Vágólapra másolva!
Miskolcon Michael Adams kettős győzelmével kezdődött meg a nyolcjátszmás, rapid párosmérkőzés a brit nagymester és Lékó Péter között. A párharc első játszmájában a kezdőlépést Káli Sándor polgármester tette meg. A spanyol megnyitás ún. javított Arhangelszkij változatában Lékó Péter kedvező állást hozott ki, a kritikus állásban azonban túlzottan sok gondolkodási időt használt fel. Tisztáldozata inkorrekt volt, elnézte Adams védőlépését. Az angol nagymester sem használta ki legjobban esélyét, de Péter a kapkodásban egylépéses mattba lépett. A második partit láthatóan az első vesztés hatása alatt játszotta, és világossal már a 25. lépésben feladásra kényszerült.

A sakkvilág ezekben a napokban Miskolcra tekint, óriási érdeklődés kísérte az interneten Lékó Péter és Michael Adams nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésének első két partiját. Percekkel a kezdés után már 100 ezer látogatót regisztrált a viadal honlapja, a www.lekoadams.info.

A Kossuth Filmszínházban szépszámú nézőközönség kísérte figyelemmel a két világklasszis első napi küzdelmét. A játszmákat követő sajtótájékoztató után a sakkrajongók biztató tapssal búcsúztak el Pétertől, aki megígérte, hogy a balszerencsés kezdés után gyorsan javítani fog.

A spanyol megnyitású első partiban Péter talán túlértékelte esélyeit, nem akart biztonsági sakkot játszani, de a tervkészítés közepette gyorsan fogyott gondolkodási ideje, és ezt rutinos, hidegvérű ellenfele jól használta ki. Meglepte a közönséget Péter tisztáldozata, helyette a 34...c4 áttöréssel egybekötött gyalogáldozatot számolgattuk.

Nagymesterünk bevallotta, hogy elnézte Adams védőlépését, és a kapkodásban önmattba lépett. Hiába volt félórás szünet a második játszma előtt, a parti elvesztése láthatóan "megfogta" Pétert. A második játszmában Horváth Tamás nemzetközi mester, a Magyar Sakkszövetség alelnöke húzott, és Péter súgására 1.d2-d4-gyel nyitott.

A vezérindiai védelemben azonban Adams jóval otthonosabb volt, a sokat elemzett pozícióban jobban kiismerte magát és már a 25. lépésben fogadhatta nagymesterünk gratulációját. Adams nem titkolta örömét, hogy a meccset kettős győzelemmel kezdte. A Magyar Sakkszövetség újonnan megválasztott elnöksége este megtartotta első ülését.

Állás az első nap után:
Michael Adams (angol, 2737) - Lékó Péter (2763) 2-0

r1

r2

r3

r4

r5

r6

r7

r8

össz.

Lékó Péter2763

0

0

0,0

Adams, Michael2737

1

1

2,0