Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban Morozevics pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Alekszandr Morozevics 1977. július 18-án született. 1994-ben a Lloyds Bank versenyén ért el először káprázatos eredményt, 10 partiból 9,5 pontot szerzett. A Groningeni vb-n a második körben búcsúra kényszerült. 1998-ban Elisztában tagja volt az olimpiai bajnok orosz válogatottnak (8/10), Pamplonában fölényesen győzött, a kilenc játszmából csak 2 remit engedélyezett ellenfeleinek.

A fantasztikus eredményeknek köszönhetően 1999. júliusában már 2758 az Élő-pontja! A Világ Kupán csúfosan leszerepelt. Isztambulban ismét olimpiai aranyérmes, Újdelhiben a vb-n a 16 között Tkacsijevtől kapott ki. Moszkvában Ponomarjov ellen a nyolc között vesztett, rájátszásban kapott ki.

Formája hanyatlott, Cannes-ban egyenesen utolsó lett, a dortmundi világbajnok-jelölti versenyen is nyeretlenül sereghajtó a csoportjában. Esélye sem volt továbbjutásra a Világ Kupán. A bledi olimpián aranyérmes, de korántsem villogott. 2003 januárban már csak 2678 az Élő-pontja. A bledi torna előtt a profi versenyzés feladását fontolgatja, aztán 10 játszmából 8 pontot gyűjtött.

Holtversenyben Szvidlerrel első az orosz bajnokságon és ismét sínen van a pályafutása. 2004 januárban már 2738 ponttal a hetedik a ranglistán. Megnyerte az Amber torna "vak" versenyét, összetettben Kramnyikkal holtversenyben lett első.

A bledi tornán ismét győz, októberben már 2758 a pontszáma és negyedik a listán. Másfél év sikerei után ismét hullámvölgy, az utolsó pillanatban lemondta a szereplését a Tripoliban megrendezett vb-n, alaposan bezavar a már elkészített sorsolásba. Gyengélkedik a sakkolimpián, -4-gyel 13. Wijk aan Zee-ben. Nem maradhatott el a gyenge eredményeinek "büntetése" sem, a jelenlegi listán csak 14. 2707 ponttal.

Morozevicset azonban nem szabad leírni, bármikor képes bravúrra is. A legjobbak között kétségkívül a legeredetibb játékos, megnyitási váratlan ötleteivel, a bonyodalmakat mindig vállaló stílusával kellemetlen ellenfél. "Csak a versenygyőztes lesz boldog" - nyilatkozta a vb előtt. Fontosnak érzi a viadalt, amely segíthet a sakkvilágban uralkodó káosz megoldására. Lékó Pétert tartja legesélyesebbnek. A San Luis-i világbajnokság három nagy korábbi versenyre emlékezteti, London 1851, Hastings 1895 és a Hága-Moszkva világbajnoki verseny 1948-ban. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevők nemcsak a szicíliai védelem Najdorf változatában és az orosz huszárjátékban csatáznak majd.