Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az orosz Jevgenyij Alekszejevvel. Az elfogadott vezércselű partiban a 34. lépés után egyeztek meg a döntetlenben. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik könnyedén nyert a norvég Magnus Carlsen ellen, és félpontos előnnyel vezet. Megszerezte első győzelmét a világranglista-vezető Viswanathan Anand. Az indiai exvilágbajnokkal szemben a német Arkadij Naiditsch védekezhetett volna jobban is, időzavarban hibázott, Anand pontos játékkal gyűjtötte be a pontot. Megosztozott a ponton az izraeli Borisz Gelfand és az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A pénteki ötödik játéknapon Lékó-Kramnyik derbi lesz.

Lékó Péter negyedszer remizett, Vlagyimir Kramnyik másodszor, Viswanathan Anand először nyert a 20-as kategóriájú szuperversenyen. Lékó nagyon gyorsan játszotta a megnyitást, korai vezércserét láttunk, Jevgenyij Alekszejev sokat tűnődött. Szemre tetszetősebben állt az orosz szuperbajnok, megkönnyebbültünk, amikor békét kötöttek.

Elvesztette veretlenségét a 16 éves Magnus Carlsen. Nagyon megilletődötten játszott az orosz világbajnokkal szemben. Vlagyimir Kramnyik huszárjai akcióba léptek, a c6-ra keveredett paripa megpecsételte a norvég titán sorsát. Először gyalogot vesztett, majd a fenyegető újabb anyagi veszteség miatt a 30. lépésben kapitulált.

Megvillant a világranglista-vezető Viswanathan Anand. Ehhez komoly segítséget adott Arkadij Naiditsch. A német nagymester gyalogot áldozott, és egy darabig jól játszott, futópárja kompenzációt nyújtott. Időzavarban azonban hibázott, Anand az esélyt pontos játékkal használta ki, bástyája és huszárja példás összjátéka vezetett győzelméhez. Fásultan játszik az izraeli Borisz Gelfand. Kisé kedvezőbb pozíciójával nem tudott mit kezdeni, az azeri Sahriyar Mamedgyarov a remivel Lékóhoz hasonlóan ötvenszázalékos.

A 4. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2786) - Arkadij Naiditsch (német, 2654) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 54)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 34)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Magnus Carlsen (norvég, 2693) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 30)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) döntetlen (Modern védelem, 32)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 3 pont
2-3. Viswanathan Anand és Jevgenyij Alekszejev 2,5
4-5. Lékó Péter és Sahriyar Mamegyarov 2
6-7. Magnus Carlsen és Borisz Gelfand 1,5
8. Arkadij Naiditsch 1

A pénteki 5. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Anand
Carlsen - Gelfand
Lékó - Kramnyik
Naiditsch - Alekszejev