Vágólapra másolva!
Döntetlennel végződött a Deep Fritz program és Vlagyimir Kramnyik hatjátszmás páros mérkőzésének negyedik partija. Az orosz világbajnok az orosz huszárjátékban vívott elméleti párbajt az egypontos előnnyel vezető ellenfelével szemben. A Fritz minimális előnyét nem tudta döntővé fokozni, Kramnyik pontosan védekezett. A párharc ötödik összecsapását a Deep Fritz 2,5-1,5-ös vezetése mellett vasárnap játsszák.

Bonnban, a Német Művészeti és Kiállítási Csarnokban folytatódott az "Ember - Gép" párharc, a sakkozás 14. világbajnokának, Vlagyimir Kramnyiknak és a Deep Fritz programnak az ütközete. A viadal negyedik partijában a Fritz 1.e4-gyel nyitott, a második játszmát az elfogadott vezércselben az orosz sakkozó hathatós segítségével megnyerte. A program "házigazdája", a hamburgi ChessBase sem büszkélkedik a szerencsés győzelemmel, nem használna a párharc végső értékelésének, ha az egylépéses matt elnézése döntené el az összecsapást. A Deep Fritz láthatóan tökéletesen felkészült Kramnyikból, míg az orosz világbajnok játékából hiányzik az átütő erő.

Sötéttel persze nem könnyű az élet, Kramnyik nem is gondolhatott más megnyitásra, mint az orosz huszárjátékra, amelynek legnagyobb ismerője. Csodákat persze nehéz ebben a nyitásban a sakktáblára varázsolni, a vezércsere után az orosz világbajnoknak meg kellett akadályoznia, hogy a Deep Fritz kis előnyét érvényesítse. A végjátékban végül sikerült elkerülnie a lépéskényszert, a remivel a program megőrizte kis előnyét.

A párharc negyedik játszmája:
Deep Fritz - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2750) döntetlen (Orosz huszárjáték, 54)

A páros mérkőzés állása:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2750) - Deep Fritz 1,5 - 2,5 (döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen)