Vágólapra másolva!
A Pakson zajló V. Marx György emlékverseny negyedik fordulójában Viktor Korcsnoj sötéttel nyert Ács Péter ellen. A torna 76 éves doyenje legifjabb nagymesterünkkel, Balogh Csabával holtversenyben félpontos előnnyel vezet. Balogh sötéttel remizett a címvédő indiai Pentala Harikrishnaval szemben. Berkes Ferenc a kínai Hou Yifannal osztozott meg a ponton.

A negyedik játéknap egyetlen győzelmét a 2004-es tornagyőztes, a 76 éves Viktor Korcsnoj érte el. A hatszoros olimpiai bajnok, kétszer Anatolij Karpovval világbajnoki döntőt is játszó örökifjú nagymester gyorsan kiheverte Balogh Csabától elszenvedett vereségét.

A holtversenyben vezető Ács Péter úgy érezte, hogy visszavághat korábbi tornákon elszenvedett vereségeiért, hiszen hazai pályán négyszer is kikapott tőle. Ács centrumrobbantással élezte ki a küzdelmet, de túlbecsülte esélyeit. Időzavarban elnézte Korcsnoj huszárlépését, és többé nem volt mentsége.

A forduló két másik játszmájában óvatosan sakkoztak a nagymesterek. Balogh Csabáék összecsapása lépésismétléssel fejeződött be. Meglepetésre a tavalyi viadal első helyezettje, az indiai Pentala Harikrishna még nyeretlen. Berkes Ferenc világossal nem bírt a jó napot kifogó 13 éves kínai kislánnyal, Hou Yifannal, közel két királyig küzdöttek.

A negyedik forduló eredményei:
Ács Péter (magyar, 2530) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Pentala Harikrishna (indiai, 2664) - Balogh Csaba (magyar, 2568) döntetlen (Vezérindiai védelem, 28)
Berkes Ferenc (magyar, 2597) - Hou Yifan (kínai, 2523) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)

A verseny állása:
1-2. Balogh Csaba és Viktor Korcsnoj 2,5 pont
3-4. Ács Péter és Berkes Ferenc 2
5-6. Hou Yifan és Pentala Harikrishna 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Korcsnoj - Berkes
Hou Yifan - Harikrishna
Balogh - Ács