Vágólapra másolva!
A Krasznoturinszkban zajló IV. Észak-Ural-kupa harmadik fordulójában az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, Katyerina Lahno legyőzte az orosz Tatjana Koszinvevát. A nyeréssel Lahno holtversenyben vezet a katari exvilágbajnoknővel, Zsu Csennel. A másik négy parti döntetlennel zárult. Gyorsan megosztozott a ponton a két exvilágbajnoknő, a bolgár Antoaneta Sztefanova és a grúz Maja Csiburdanidze. Az örmény Lilit Mkrtchian és a litván Viktorija játszmája 123 lépésig tartott.

Kettős győzelem után döntetlennel folytatta szereplését a katari színekben játszó Zsu Csen. A kínai válogatottal 2000-ben és 2002-ben olimpiai bajnokságot nyert nagymesternő sötéttel óvatosabb volt, a rutinos Szvetlana Matvejeva sem kockáztatott. A torinói sakkolimpián az ukrán-orosz csúcsrangadón nem játszott Katyerina Lahno, társnői nélküle nyertek 2-1-re, Tatjana Koszinceva remizett Inna Gaponenkoval. Az urali városban az orosz nagymesternő a második vereségét szenvedte el, bonyolult spanyol megnyitású csatározásukban Lahno ismerte ki jobban magát, és a fontos győzelemmel holtversenyben az élre került.

Elmaradt a játéknap másik érdeklődéssel várt rangadójában az igazi küzdelem, a két exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova és Maja Csiburdanidze már a 19. lépés után békét kötött. A 12 éves kínai Hou Jifan harmadik partija lett döntetlen, megszerezte első fél pontját a litván Viktorija Cmilyte. Gyaloghátrányos vezérvégjátékát 123 lépésben mentette meg az örmény Lilit Mkrtchiannal szemben.

A 3. forduló eredményei:
Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) - Zsu Csen (katari, 2476) döntetlen (Szláv védelem, 24)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) - Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 19)
Lilit Mkrtchian (örmény, 2459) - Viktorija Cmilyte (litván, 2476) döntetlen (Szicíliai védelem, 123)
Hou Jifan (kínai, 2488) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2472) döntetlen (Királycsel, 33)
Katyerina Lahno (ukrán, 2449) - Tatjana Koszinceva (orosz, 2479) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 58)

A verseny állása:
1-2. Zsu Csen és Katyerina Lahno 2,5 pont
3-5. Antoaneta Sztefanova, Nagyezsda Koszinceva és Maja Csiburdanidze 2
6. Hou Jifan 1,5
7. Lilit Mkrtchian 1
8-10. Szvetlana Matvejeva, Tatjana Koszinceva és Viktorija Cmilyte 0,5

A 4. forduló párosítása:
Cmilyte - Koszinceva,T
Koszinceva,N - Lahno
Csiburdanidze - Hou Jifan
Zsu Csen - Sztefanova
Mkrtchian - Matvejeva

Verőci Zsuzsa