Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny nyolcadik fordulójában az örmény Levon Aronjan aratta az egyetlen győzelmet. Sötéttel a megnyitáselméleti szempontból is fontos játszmát, nagyon tanulságos bástyavégjáték után 93 lépésben nyerte meg Magnus Carlsen ellen. A 18 éves norvég nagymester hősiesen védekezett, időzavarban, a 84. lépésben követte el a döntő hibát. A sötéttel játszók kedvezőbb esélyeiket nem tudták győzelemig fokozni. Pontosan védekezett az azeri Tejmur Radzsabov az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen. Megőrizte a remivel egypontos előnyét az orosz Alekszandr Griscsuk, megszorongatta őt a kubai Perez Leinier Dominguez. Gyaloghátrányos bástyavégjátékot mentett remire az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A kilencedik fordulóban érdeklődéssel várhatjuk Levon Aronjan és Viswanathan Anand összecsapását.

A pénteki szabadnap után az esztendő második szuperversenyén megkezdődött a viadal második félideje. Három harcos döntetlen mellett az örmény Levon Aronjan tudott nyerni, és kettős veresége után ismét versenyben a dobogós helyezésért.

A játéknap legérdekesebb partiját játszotta a norvég Magnus Carlsennel, és a 18 éves norvég nagymester hősies védekezése ellenére időzavarban elvesztette a remit ígérő bástyavégjátékot. Az I. Tal-emlékversenyen, 2006-ban Magnus az elméleti döntetlen állásban a 73. lépésben hibázott, most a 84. húzása bizonyult végzetesnek.

A 2004-es kieséses rendszerű vb-n Aronjan rapid rájátszásban győzte le Carlsent, ahogy 2007-ben, a világbajnok-jelöltek párosmeccsén is óriási csatában nyert. Magnus háromszor is kiegyenlített, de végül Levon jobban snellezett. A tavalyi Grand Slam-döntőn Carlsen kettős vereséget mért Aronjanra. Januárban, a Corus-tornán megosztoztak a ponton, egymás elleni mérlegük a kétszeres olimpiai bajnoknak kedvezett, 15 döntetlen mellett 9-6-ra vezetett Magnus ellen, de a klasszikus időkontroll mellett a norvég fiúnál volt az előny, hat remi mellett 6-4-re állt a győzelmek számát tekintve.

Magnus Carlsen megismételte a hatodik fordulóban Viswanathan Anand ellen megjátszott változatot, de ezzel nem lepte meg Aronjant, aki láthatóan jól felkészült. Az egyszerűsítések után sötét állása volt a kedvezőbb, Magnus gyalogszerkezeti gyengeségeire Levon rájátszhatott. A norvég nagymester gyalogot vesztett, majd nagyon érdekes bástyavégjáték jött létre, sötét f és g gyalogjával szemben világosnak h gyalogja volt.

Először a világos bástya őrizte a harmadik sort, majd sötét visszamaradt g6 gyalogját vette tűz alá. Aronjan nagyon gyorsan húzott, könnyű dolga volt, hiszen bármikor újra és újra próbálkozhatott előnyének érvényesítésével, míg világosnak kitartóan védekeznie kellett. Sokáig elemeztem a végjátékot, úgy tűnt, hogy Magnus viszonylag sima remiket is kihagyott, a döntő hibát az idő szorításában a 84. lépésben követte el. A bástyavégjáték elmélete szempontjából is érdekes volt a csata.

Kedvezően alakultak a játéknap eredményei az éllovas, az orosz Alekszandr Griscsuk szemszögéből. Elsősorban annak örülhetett, hogy megúszta a kubai Perez Leinier Dominguez elleni gyanús állását. A Grünfeld védelem ezúttal is kiállta a próbát, sötét kedvezőbb pozícióját ellenfele időzavarában rontotta el.

A világossal játszó ukrán Vaszilij Ivancsuk is megszenvedett a fél pontért, nagyon pontosan kellett védekeznie, a kínai Wang Yue nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. Az azeri Tejmur Radzsabov az elmélet által előnytelennek ítélt változatot játszott meg Viswanathan Anandnak, az indiai világbajnok előnybe került, de a győzelmet nem sikerült megszereznie.

A 8. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 47)
Magnus Carlsen (norvég, 2776) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 0 - 1 (Félszláv védelem, 93)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Grünfeld védelem, 47)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Orosz huszárjáték, 66)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 5,5 pont
2-3.Vaszilij Ivancsuk és Levon Aronjan 4,5
4-5. Magnus Carlsen és Viswanathan Anand 4
6. Perez Leinier Dominguez 3,5
7-8. Tejmur Radzsabov és Wang Yue 3

A 9.forduló párosítása:
Ivancsuk - Radzsabov
Wang Yue - Griscsuk
Dominguez - Carlsen
Aronjan - Anand