Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny tizedik fordulójában négy döntetlen született. Lékó Péter sötéttel a spanyol megnyitás Marshall-támadásában 38 lépésben remizett a spanyol Alekszej Shirovval. A futópár elegendő ellenérték volt a gyalogért. Már a 22. lépésben pontosztozkodással zárult a generációk párharca, Viswanathan Anand és Magnus Carlsen játszmája. Az indiai világbajnok megőrizte félpontos előnyét a 17 éves norvég nagymester előtt. Az azeri-örmény párbaj, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan csatája is kiegyenlített erők küzdelmét hozta. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk kedvező állását elrontotta a bolgár Veszelin Topalovval szemben. Szabadnap után hétfőn folytatódik a pontvadászat, Lékó világos lesz Carlsen ellen.

A 21-es kategóriájú viadalon először született négy remi, jól felkészültek a nagymesterek a nyitásokra, egyedül az ukrán Vaszilij Ivancsuk lehet elégedetlen az eredménnyel. Lékó Péter sikerrel bizonyította, hogy a Marshall-támadás legalábbis egyenlő esélyeket biztosít sötétnek. Nagymesterünk a 21. lépésben javított a Világkupán játszott Shirov-Karjakin partihoz képest, futópárja tartotta a remit.

Elsőként a forduló rangadója, a generációk párharca, a világbajnok és a trónkövetelő partija ért véget. A sötéttel játszó Magnus Carlsen bátran a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát játszotta meg. A félpontos előnnyel vezető Viswanathan Anand maga kínálta a békekötést a 22. lépés után. Az örmény Levon Aronjan a mexikói vb-n világossal kikapott Anandtól az ún. Anti-meráni változatban. Ezúttal sötéttel próbálta ki az azeri Tejmur Radzsabov ellen, és fél pontra jó volt a választása. Bosszankodhat Ivancsuk, megbüntethette volna Veszelin Topalovot könnyelmű centrumrobbantásáért. Gyalogot nyert, de az időkontroll után szinte leblokkolt, a bolgár exvilágbajnok látványos taktikai csapással anyagi előnybe is került, de a huszárvégjáték természetsen remi vot.

A 10. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Carlsen (2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Shirov (spanyol, 2755) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Ivancsuk (ukrán, 2755) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Szicíliai védelem, 61)
Radzsabov (azeri, 2735) - Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Félszláv védelem, 31)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 6,5 pont
2. Magnus Carlsen 6
3. Levon Aronjan 5,5
4. Veszelin Topalov 5
5-7. Tejmur Radzsabov, Alekszej Shirov és Vaszilij Ivancsuk 4,5
8. Lékó Péter 3,5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

A hétfői 11. forduló párosítása:
Radzsabov - Anand
Aronjan - Ivancsuk
Topalov - Shirov
Lékó - Carlsen