Vágólapra másolva!
Pakson, az öt éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával augusztus 4. és 13. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi nagymesterversenyt rendeznek. A tavalyi tornán az indiai Pentala Harikrishna végzett az élen, idén címvédőként szerepel. Harmadszor a paksi viadal résztvevője a svájci színekben játszó Viktor Korcsnoj, aki három éve első lett, 2005-ben Almási Zoltán mögött második volt. Érdeklődéssel várjuk a kínai női sakkozás új csillagának, Hou Yifannak a bemutatkozását. A paksi sakkozás két büszkesége, Berkes Ferenc és Ács Péter mellett legifjabb nagymesterünk, Balogh Csaba játszik még.  A tornáról a www.atomeromuse.hu/marxgy honlapon internetes élő közvetítés lesz, az első fordulót augusztus 5-én játsszák 15 órától.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő egyik legrangosabb hazai viadala. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a nagymesterverseny mellett 10 résztvevős tornát, valamint nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927 óta a sakkolimpiákon bajnoki címet, illetve érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A paksi sakkcsapat sorozatban dobogón végez az országos csapatbajnokságon, az elmúlt két évben harmadikok voltak, 2005-ben ezüstérmesek. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, nyolcszor nyertek ifjúsági csapatbajnokságot, tavaly a megyei rivális, a Decs elhalászta előlük az aranyérmet. Tolna megye erejét mutatja, hogy immár két együttesük szerepel az NB/I-ben, Decs is bemutatkozik a legjobbak versengésében.

A 21 éves Berkes Ferenc öt éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, két éve a junior világbajnokságon remek hajrával ezüstérmesként zárta szereplését. Berkes 16 évesen már nagymester volt, három éve elhódította a felnőtt bajnoki címet, válogatottunk oszlopos tagjává vált. A torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyet elért válogatottunk egyik kulcsembere volt. Junior világbajnokunk, Ács Péter a 2002-es bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A magyar ranglistán jelenleg csak nyolcadik Balogh Csaba az Aquaprofit Nagykanizsa bajnokcsapat játékosa. Legfiatalabb nagymesterünk az elmúlt három hónapban szenvedett érzékeny Élő-pont veszteséget, nagy szüksége van jó eredményre, hogy ismét előretörjön a világranglistán. A verseny számára - Berkes Ferenchez hasonlóan - fontos felkészülési állomás az októberben, Krétán megrendezendő csapat Európa-bajnokságra. Csabára november végén újabb megmérettetés vár, Almási Zoltánnal együtt Hanti-Manszijszkban, a Világkupán szerepel.

A Marx György emlékére rendezett versenysorozat első állomásaként 2003-ban Polgár Judit és Borisz Gelfand vívott nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést, az izraeli nagymester 6-2-re nyert. Egy évvel később már hatrésztvevős tornát rendeztek, a generációk párharcának jegyében is zajlott a viadal, amelyen óriási meglepetésre a 73 éves Viktor Korcsnoj győzött. 2005-ben szép magyar sikernek örülhettünk, Almási Zoltán végzett az élen. Emlékezetes párharcot vívott a sakkozás élő legendájával, Viktor Korcsnojjal. Az utolsó előtti fordulóban merész minőségáldozattal tudta megadásra kényszeríteni legnagyobb riválisát.

A tavalyi tornát az indiai Pentala Harikrishna veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg. Meglepő, hogy három nyeréséből kettőt éppen a címvédő Almási Zoltánnal szemben ért el. Hatszoros bajnokunk túlzott kockázatokat vállalt, nem sejthette, hogy békésebb tempóban is elérhette volna célját.

Emlékeztetőül a IV. Marx György-emlékverseny végeredménye:
1.Pentala Harikrishna (indiai) 6,5 pont
2. Zahar Efimenko (ukrán) 5,5
3. Wang Yue (kínai) és Almási Zoltán (magyar) 5
5. Berkes Ferenc (magyar) 4,5
6. Ács Péter (magyar) 3,5

Az idei verseny három külföldi résztvevője közül az indiai Pentala Harikrishna a legelőkelőbben jegyzett nagymester, 2664 Élő-pontjával a 37. a világranglistán. A 21 éves sakkozó 2004-ben junior világbajnoki címet szerzett, Calviában és Torinóban is tagja volt az olimpián szerepelt indiai válogatottnak. Két éve veretlenül megnyerte az Essent-tornát Hoogeveenben.

A torna sztárja egyértelműen Viktor Korcsnoj. Kortársai, egykori riválisai már csak hébe-hóba sakkoznak, bemutató meccseken szerepelnek. A hatszoros olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki döntős veterán nagymester, a 76 éves Korcsnoj azonban újabb és újabb kihívásokat vállal, s ahol csak teheti, "megleckézteti" a fiatalokat.

Fotó: Verőci Zsuzsa

Viktor Korcsnoj és Berkes Ferenc idén is megmérkőzik egymással Pakson

Hat éve óriási bravúrként könyvelték el, hogy a Bieli Sakkfesztiválon a 16-os kategóriájú nagymesterversenyen Gelfand, Pelletier, Griscsuk előtt lett első. Négy éve a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen mérsékelt teljesítményt nyújtott, állandó időzavarral küszködött, egy partit elvesztett, s nyolcat remizett. Nehéz már a korral dacolni, vonták le többen a konzekvenciát. Ehhez képest Korcsnoj a 2005-ös paksi versenyen hihetetlen iramot diktált.

Az első körben négy játszmát is megnyert, a második félidőt is +1-gyel zárta, összesen hat játszmát nyert. Szédületes eredményével visszatornászta magát a 2600 Élő-pontosok táborába. Korcsnoj újabb tornagyőzelemmel a tarsolyában érkezik Paksra, Banja Lukán veretlenül, kilenc játszmából szerzett 6,5 ponttal végzett az élen.

A tavalyi torinói olimpián ismerte meg a sakkvilág a kínai sakkozás új csillagát, Hou Yifant. A 12 éves újonc kihagyhatatlan volt az együttesből, 13 partijából 11 ponttal nagyban hozzájárult, hogy a tartalékos válogatottjuk végül harmadik lett. Akkor 2298 Élő-pontjával szerepelt, jelenleg a női világranglistán a 4. 2523-mal. A paksi torna előtti főpróbája nem sikerült, az esztendő legerősebb női versenyén, Krasznoturinszkban 4 ponttal csak hatodik lett a 10 fős mezőnyben.

Az V. Marx György-emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Pentala Harikrishna (indiai, 2664)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2610)
Berkes Ferenc (magyar, 2597)
Balogh Csaba (magyar, 2568)
Ács Péter (magyar, 2530)
Hou Yifan (kínai, 2523)

A fordulókat naponta 15 órától bonyolítják le, a nemzetközi gyakorlathoz igazodik a játszmák gondolkodási ideje, 100 perc az első 40 lépésre, 50 perc a következő húszra, és 15 perc a parti befejezéséig és 30 másodperc ráadás az első lépéstől kezdődően. Hazánkban tornán először alkalmazzák az ún. szófiai szabályt. Nincs megegyezéses pontosztozkodás, csak elméleti döntetlen állásban lehet remizni, illetve a főbíró engedélyével, amennyiben a nagymesterek már minden lehetőséget kimerítettek.