto, 30)

Rapid játszmák:
Ivancsuk - Barejev döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)
Anand - Gelfand döntetlen (Orosz huszárjáték, 18)
Kramnyik - Van Wely 1 - 0 (Szicíliai védelem, 35)
Topalov - Szvidler 1 - 0 (Angol megnyitás, 58)
Shirov - Lékó 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)
Vallejo Pons - Morozevics 0 - 1 (Királyindiai védelem, 69)

A "vak" verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai) 8 pont
2-6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán), Lékó Péter (magyar), Veszelin Topalov (bolgár), Francisco Vallejo Pons (spanyol) és Alekszandr Morozevics (orosz) 6
7-9. Peter Szvidler (orosz), Borisz Gelfand (izraeli) és Vlagyimir Kramnyik (orosz) 5,5
10. Alekszej Shirov (spanyol) 4,5
11. Loek Van Wely (holland) 4
12. Jevgenyij Barejev (orosz) 3

A rapid verseny végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai) 7,5 pont
2. Alekszandr Morozevics (orosz) 7
3. Alekszej Shirov (spanyol) 6,5
4-6. Vlagyimir Kramnyik (orosz), Lékó Péter (magyar) és Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 6
7. Peter Szvidler (orosz) 5,5
8-9. Jevgenyij Barejev (orosz) és Veszelin Topalov (bolgár) 5
10. Borisz Gelfand (izraeli) 4,5
11-12. Francisco Vallejo Pons (spanyol) és Loek Van Wely (holland) 3,5

Az összetett verseny végeredménye:
1.Viswanathan Anand (indiai) 15,5 pont
2. Alekszandr Morozevics (orosz) 13
3-4. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) és Lékó Péter (magyar) 12
5. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 11,5
6-8. Peter Szvidler (orosz), Veszelin Topalov (bolgár) és Alekszej Shirov (spanyol) 11
9. Borisz Gelfand (izraeli) 10
10. Francisco Vallejo Pons (spanyol) 9,5
11. Jevgenyij Barejev (orosz) 8
12. Loek Van Wely (holland) 7,5