Vágólapra másolva!
Az elisztai Grand Prix-viadal ötödik fordulójában Lékó Péter világossal remizett az éllovas azeri Tejmur Radzsabovval. A szicíliai védelem sárkány-változatában érdekes partit játszottak, átmeneti gyalogáldozattal Radzsabov kiegyenlítette esélyeit, és holtversenyben honfitársával, Vugar Gasimovval áll az élen. Gasimov szerencsés győzelmet ért el az orosz Alekszandr Griscsuk ellen, aki időzavarban nyerést hagyott ki, majd vesztőt húzott. Négy remi után kikapott az orosz Erneszto Inarkijev, esélyes minőségáldozat elkerülte figyelmét, és ennek a bolgár Ivan Cseparinov örülhetett. A viadalon a pénteki szabadnap után Lékó Péter sötéttel az ötször remiző azeri Sahriyar Mamedgyarovval játszik.

A torna ötödik fordulójában Lékó Péter a francia Etienne Bacrot elleni vereségtől "sebzetten" ült sakkasztalhoz az éllovas azeri Tejmur Radzsabovval szemben. Nem kis dilemma lehetett, hogy Péter a várt sárkány-változat ellen a bonyodalmakat felvállalva játsszon-e, vagy a 9.Fc4-gyes vari helyett a 9.0-0-0 mellett döntsön. Radzsabov a viadal harmadik játéknapján világossal nyert megnyitáselméleti szempontból értékes partit az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. Nagymesterünk óvatosabb taktikát választott, Radzsabov gondolkodott többet, de megoldotta feladatát. Átmeneti gyalogáldozattal kiegyenlítette esélyeit, az érdekes parti sorozatos cserék után pontosztozkodással végződött.

Komoly nyerőesélyt szalasztott el a hazai pályán játszó Erneszto Inarkijev. Elkerülte figyelmét egy minőségáldozatot, amivel nagy előnyt érhetett volna el. A kihagyott lehetőség után az orosz nagymester többször is hibázott, a bolgár Ivan Cseparinov megszerezte első győzelmét. Csak remire volt elég az azeri Sahriyar Mamedgyarov átmeneti minőségáldozata, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ezúttal nem hibázott.

A 60-as évek divatos változatában csatázott az azeri Vugar Gasimov és az orosz Alekszandr Griscsuk. Az elméleti vitát Griscsuk megnyerte, de időzavarban nyerést hagyott ki, majd az időkontroll előtti utolsó lépésével vesztőt húzott. Bonyolult küzdelem, kölcsönös hibák után remizett az orosz Jevgenyij Alekszejev és a kínai Wang Yue. Lehúzta a varit, majd lépésismétléssel megosztozott a ponton az ukrán Pavel Eljanov és az örmény Vlagyimir Akopjan. A francia Etienne Bacrot sikerrel védte meg a spanyol megnyitás berlini változatát az orosz Dmitrij Jakovenko ellen.

Az 5. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)
Lékó Péter (magyar, 2747) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 29)
Vugar Gasimov (azeri, 2703) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 64)
Pavel Eljanov (ukrán, 2720) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) döntetlen (Félszláv védelem, 25)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

A verseny állása:
1-2. Vugar Gasimov és Tejmur Radzsabov 3,5 pont
3. Dmitrij Jakovenko 3
4-10. Ivan Cseparinov, Vlagyimir Akopjan, Sahriyar Mamedgyarov, Wang Yue, Alekszandr Griscsuk, Etienne Bacrot és Jevgenyij Alekszejev 2,5
11-13. Lékó Péter, Erneszto Inarkijev és Pavel Eljanov 2
14. Rusztam Kaszimdzsanov 1,5

A szombati 6. forduló párosítása:
Kaszimdzsanov - Wang Yue
Akopjan - Alekszejev
Griscsuk - Eljanov
Cseparinov - Gasimov
Bacrot - Inarkijev
Radzsabov - Jakovenko
Mamedgyarov - Lékó