Vágólapra másolva!
Miskolcon szerda délután a City Hotelben tartották meg Lékó Péter és Michael Adams rapid párosmérkőzésének a sajtótájékoztatóját, majd este a Városháza dísztermében következett a viadal nyitóünnepsége és a sorsolás. A két világklasszis köszönetét fejezte ki a városnak, a szponzoroknak, a szervezőknek a mérkőzés megrendezéséért. Mindketten jól felkészültek a csatára, és küzdelmes, tartalmas játszmákat ígértek.

Az esztendő legjelentősebb honi sakkversenye előtt Michael Adams és Lékó Péter találkozott a sajtó képviselőivel. A két nagymester pályafutásának legfontosabb eredményeit e sorok írója, a párosmérkőzés bírója ismertette, majd a versenyigazgató, Szabó István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség elnöke a mérkőzés létrejöttéről tájékoztatta a szép számban megjelent újságírókat.

Adams és Lékó sem titkolta, hogy győzni jött Miskolcra. Korábbi eredményeik alapján kettőjük egymás elleni mérlege minimálisan az angol nagymesternek kedvezőbb, de Adams utoljára 1999-ben tudott nyerni Péter ellen. A mérkőzés nagyon jól illeszkedik versenyprogramjukba. Az idei esztendőben az argentínai világbajnokság a legfontosabb versenyük, változatok kipróbálására, a tesztelésre kiválóan alkalmas a gyorsított játéktempó is. Lékó külön kiemelte, hogy naponta két partit játszanak, világossal és sötéttel is összecsapnak egymással, és ez korántsem egyszerű feladat, mindkét játszmára a délelőtt folyamán készülni kell.

A csütörtökön kezdődő mérkőzést a T-Mobile wap portálján is követni lehet majd, és valamennyi neves honlap élőben közvetíti a Miskolcról, a www.lekoadams.info oldalról nyert információkat, a partikat. A párosmérkőzés során árverésre kerül a párharc sakktáblája és sakkórája, amelynek kikiáltási ára 180 ezer forint, és a vasárnapi nyolcadik játszma kezdetéig lehet majd licitálni a meccs honlapján. A licit állása folyamatosan követhető a T-Mobile wap oldalain, és a mérkőzés honlapján is.

Az árverésen befolyt összeget a rendezők a Magyar Köztársaság Sakk Diákolimpia döntőjének megrenedezésére és támogatására, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ifjúsági sakkozás támogatására fordítják. A párharc győztese Miskolc Város Nagydíját veheti át, a legjobb partira a Develor Rt. ajánlott fel különdíjat.

Verőci Zsuzsa