Vágólapra másolva!
Viswnathan Anand ötödször, Veszelin Topalov először lett első Wijk aan Zee-ben. "A kettős hatalom egyiküknek sem terhes" - összegezte a szuperverseny végeredményét a Sport-Express szakírója, Jurij Vasziljev. A bolgár világbajnok és az indiai exvilágbajnok remek versenyfutása tette emlékezetessé a viadalt, Topalov és Anand értékelte saját teljesítményét, a verseny lefolyását.

Világbajnokként első versenyét játszotta Veszelin Topalov, így különösen fontosnak érzi az első hely megszerzését. Korábbi hét részvételén a legjobb eredménye +2 volt (a 13 partiból 7,5 pont), ezúttal +5-öt ért el. Topalov a torna előtt úgy vélte, hogy +4 elegendő lesz az első helyhez (az elmúlt három tornán Anand kétszer, tavaly pedig Lékó Péter is 8,5 ponttal végzett az élen). Meglehetősen nehéz volt számára a hajrá, hiszen Ivancsukkal és Lékóval sötéttel kellett játszania, míg a 12. fordulóban Ananddal szemben világos volt. Sikerült megőriznie a +5-öt, de Anand befogta őt. Topalov nem annyira az újabb Élő-pont nyerésnek örül - kis híján utolérte Kaszparovot -, hanem hogy több játszmában is nagyon jól játszott, különösen elégedett Aronyiannal és Van Welyvel játszott partijaival. Jól eltalálták a megnyitásokat, különösebb problémája nem volt, kivéve az Adams elleni vereséget, ahol nehéz állásból vesztett.

Topalov véleménye szerint Anandot leszámítva senki nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, akinek a 16 éves Karjakinnal szemben sötéttel elért győzelméhez szükséges új ötletét nagyon jónak ítélte. Az indiai exvilágbajnok egymás elleni játszmájukban is nagyon erős és váratlan újítással rukkolt ki, s Topalovnak világossal nagyon pontosan kellett ahhoz játszania, hogy elkerülje a vereséget.

"Teljesen új, megdöbbentő gondolat volt. Meg kell keresni a cáfolatát, ha van ilyen egyáltalán, de nem a sakktábla mellett. Figyelembe véve, hogy az ellenfél a folytatást otthon elemezte, versenyezni vele értelmetlen lett volna" - értékelte Topalov a torna csúcsrangadóját. A többiekre bénítólag hatottak a bolgár világbajnok elmúlt versenyeken mutatott eredményei, Anandra azonban nem.

Amennyiben létrejön a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov által javasolt mérkőzése Vlagyimir Kramnyikkal, akkor Topalov nem bánja, ha ellenfelét a klasszikus sakkozás világbajnokának nevezik, őt meg egyszerűen világbajnoknak, de határozottan kijelentette, hogy a győztesnek kötelező játszania a 2007-es világbajnokságon. "Amennyiben Kramnyik legyőz engem, megkapja az én jogaimat, és játszania kell ezen a versenyen. Másképp újra kezdődne ez a bakugrás" - mondta.

"Már többször kifejtettem véleményét a klasszikus sakk világbajnoki címével kapcsolatban. Amikor Garri Kaszparov megszervezte a PCA-t (Profi Sakk Egyesülés), ez már önmagában is kétséges lett volna, amennyiben nem erősítette volna meg nagyszerű játékával. Kramnyik, aki Kaszparovtól elhódította ezt a titulust, ilyen játékot nem mutat. Ő még az orosz bajnokságon is csak ötvenszázalékos eredményt ért el" - fogalmazott igen határozottan Topalov.

A bolgár világbajnokra feszített tempójú versenyprogram vár. Pár megállapodást még San Luis előtt aláírt, így játszania kell. Linaresszel kapcsolatban voltak kételyei, de a szervezőkkel kialakított jó kapcsolatai miatt végül vállalta a játékot. Erre ösztönözte őt Kaszparov korábbi kijelentése is, hogy a világbajnoknak feltétlenül sakkoznia kell Linaresben. Ráadásul a torna első félidejét Mexikóban rendezik meg, s Topalov már hosszabb ideje Spanyolországban él, jól beszél spanyolul, részvétele segítheti a sakkozás népszerűsítését Latin-Amerikában. Az esztendő első felében mintegy 70 partit fog játszani, egy kicsit fél attól, hogy nem lesz elegendő energiája, nyugtalanítja, hogy mikor lesz ideje új ötletekre, kevés az idő a felkészülésre.

"Ha nincs új ötleted, semmivel sem tudod zavarba hozni ellenfeledet, ráadásul lehetséges, hogy éppen ők találnak ki új megoldásokat, s óhatatlanul problémákkal kell megküzdened" - fejtette ki aggályait a világbajnok, aki Linares után meccsel a román Európa-bajnok Nisipeanuval, majd májusban a szófiai versenyen indul. Bulgária színeiben nem vesz részt a sakkolimpián, hazáját a professzionális arénában képviseli. Február 6-án nagyszabású szimultánt játszik a Marca újság rendezésében, Madridban.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand elégedett a +5-ös eredményével, a San Luis-i világbajnokságon +3-at szerzett, Argentínában a második félidőben játszott csak jól. A Wijk aan Zee-i versenynek más a rangja, más a feszültsége. Nem volt szüksége különös motivációra, nagyon szereti a Corus-tornát lebonyolítása és hangulata miatt is. Büszke arra, hogy ötödik elsőségével rekordot állított fel.

"Valamennyi nyerésem elég tiszta volt, s ezekkel elégedett vagyok. De a legfontosabb az utolsó fordulóban Gelfand elleni győzelmem volt, hiszen ez a nyerés biztosította számomra, hogy beértem Topalovot" - nyilatkozta Anand. A résztvevők közül kedvező benyomást tett rá az örmény Aronyian, dicsérte Karjakint. Még nem döntött, hogy India színeiben játszik-e a sakkolimpián, noha Calviában a vezetésével nagyon jól szerepelt az indiai válogatott. A honi szövetséggel tárgyalásokat folytat, mert a szófiai verseny időpontja ütközik a sakkolimpiával. Sokat jelent számára, hogy átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt.

"A negyedik játékos vagyok a világon, akinek ez sikerült, de Kaszparovnak volt 2850 pontja is, így új célt tűztem ki magam elé" - jelentette ki Anand. Még nem gondolkodott azon, hogy kihívja-e Topalovot mérkőzésre, amire a FIDE tervezett szabályzata szerint joga lenne. Anand elismeréssel szólt a bolgár világbajnok tavalyi teljesítményéről, szerinte Topalov mindenkinél jobban játszott.

Verőci Zsuzsa