Vágólapra másolva!
Oroszország nyerte a Beer Shevában megrendezett 6. sakkcsapat-világbajnokságot. Elmaradt a nagy meglepetés, az orosz együttes a viadal utolsó fordulójában 3,5-0,5-re legyőzte a kínai férfi válogatottat, s ezzel félpontos előnnyel végzett az élen. Az éltáblán Peter Szvidler remizett, Alekszandr Griscsuk, Alekszandr Morozevics és Jevgenyij Barejev voltak a nyerőemberek. A világbajnoki aranyérmes csapat legjobb pontszerzője Barejev 5,5 pontot szerzett a hat partijából. Az ezüstéremmel a kínai gárda messze túlteljesítette az elvárást. Az örmények négy gyors remivel biztosították be a bronzérmet, a címvédő ukránok csak negyedikek lettek.

A világbajnokság előtt orosz-ukrán párharcot vártunk, nagy meglepetésre az első számú esélyes orosz válogatott a kínai férfi válogatottal futott nagy versenyt. Bu Xiangziék két fordulóval a befejezés előtt még négypontos előnnyel vezettek, de a hajrá izgalmait kevéssé bírták. Sorban játszották a nehéz meccseket, és az utolsó két fordulóra kipukkadtak. A labdajátékokból vett hasonlattal élve "rövid volt a kispadjuk", a négy kulcsemberükre túl nagy teher nehezedett.

Az örményektől elszenvedett vereség után még mindig 2,5 pontos előnyük volt a sorsdöntő oroszokkal vívott meccs előtt, de egyáltalán nem látszott lehetetlennek, hogy Peter Szvidlerék megragadják az esélyt. A calviai sakkolimpián elért ezüstérmük, majd a göteborgi Eb óriási blamázsa, a 14. hely után némileg helyreállítják az orosz sakkozás kissé megtépázott tekintélyét. Oroszország 1985, 1989, 1993 után negyedszer nyerte meg a sakkcsapat-világbajnokságot.

Négy éve Jerevánban az orosz válogatott az ukránokkal szemben elvesztette a sorsdöntő meccset, Beer Shevában nem hibáztak. Az éltáblán Bu Xiangzhi és Szvidler lépésismétléssel viszonylag gyorsan remizett, és a kínaiaknak a három partiból még fél pontra lett volna szükségük az aranyérem megszerzésére.

Láthatóan azonban megremegett a kezük, a jóval esélyesebb, rutinosabb orosz nagymesterek sorban nyertek. Griscsuk és Barejev érvényesítette a világos szín előnyét, Morozevics kiskombinációval ért el kedvező állást, és Ni Huának ezúttal is meggyűlt a baja a különböző színű futós végjátékban. Az orosz válogatott megőrizte veretlenségét, meglepő, hogy öt mérkőzést is csak 2,5-1,5-re tudtak megnyerni. A négy kulcsemberük - Szvidler, Griscsuk, Morozevics és Barejev - csak egyetlen partit vesztett, Drejev és Rublevszkij kis híján elrontotta örömüket.

A kínai válogatott ezüstérme óriási meglepetés, a játszmák menete nem mindig igazolta eredményességüket, de a hajráig megőrizték hidegvérüket. Legjobbjuk, Ni Hua is kétszer botlott. Nem kétséges, hogy a fiatal csapattal számolni kell a jövő évi torinói sakkolimpián. Az örmények jó indulás után kissé könnyen adták meg magukat, láthatóan csak a bronzérem megszerzésére koncentráltak.

Ezt meglepő módon szinte gond nélkül érték el, ehhez a címvédő ukrán válogatott nyújtott hathatós támogatást, három meccset is vesztettek. Mélyen a várakozás alatt szerepelt az izraeli együttes, hazai pályán ötször is kikaptak.