Vágólapra másolva!
A Marx György-emlékverseny nyolcadik fordulójában Almási Zoltán a spanyol megnyitás nyílt változatában remizett Ács Péterrel. Megszerezte második győzelmét Berkes Ferenc. Az indiai Surya Ganguly elleni nyeréssel befogta riválisát, Almási előnye pedig másfél pontra nőtt. A női nagymesterversenyen a paksi találkozón Vajda Szidónia legyőzte Tóth Lilit, másfél pontos előnnyel vezet. Gara Tícia végre nyert, különböző színű futók mellett győzelemig fokozta kedvezőbb pozícióját.

A Pakson zajló tornákon két fordulóval a befejezés előtt Vajda Szidónia és Almási Zoltán másfél pontos előnnyel vezet. Eredményük nagyon biztató az újvidéki csapat Európa-bajnokság előtt, ők ketten lesznek az éltáblások.

Almási Zoltán ellen Ács Péter a spanyol megnyitás nyílt változatát választotta. Nyolcszoros bajnokunk nem bocsátkozott nagy elméleti vitába, és egy 1982-ben játszott Chandler-Juszupov parti nyomán született meg a pontosztozkodás.

Berkes Ferenc elkerülte a divatos változatokat Surya Ganguly ellen. Jó oka volt rá, hiszen az indiai nagymester a világbajnok Viswanathan Anand egyik segítője.

Időzavarban Ganguly feloldotta a centrumfeszültséget, vezérével behatolt a második sorra, de ez elnézésnek bizonyult. Berkes kettős támadással gyalogot nyert, majd pár lépés múlva fogadhatta ellenfele gratulációját. Lépésismétléssel remizett az azeri Eltaj Safarli és a német Georg Meier.

A 8. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (magyar, 2663) - Surya Ganguly (indiai, 2634) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 39)
Eltaj Safarli (azeri, 2587) - Georg Meier (német, 2664) döntetlen (Francia védelem, 28)
Almási Zoltán (magyar, 2685) - Ács Péter (magyar, 2550) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 6 pont
2-3. Berkes Ferenc és Surya Ganguly 4,5
4. Georg Meier 4
5. Eltaj Safarli 3
6. Ács Péter 2

A 9. forduló párosítása:
Almási - Berkes
Ács - Safarli
Meier - Ganguly

A női torna nyolcadik játéknapja gyors remivel indult. Az ukrán Jevgenyija Doluhanova és az orosz Julia Kocsetkova lehúzták a remivarit. Vajda Szidónia másodszor is legyőzte klubtársát, Tóth Lilit. Gyalogáttörésére Tóth nem találta meg a védelmet, a c szabadgyalog feltartóztathatatlanná vált. A lengyel Joanna Majdan is másodszor kényszerült feladásra Gara Tícia ellen. A különböző színű futós végjátékban - bástyák mellett - Tícia győzelemig vezette kedvezőbb állását.

A 8. forduló eredményei:
Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) - Julia Kocsetkova (orosz, 2305) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Gara Tícia (magyar, 2664) - Joanna Majdan (lengyel, 2663) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 56)
Vajda Szidónia (magyar, 2375) - Tóth Lili (magyar, 2171) 1 - 0 (Francia védelem, 37)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 6 pont
2. Julia Kocsetkova 4,5
3. Jevgenyija Doluhanova 4
4. Tóth Lili 3,5
5-6. Gara Tícia és Joanna Majdan 3

A 9. forduló párosítása:
Vajda - Doluhanova
Tóth - Gara
Majdan - Kocsetkova