Vágólapra másolva!
Krasznoturinszkban Katyerino Lahno győzelmével fejeződött be a IV. Észak Ural-kupa női szuperverseny. A torinói sakkolimpián aranyérmes ukrán válogatott második táblása, a tavalyi Európa-bajnoknő szenzációs sikert ért el, veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. Lahno 30 Élő-pontot szerzett! A katari színekben versenyző exvilágbajnoknő, Zsu Csen gyors remivel bebiztosította második helyét. Az orosz női sakkozás "becsületét" Nagyezsda Koszinceva védte meg bronzérmesként.

Az esztendő legjelentősebb női tornájának befejező játéknapján az ukrán Katyerina Lahno világossal gyorsan remizett a bolgárok exvilágbajnoknőjével, Antoaneta Sztefanovával, s ezzel pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Nem sikerült a visszavágás a Koszinceva nővéreknek a torinói ezüstéremért, az "oroszlán(y)barlangban" is bizonyított a decemberben 17. életévét betöltő ukrán kislány. Lahno remek eredményeként 30 Élő-pontot is gyűjtött, s ezzel alaposan előreléphet a világranglistán.

Hosszú kihagyás után - gyermekének születése miatt - indult először női versenyen a kínai színekben olimpiai és világbajnoki címet is szerzett, házassága révé katari színekbe "átigazolt" Zsu Csen. Csak ő tudta megszorítani Lahnot, de a 8. fordulóbeli kisiklása miatt csak a második helyet célozhatta meg. A Koszinceva nővérek "háziversenyét" Nagyezsda nyerte, fontos rangadón győzte le az örmények legjobbját, Lilit Mkrtcsjant, aki két exvilágbajnoknő társaságában lett holtversenyben negyedik.

A grúzok legendás bajnoknője, Maja Csiburdanidze két partit nyert és egyet vesztett, a bolgár Antoaneta Sztefanova három játszmában tudta megadásra kényszeríteni ellenfeleit, de kétszer kapitulációra kényszerült. A litván Viktorija Cmilyte rossz rajt után nem lehetett főszereplő. A 12 éves Hou Jifan nyeretlen maradt, hatot vesztett, még lámpalázas volt a nagyok mezőnyében. Tatjana Koszinceva az utolsó fordulóban elért győzelemmel elkerülte a még csúfosabb helyezést. Szvetlana Matvejeva honfitársnőjéhez hasonlóan öt játszmát vesztett. A tornán játszott 45 játszmából 22 végződött döntéssel.

Az utolsó forduló eredményei:
Hou Jifan (kínai, 2488) - Viktorija Cmilyte (litván, 2476) döntetlen (Szicíliai védelem, 59)
Katyerina Lahno (ukrán, 2449) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) döntetlen (Spanyol megnyitás, 11)
Tatjana Koszinceva (orosz, 2472) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) 1 - 0 (Francia védelem, 37)
Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2479) - Lilit Mkrtcsjan (örmény, 2459) 1 - 0 (Tarrasch védelem, 61)
Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) - Zsu Csen (kínai, 2476) döntetlen (Szláv védelem, 13)

A verseny végeredménye:
1.Katyerina Lahno (ukrán) 7 pont
2. Zsu Csen (katari) 6
3. Nagyezsda Koszinceva (orosz) 5,5
4-6. Lilit Mkrtcsjan (örmény), Antoaneta Sztefanova (bolgár) és Maja Csiburdanidze (grúz) 5
7. Viktorija Cmilyte (litván) 4
8. Hou Jifan (kínai) 3
9. Tatjana Koszinceva (orosz) 2,5
10. Matvejeva Szvetlana (orosz) 2

Verőci Zsuzsa