Vágólapra másolva!
Félig tiszta lappal megkezdődött a 2006-os pont- és pénzvadászat a profi teniszezőknél. A WTA Tour idei 63 versenyéből kettőt rendeznek a nyitó héten, hagyományosan Új-Zélandon és a Gold Coaston, míg a férfiak ATP-sorozata egyszerre három Grand Prix-val rajtol Katartól Indián át Ausztráliáig.

Félig tiszta lappal, mert a szezonális pontversnyben mindenki nulláról indul, de a hagyományos ranglista azért működik, és ez dönt az indulási jogról, a kiemelésről. A férfiaknál a top tízből négyen (Federer, Hewitt, Davigyenko és Ljubicic) lépnek pályára a héten. Valószínűleg a többiek sem nyaralnak, csak ők úgy gondolják, elég maximum egy felvezető verseny az első Grand Slam-torna, az Australian Open előtt, ami január 16-án kezdődik.

A pénzdíj és ennek megfelelően a mezőny alapján legrangosabb viadal az 975 ezer dollár összdíjazású Qatar Exon Mobil Open. Mondhatnánk, hogy Federerék útban Ausztráliába megálltak egyet tankolni.

A svájci zseni címvédőként érkezett Dohába ahol egy szabadkártyás cseh legény, Ivo Minar ellen kezdi az évet. A 32-es főtáblán ott találjuk még Davigyenkót, Gasquet-t -a fiatal francia tavaly Monte-Carlóban legyőzte Federert -, Grosjeant, Haast és Henmant is.

Közülük ki lepheti meg a királyt? "Néhány éve én voltam képes egy magasabb szintre vinni a játékot. Az elmúlt két évben Federer emelte új szintre a teniszt, de ő sem legyőzhetetlen. Sok srác képes őt megszorongatni. Csak az a kérdés, hogy a nagy színpadon, a nagy meccsen is meg tudják e csinálni? Mert Roger pont ebben volt kiemelkedően jó az elmúlt időszakban. Mindig a nagy mérkőzéseken játszott a legjobban" - nyilatkozta néhány napja Lleyton Hewitt, aki egykori sikerei színhelyén, szülővárosában Adelaide-ben kezdi a négyhetes ausztrál kemény pályás szezont.

A februárban már 25 éves egykori világelső a US Open óta csak egy versenyen indult, de igazoltan hiányzott: november 29-én megszületett első lánya Mia Rebecca. "Elképesztő érzés apának lenni. Csodálatos, hogy van valaki, akire egész hátralevő életemben vigyázhatok és megtaníthatom őt mindenre" - lelkendezett Hewitt, aki az apaság mellett keményen készült 2006-ra. "Rengeteget edzettem az elmúlt 5-6 hétben. A lehető legjobb állapotba akartam kerülni fizikálisan. Sok időt töltöttem az erősítőteremben és a futópályán, de folyamatosan teniszeztem is, hogy megszokjam a Rebound Ace pályát és a hőséget. Szerencsémre az elmúlt hetekben borzasztó meleg volt" - magyarázta az ausztrál, aki Melbourne előtt Adelaide-ben és Sydney-ben indul.

Hewitt 1998-ban minden idők legfiatalabb bajnoka lett Adelaide-ben, tavaly a negyeddöntőben kikapott az amerikai Denttől, de a következő héten megnyerte Sydneyt, majd finalista volt Melbourne-ben. A 394 ezer dollár összdíjazású Next Generation Adelaide International mezőnyében ott találjuk, az első kiemelt hazai hős mellett, a Davis-kupa-döntő két főszereplőjét Hrbatyt és Ancicot, de Blake, Berdych és Philippoussis játéka is izgalmasnak ígérkezik.

A Chennai Open érdekessége, hogy az 1987-es wimbledoni bajnok Pat Cash visszatér a pályára. A 40 éves ausztrál elsősorban tv-kommentátorként utazott Indiába, de párosban a hazai Rastogival azért pályára lép, az első körben a második kiemelt, német Schüttler, Waske kettős lesz az ellenfél. A Chennai Openen az egyéni versenyben a horvát Ljubicic az esélyes, de a spanyol Moya is célba érhet.

A nőknél az idén két új verseny került a naptárba: az indiai Bangalore és az izraeli Tel-Aviv is WTA Tour állomás lett. A Porsche Grand Prix viszont Filderstadtból Stuttgartba költözött, míg a szezonzáró bajnokságot 2006-ban, Madridban rendezik. Ennyit a versenynaptár változásokról, mert újdonság azért akad még. Itt van például Martina Hingis.

A 25 éves szlovák-svájci három év kihagyás után próbálkozik a visszatéréssel. Utoljára 2002 októberében Filderstadtban játszott és vesztett fontos tétmérkőzést - nem számítva egy tavalyi amolyan jótékony bemutatót Pattaya Cityben. Az ötszörös Grand Slam-bajnoknőnek makacs boka- és saroksérülés miatt kellett idő előtt befejeznie pályafutását. Bár voltak, akik úgy gondolták, hogy egyszerűen nem akart a Williams nővérek mögött kullogni a ranglistán, miután korábban összesen 209 héten át ült a trónon.

A 175 ezer dolláros, Gold Coaston rendezett tornán simán, 6:2, 6:1-re verte a venezuelai Vento-Kabchit a 16 közé kerülésért. A Royal Prines centerpályáján telt ház várta Hingist, aki az első adogatójátékát elvesztette, de utána könnyedén nyert a világranglista 62. helyezettje ellen. "Kicsit izgultam, de sikerült. Köszönöm a családomnak és a barátaimnak a támogatást"- nyilatkozta Hingis a győzelem után.

Gold Coaston az álomdöntő egy Schnyder-Hingis finálé lenne, az első kiemelt, kétszeres címvédő baseli és a nagy visszatérő honfitárs csatája. Hingis egyébként legközelebb a cseh Koukalovával mérkőzik. Aucklanden az újra ausztrál színekben induló Dokic bemutatkozását várják a legtöbben. Az egykori wimbledoni elődöntős, negyedikként jegyzett játékos a 349. helyre csúszott vissza a ranglistán, de természetesen szabadkártyát kapott a rendezőktől, így a főtábláról rajtolhat. Jó hír, hogy a Szávay, Schruff magyar-német páros két győzelemmel túljutott a selejtezőn.

Siklós Erik

[origo]

Hingis Vento-Kabchi ellen tér visszahttp://www.origo.hu/sport/egyeni/tenisz/20051231ausztral.html?pIdx=1