Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban a FIDE világbajnokságain nagy sikerrel szereplő Adams pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

A sakkjáték igazi úriembere, Michael Adams 1971. november 17-én született, Truro-ban, Cornwall megyében. A híres Lloyds Bank versenyen érte el első sikerét. 1989-ben Prestonban győzött nagymesterversenyen, a FIDE kongresszuson nagymesteri címet kapott. Groningenben egy évvel később 13-as kategóriájú tornát nyert meg. A Hoogovens versenyén egy évvel később második, Terrassa-ban első, angol bajnok. 1992-ben Tilburgban első, egy évvel később Elinete-ben nyer 14-es kategóriájú versenyt, a zónaverseny győztese. Las Palmason nyer, majd 1993-baqn mindkét világbajnoki ciklusban világbajnok-jelölt lett, a FIDE bieli, majd a PCA groningeni viadaláról is továbbjut. A FIDE ágon Borisz Gelfandtól vereséget szenvedett, a PCA viadalon a holland Szergej Tivjakov legyőzésével továbbjutott, majd Viswanathan Anandtól kikapott.

Az 1997-es groningeni világbajnokságon Ananddal játszotta a világbajnok-jelölti döntőt, és hat döntetlen után csak a "hirtelen halál" partiban szenvedett vereséget. Egyik legnagyobb sikerét az 1999-es Dos Hermanas-i tornán érte el, Kramnyikot, Anandot, Szvidlert is megelőzve győzött. A Las Vegas-i világbajnokságon az elődöntőig jutott el, az örmény Vlagyimir Akopjantól kapott ki. Egy évvel később ismét elődöntős a világbajnokságon, Új-Delhiben Anand mért rá vereséget. 2001-ben Moszkvában a legjobb nyolc között búcsúzott, az orosz Peter Szvidler visszavágott a korábbi vereségeiért. Adams gyengélkedett a dortmundi világbajnok-jelölti tornán, nem jutott tovább a csoportküzdelmekből.

A 2003-es Corus tornán harmadik, tavaly Lékó Péterrel holtversenyben második. Tripoliban, a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán a döntőig egyszer sem "túlórázott", a világbajnoki címért vívott meccsen azonban botlott. A drámai csatában kétszer is kiegyenlített, a 3-3 utáni rapid partikban nem bírta a feszültséget, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval szemben alulmaradt. A NAO Chess klubcsapatának a játékosa, kétszeres győztes az együttessel. Idén mind a négy szuperversenyen játszott. A Corus 2005 tornán Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik társaságában holtversenyben negyedik, Linaresben -1-gyel ötödik, Szófiában Kramnyikkal holtversenyben -2-vel az utolsó.

Az eredmények azonban korántsem tükrözik hűen a játszmái lefolyását, tőle szokatlan módon sokat ígérő állásokban hibázott. A Miskolcon szervezett Lékó Péter elleni rapid párharcában már 3-0-ra vezetett, de nagymesterünk bravúros játékkal fordított, a 4-4-es végeredmény igazságosnak mondható. Dortmundban Adams ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott. San Luisban 2719-es Élő-pontjával játszik majd, ezzel a júliusi világranglistán a tizenharmadik volt, az áprilisi listán még a hetedikként jegyezhettük 2737 ponttal.

Adams a világbajnokság honlapján megjelent interjújában igazságosnak nevezte a nyolc résztvevős, kétfordulós lebonyolítást és úgy gondolja, hogy a legerősebb játékos nyer. Csak a verseny után mondja el, hogy kinek a győzelmére voksolt a torna előtt. Reméli, hogy sok érdekes játszmában gyönyörködhetnek majd a sakkrajongók.