Vágólapra másolva!
Minden idők leghosszabb teniszmeccsét játszotta egymással John Isner és Nicolas Mahut Wimbledonban. A találkozó számos rekordot megdöntött, a két játékos kedd óta nem bírt egymással, végül több mint 11 órányi játék után a 113 ászt ütő Isner jutott a második fordulóba.

Kedden kezdték, szerdán folytatták, csütörtökön fejezték be a tenisztörténelem leghosszabb mérkőzését a wimbledoni tornán. Az amerikai John Isner 665 perc, azaz tizenegy óra, 5 perc játék után győzte le a francia Nicolas Mahut-t. A mérkőzés ötödik játszmája önmagában hosszabb volt minden idők leghosszabb teniszmeccsénél. Az egy meccsen ütött legtöbb ász rekordját még a vesztes is messze felülmúlta: korábban Ivo Karlovic 78-ig jutott egy Davis-kupa-meccsen, most Isner 113-t, Mahut 103-at ütött. Ha lehet még fokozni az őrületet: Mahut 502 megnyert ponttal bukta el a meccset.

Az eddigi leghosszabb teniszmeccset 2004-ben játszotta Fabrice Santoro és Arnaud Clement a Roland Garroson, előbbi 6 óra 33 perc után győzött. Isnerék ötödik szettje a csütörtöki folytatás előtt már hét óra hat perce tartott, végül nyolc óra 11 perc után ért véget.

A legtöbb ászt egy meccsen eddig Ivo Karlovic ütötte, 2009-ben 78-ig jutott egy Radek Stepanek elleni Davis-kupa-meccsen. A csütörtöki folytatás előtt Isner 98, Mahut 95 foghatatlan adogatást ütött, végül 113-nál, illetve 103-nál álltak meg.

A lejátszott gémek számát tekintve eddig Pancho Gonzalez és Charlie Pasarell 1969-es wimbledoni első fordulós meccse tartotta a rekordot. Annak a találkozónak a hatására vezették be később a tie breaket - de csak az első négy játszmára alkalmazva. Senki nem gondolta 41 éve, az akkor 112 gémen át tartó meccs után, hogy mindezt egyetlen szettben is túl lehet szárnyalni. Márpedig a mostani ötödik játszma 138 játékot hozott, a találkozó összesen pedig 183-at.

A döntő mozzanat 69:68-nál érkezett el. Mahut szervált, de a 30:30-nál kialakult labdamenet során Isner tenyeressel elütött mellette, a labda éppen a vonalra esett. Az amerikai egyből kihasználta meccslabdáját, a kövezkező pontot ezúttal egy fonák egyenes elütéssel szerezte meg, a hálóhoz behúzódó Mahut már nem tudott a labdára mozdulni.

"Az ember nem is érezheti magát fáradtan, olyan csodálatos ez a közönség. Mahut egy harcos, de valakinek veszítenie kellett. Reméljük, majd még játszunk egy ilyet" - mondta a győztes Isner a pálya közepén.

A két játékosnak külön kis ünnepséget hoztak össze a wimbledoni szervezők, mindketten kaptak ajándékot, majd közösen fotózkodtak az eredményjelző tábla mellett.

"Köszönöm a közönségnek, fantasztikusak voltatok. John megérdemli a győzelmet, csodálatosan szervált, nem is tudom, hány ászt ütött" - nyilatkozta Mahut. A kérdésre, mit érzett, hogy folyton lépéshátrányban volt, azt mondta: "Csak a saját játékomra figyeltem, nem éreztem nyomást emiatt."

Isnernek a kiírás szerint fél órán belül párosban kellett volna játszania. "Még viccnek is rossz. Vissza fogok menni az egyik öltözőbe, aztán meglátjuk, lesz-e erőm kijönni onnan."

Wimbledon, férfi egyes, 1. forduló:
John Isner (amerikai, 23.) - Nicolas Mahut (francia) 6:4, 3:6, 6:7 (7-9), 7:6 (7-3), 70:68
Ászok: 113 - 103
Kettős hibák: 10 - 21
Nem kikényszerített hibák: 52 - 39
Nyerő ütések (ászokkal együtt): 246 - 244
Kihasznált bréklabdák: 2/14 - 1/3
Megnyert pontok: 478 - 502
Leggyorsabb szerva: 229 km/óra - 205 km/óra
Első szervák átlagos sebessége: 197 km/óra - 189 km/óra
Második szervák átlagos sebessége: 179 km/óra - 161,6 km/óra

Élő közvetítés

És Isner ismét elüt mellette, 70:68-ra nyert.

Isnernek meccslabdája van egy szép elütés végén!

Közben Robin Söderling simán továbbjutott a harmadik fordulóba, Jo-Wilfried Tsonga viszont szenvedett, de ő is nyert.

