Vágólapra másolva!
Elisztában a címegyesítő világbajnoki döntő negyedik játszmája pontosztozkodással ért véget. A FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov vezette a világos bábukat, a klasszikus sakkozás világelsője, Vlagyimir Kramnyik a meráni változatot készítette elő. Kramnyik pontos védekezéssel hárította Topalov előnybe kerülési kísérleteit, a legjobb pillanatban áldozta vissza a gyalogot. A küzdő felek az 54. lépésben egyeztek meg döntetlenben, Kramnyik 3-1-re vezet. A csütörtöki szabadnap után az orosz nagymester játszik világos bábukkal a pénteki ötödik játszmában.

Vlagyimir Kramnyik számára kedvező döntetlennel folytatódott a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában zajló 12 játszmás világbajnoki döntő. A negyedik összecsapás során a bolgár világbajnok Veszelin Topalov és az orosz világelső Kramnyik a félszláv védelem meráni változatában vívtak elméleti párbajt. Topalov felkínálta ellenfelének a gyalogáldozatot, Kramnyik a legjobb pillanatban áldozta vissza, és sikerrel hárított minden előnybe kerülési lehetőséget.

Forrás: [origo]

Topalov hosszasan manőverezett, de nem tudott fogást találni a sötét álláson. Az orosz világbajnok pontosan védekezett, sorozatos cserékkel végződött döntetlenül a két nagymester újabb csatája. Szabadnap után pénteken folytatódik a párharc, kétpontos előnyének birtokában Kramnyik nyugodtan készülődhet, Topalovnak pedig főhet a feje, hogy miként tudná hátrányát csökkenteni.

A világbajnoki döntő 4. játszmája:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Szláv védelem, 54)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 3 - 1 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V2743

1

1

0,5

0,5

3
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5

1