Vágólapra másolva!

Fél pontra csökkent Tóth Lili előnye a sakkbajnokságon

Nagykanizsán, az 58. női sakkbajnokság ötödik fordulójában Tóth Lili lépésismétléssel gyorsan remizett Göcző Melindával. Előnye fél pontra csökkent Rudolf Anna előtt, aki mesternégyessel javított a rajtnál elszenvedett vereségén. Lakos Nikoletta a szicíliai védelmű bonyodalmakban jobban kiismerte magát, mint Papp Petra. A játéknap meglepetése Schneider Veronika újabb, immár harmadik veresége.

A bajnokság ötödik fordulójában is csak egyetlen döntetlen született. Tóth Lili lépésismétléses gyors remivel megőrizte vezető pozícióját. Göcző Melinda döntetlennel fejezte be az első fordulóból elhalasztott, Erdős Boglárka elleni partiját.

Rudolf Anna sorozatban negyedik játszmáját is megnyerte. A bécsi megnyitásban Varga Klára elnézett egy közbeiktatott lépést, Anna anyagi előnyt szerzett, s azt érvényesítette. Érdekes szicíliai csatározást láttunk a legfiatalabb résztvevő, Papp Petra és a rutinos olimpikon, Lakos Nikoletta partijában. A különböző oldalra történt sáncolás után mindketten az ellenfél királyára támadtak, de sötét akciója volt a hatásos. Niki kiskombinációval döntő előnyt szerzett.

A játéknap meglepetése Schneider Veronika újabb veresége. Hullámzott Hidegh Eszterrel vívott partija, hol jobban állt, hol inkább reminek tűnt a pozíció. Időzavarban már nyerést ígért állása, de újabb hiba után remizni kellett volna, ehelyett súlyos elnézéssel elvesztette az ütközetet. Megszerezte első győzelmét Erdős Boglárka.

Az 5. forduló eredményei:
Papp Petra (2270) - Lakos Nikoletta (2289) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 70)
Tóth Lili (2175) - Göcző Melinda (2234) döntetlen (Szláv védelem,18)
Schneider Veronika (2339) - Hidegh Eszter (2146) 0 - 1 (Modern védelem, 56)
Pintérné Kovács Márta (2139) - Erdős Boglárka (2147) 0 - 1 (Réti megnyitás, 66)
Rudolf Anna (2344) - Varga Klára (2223) 1 - 0 (Bécsi megnyitás, 35)

A bajnokság állása:
1. Tóth Lili 4,5 pont
2. Rudolf Anna 4
3-4. Göcző Melinda és Lakos Nikoletta 3,5
5-7. Hidegh Eszter, Varga Klára és Schneider Veronika 2
8-9.Papp Petra és Erdős Boglárka 1,5
10. Pintérné Kovács Márta 0,5

A 6. forduló párosítása:
Lakos Nikoletta - Varga Klára
Erdős Boglárka - Rudolf Anna
Hidegh Eszter - Pintérné Kovács Márta
Göcző Melinda - Schneider Veronika
Papp Petra - Tóth Lili