Vágólapra másolva!
Mintegy egymillió forint gyűlt össze azon a jótékonysági sakkszimultánon, melyet Lékó Péter adott kedden Szegeden; a nemzetközi sakknagymester harmincnégy partner ellen játszott, köztük egy tucat fiatallal az IH Rendezvényközpontban.

A befolyó összeget halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboroztatására fordítják, ahol természetesen a játék oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek, illetve tehetséges fiatal sakkozókat is támogatnak belőle. A játék joga ötvenezer forintba került. Az esemény után Lékó Péter a legjobbnak, legizgalmasabbnak vélt játszmát kielemezte a partnerrel, természetesen fejben idézve fel az összes lépést.

A játékosok közül többen is a Maróczy SE sakkozói voltak. A tizennégy év alatti versenyzők közül Kószó Attila fejezte be utoljára a játszmát kedden délután, de döntetlent játszott az Európa-bajnoki harmadik helyezett Csonka Balázs is.

A kisfiú elmondta, nagyon izgult, hogy Lékó Péter ellen játszhat, és egy olyan kombinációval kezdett, amellyel kevesen indítanak. A nagymester azonban már az első lépésben másképp reagált, mint arra számított, így egy remek partit játszottak, de már a kezdés után tudta, hogy igazából nem tudja megszorongatni Lékó Pétert. A kisfiú öt éve sakkozik.

Asztalhoz ült Szeged város jegyzője is. Mózes Ervin a megmérettetésre keményen készült. Másfél hónapon át több tíz játszmát elemzett, és felvette a kapcsolatot Benkő Pál nemzetközi nagymesterrel is, hogy tanácsaival is készüljön. Emellett több száz játszmát nézett át, hogy néhány olyan lépést lessen el, amellyel meglepi Pétert. A döntetlen számára is nagy eredmény volt - vallotta be.

Lékó Péter veretlenül fejezte be a játékot. A mintegy három és fél órás szimultán után úgy nyilatkozott, ugyan heten tudták döntetlenre kihozni a játszmákat, de csak azoknak sikerült, akik megérdemelték. Voltak olyan táblák, ahol könnyen nyert, de voltak olyan meccsek is, melyek hoztak egy-két meglepő megoldást.

A rendezvényt hagyományteremtőnek szánták, így várhatóan jövőre újra szerencsét próbálhatnak a sakk szerelmesei Lékó Péterrel szemben.