Vágólapra másolva!
Mainzban július 28. és augusztus 3. között rendezik meg a Chess Classic 2008 sakkfesztivált. A fénypont ezúttal is a Grenkeleasing négyrésztvevős rapid világbajnoksága lesz, amelyre meghívták Polgár Juditot is. A női világranglistát nagy fölénnyel vezető nagymesternőnk az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal, az orosz Alekszander Morozeviccsel és a norvég Magnus Carlsennel küzd meg a kétfordulós tornán, az első két helyezett vasárnap játssza a döntőt. Másodszor rendeznek női világbajnokságot a Fischer Random Chess (Chess960) szabályai szerint. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Katyrina Lahno játssza a döntőt. Neves nagymesterek is indulnak a nyílt tornákon, először a Chess960, majd a rapidversenyen.

A sakkfesztivál a július 28-án megtartott sajtótájékoztatóval kezdődött, amelyen megjelent a sakkozás 15. világbajnoka, Viswanathan Anand. Az indiai nagymester érdekes küzdelemre, nagy csatákra számít a négy résztvevős rapid világbajnokságon.

Megalkuvást nem ismerő riválisairól nagy elismeréssel szólt. Az orosz Alekszander Morozevics és a norvég Magnus Carlsen remek formában van, Polgár Judittal vívott utolsó 14 partijában egyetlen döntetlen sem született. Anand 40 táblán szimultánt játszott, megjavította korábbi rekordját, egyetlen döntetlent engedélyezett csak.

A négy nagymester augusztus 1. és 3. között játssza a 12. Grenkeleasing rapid világbajnokságot. Először kétfordulós versenyen mérik össze erejüket, az első két helyezett vasárnap vívja meg a döntőt. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc.

Anand már nyolcadszor játszik a Rajna-parti városban, ahova Frankfurtból költözött a hagyományos verseny. A rapid sakkozás királya eddig valamennyi párosmeccsen győztesként állhatott fel a sakkasztaltól. 2001-ben a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal vívott tízjátszmás meccset, 5-5-re végződött a csatájuk, majd a villámpartikban Anand nyert. Egy évvel később az újdonsült FIDE-világbajnok, az ukrán Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, az indiai exvilágbajnok a nyolcjátszmás mérkőzésen 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott.

Öt éve Polgár Judittal emlékezetes nagy meccset játszott, nagymesternőnk háromszor is vezetést szerzett, Anand mindháromszor egyenlített, majd az utolsó játéknapon mindkét partiban nyert, 5-3-ra győzött. 2004-ben a spanyol Alekszej Shirovval csatázott, laza eleganciával nyert 5-3-ra.

Három éve Anand az orosz Alekszandr Griscsukkal mérkőzött meg, a szokásos 5-3-mal nyert az indiai exvilágbajnok. Vishy 2006-ban az azeri Tejmur Radzsabovval mérte össze erejét, a győztes személye és az eredmény sem változott. Tavaly az örmény Levon Aronjan, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a francia Etienne Bacrot társaságában vívta a versenyt, a döntőben 2,5-1,5-re nyert Aronjan ellen.

A nők Chess960 kétfordulós világbajnokságán az orosz Alekszandra Kosztenjuk (2523), a litván Viktorija Cmilyte (2508), az ukrán Katyerina Lahno (2507) és Natalija Zsukova (2489) játszik. A szabályok szerint a tisztek helyzetét a táblán kisorsolják, a megnyitáselméleti ismeretek helyett a kreativitásé a főszerep, néha nagyon nehéz kiszabadítani a fura helyzetből startoló tiszteket. Az előcsatározásokban Kosztenjuk remekelt 5,5 ponttal jutott a döntőbe, ahol Lahnóval mérkőzik meg.

Minden évben a világranglistán előkelő pozíciót elfoglaló nagymestereket is Mainzba csábítanak a kedvező feltételek, a jelentős díjazás. Az amatőrök számára is nyitott a rapid, illetve a Chess960 torna. Almási Zoltán a tizedik kiemelt. A szlovák Szergej Movszeszjan, az ukrán Pavel Eljanov, az amerikai Hikaru Nakamura, az indiai Krishnan Sasikiran, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, az orosz Alekszander Motiljev, az örmény Vlagyimir Akopjan, a francia Laurent Fressinet és az orosz Jevgenyij Najer előzik meg a kiemelési rangsorban.