Utoljára 50:49-nél láttunk meccslabdát, azóta újabb hatvan percet játszottak, már 11 órás a találkozó. Mahut 0:30-ra állt Isner adogatásánál, de a Floridában élő szervakirály két tekintélyparancsoló ütéssel egyenlített, majd fordított.

Mahut semmire hozza adogatását, Isnernek esélye sincs elvenni. Viszont 210 km/óránál is gyorsabban szervál, így őt sem lehet megkontrázni.

A csütörtökön lejátszott 14 gémben összesen két labdamentet nyert a fogadó.

466 perce tart az ötödik játszma. Negyed óra hiányzik egy becsületes európai munkanaphoz. És dolgoznak is rendesen, ebben a meccsben a rekordok mellett az is lenyűgöző, milyen minőségű játékot hoznak a felek. Mindketten rendesen tudnak összpontosítani, hullámvölgyek nélkül, gyakran látványos nyerő ütésekkel.

Csütörtökön halmozottan különleges napra virradt az All England Club: 1977 óta először a királynő is kilátogatott egy mérkőzésre, őfelsége Andy Murraynek szurkolt, aki sima három szettben legyőzte a finn Jarkko Nieminent.

John McEnroe - akárcsak szerdán - ismét megjelent a pályán. Annak idején az ő idegrendszere valószínűleg másképp viselte volna ugyanezt.

"Imádom nézni ezeket a statisztikákat. Ilyen meccs nem lesz többé. Soha" - mondta tegnap este az észak-karolinai teniszező. Úgy látszik, biztos akar lenni ebben.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Képgaléria a brutális teniszmeccs szerdai felvonásáról!

Az eredmény egyértelműen kosármeccset idéz immár. Mindketten nagyon félnek a hibáktól, bréklabdákig sem jutnak el. Korábban Isnernek volt négy meccslabdája, de Mahut ilyenkor rendre összekapta magát.

449 perce tart az ötödik szett. Minden idők leghosszabb meccse eddig 393 perc volt. Isner nem ront. Egyikük sem ront.

Szerdán csak egyetlen, nem teljes szettet játszottak, az hét óra hat percen át tartott. A labdaszedő gyerekeket cserélni kellett, összesen öt stábot használtak el. Már Mahut is 101 ásznál tart, 62:62.

Nem fáradnak a fiúk: Isner újabb ászokat üt, már 104-nél tart, mintegy kétszáz km/órával szervál, hozza is adogatását, 62:61.

Egy hete Mahut 3:6, 6:3, 24:22-re nyert a brit Alex Bogdanovic ellen. Ráérős típus. Közben továbbra sincs break, 61:60, három ász hiányzik, hogy kettejüknek összesen 200 legyen. Mahut bevágja a 200. ászt is, majd kiegyenlít, 61:61.

Mahut adogat. A világranglistán 149. francia hihetetlen teljesítménye nem előzmény nélküli: 2007-ben döntőt játszott a Wimbledon egyik előtornájának számító Queen's-ben. Semmire hozza a szerváját, 60:60.

Isner mintha kissé még mindig nehezen mozogna, de az elsőként folytatott gémben megütötte a századik ászt is. 60:59-re vezet az amerikai.

Isner és Mahut gyilkos csatája 16:30-tól folytatódott, először csak bemelegítéssel. A játék Isner adogatásával folytatódik perceken belül. Nagy kérdés, a szervezők miért nem tették a centerpályára a meccset, ehelyett a 18-ason, meglehetősen kevés néző előtt folytatódott a játék.

Az előzmények

A találkozó kedden kezdődött, a két játékos kifejezetten gyorsan, egy óra alatt lejátszotta az első két szettet - ekkor még senki nem gondolta volna, mi következik később. Újabb két játszma következett, mindkettő rövidítésben ért véget, de az ekkor már 2 óra 54 perce tartó meccs sötétedés miatt félbeszakadt.

Szerdán tehát csak egyetlen, döntő játszmát kellett volna lejátszani, ám egyik teniszező sem volt képes elvenni a másik adogatását. Az ötödik szettben a szabályok szerint nincs tie break, így 6:6 után a két sportoló gyűjtögette tovább a gémeket, szépen felváltva, 426 percen, azaz több mint hét órán át.

Különösen a 206 centi magas, 111 kilós amerikai bírta nehezen a strapát, na meg az eredményjelző, amely 50:49-nél elromlott. Isner a nap végén csak öregemberként vonszolta magát a pályán, egy szünetben a neki nyújtott banánt sem volt ereje elvenni. Persze a világranglistán 149. Mahut is szenvedett, egyszer egy éles labdáért nyúlva eldobta ütőjét, amelyet később egy labdaszedőnek kellett visszaadnia.

Végül stílszerűen nem is lett vége a meccsnek, amelyet döntő szett 59:59-nél a sötétedés háromnaposra nyújtott, azaz csütörtökre maradt a döntés. A többi már ismert.