Vágólapra másolva!
Március óta Nagy Tünde a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) első embere, ám az elnökség tagjai szerint példátlan és túlment a jó ízlés határain, ahogy az elnökasszony viselkedik velük szemben. Nagy válaszul kedden levelet intézett a tagsághoz, amelyben a parttalan viták helyett rendkívüli, teljes tisztújítást kezdeményez.

A Hatvani Tenisz Club Sportegyesület október 15-én bírósághoz fordult, mivel állítása szerint a Magyar Tenisz Szövetség márciusi közgyűlésen a szavazások szabálytalanul és az alapszabállyal ellentétesen történtek, a határozatok meghozatalában arra illetéktelen személyek vettek részt, így azok megsemmisítését kérte a bíróságtól. Ruttner György ügyvéd kifejtette, hogy a per kimenetele érintheti Nagy Tünde elnök tisztségét. Az MTSZ válaszában visszautasította a keresetben leírtakat, és leszögezte, hogy a közgyűlés az alapszabálynak és a hatályos törvényeknek megfelelően zajlott.

A márciusi közgyűlésen Nagy Tünde 78-64-re nyerte a szavazást a posztot korábban 11 évig (1996 és 2007 között) betöltő Berényi Jánossal szemben. A civilben a Turizmus Kft.-nél dolgozó, 36 éves, volt korosztályos bajnok Nagy Tünde ezzel meghatározó olimpiai sportágban az első női szövetségi elnök lett Magyarországon.

Fed-kupa-feszültség

A feszült helyzet a szövetségen belül is érezhető, legutóbb az október 26-i kapitányválasztás gerjesztett komoly vitát. A legjobb magyar teniszezőnők ugyanis játékostársukat, Marosi Katalint szerették volna a poszton látni, ám ezt az elnöki támogatás ellenére leszavazta az elnökség, a Fed-kupa-válogatott szövetségi kapitánya végül Keller László lett.

"A döntés után azt éreztem, nem hiszem el, hogy még mindig érhetnek komoly meglepetések" - mondta néhány nappal később Nagy Tünde, a Magyar Teniszszövetség elnöke az [origo]-nak. "Úgy gondoltam, a szakmai bizottság mérlegelni fogja a lehetőségeket, és az alapján dönt, de arra nem számítottam, ami végül bekövetkezett. Tárgyaltam minden játékossal, volt egy konszenzus, amelyet a titkos szavazás végül keresztülhúzott."

"Quo vadis?"

Erre mintegy válaszul, felhasználva az [origo] cikkét is, az MTSZ elnöksége a tagok többségi szavazatával (Dr. Nyirő László, Dr. Hernádi Gyula, Dr. Paulik György, Juhász Gábor, Hegedűs József, Koncz Zsolt, Keller László) nyílt levelet fogalmazott meg a szövetség honlapján, amelyben "Quo vadis?" címmel arról ír, merre is tart a szövetség.

"A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége reagálni kíván a sajtóban az elmúlt napokban megjelent, illetve elhangzott vádakra. Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy éppen saját elnökünk szította velünk szemben azt a tüzet, amiről a végén mégiscsak az derült ki, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az a rosszindulatú, és főleg megalapozatlan "tényeken" alapuló hangulatkeltés, amit az elnökasszony megengedett magának a saját elnökségével szemben, példátlan a szövetség történetében, és túlment a jó ízlés határain" - áll a közleményben.

A nyílt levél hangsúlyozta, az elnökség mindig a lehető legjobb megoldást akarja biztosítani a válogatott játékosok számára, és súlyos hibának tartja az ügy körül mesterségesen szított hisztériás hangulatot. Az elnökség úgy véli, a roppant nagy hűhó két dolog miatt robbanhatott ki.

"Az egyik ok természetesen a 2010. évi költségvetés negatív szaldója" - írják a közleményben. "Jelenleg az a helyzet, hogy kb. 20 millió forintos az év végére várható deficit, és a szövetség a teljes tartalékát felélte. Az állami támogatáson és a szövetség működési bevételein felül eddig összesen 11,6 millió forint, az elnök által szerzett szponzori támogatás folyt be. Ha kis jóindulattal ide számítjuk az Antalis adományát, akkor kb. 18 millió forint. Ugye, emlékszik még mindenki, hogy az elnökasszony 100 millió forintos támogatást ígért a választási kampány során? A másik ok az általa javasolt alelnök személye (Kovács Miklós - a szerk.), akivel szemben egy országos napilap szerint gazdasági ügyek miatti nyomozás van folyamatban. Ez aztán az igazán kínos ügy. Persze, azt nem tudjuk, hogy igazak-e a vádak, de az biztos, hogy az alelnök urat hónapok óta nem láttuk a szövetség háza táján. Segítség pedig tőle nem érkezik."

Nagy tudja, kikkel képzelné el a folytatást

Nagy Tünde kedden levelet intézett a tagsághoz, amelyben kiemelte: "az elmúlt hat hónapban az elnökség érdemi munkát nem végzett, ellenben sok időt pazarolt parttalan viták lefolytatására. Ez nem méltó sem a tagság választásához, sem a magyar teniszsporthoz. Nagy többséggel szavaztatok bizalmat nekem márciusban, ám még ez a felhatalmazás sem volt elég ahhoz, hogy akár csak egyetlen tervezett és ígért programot el lehessen indítani. Ez így nem mehet tovább, nem hagyhatom, hogy továbbra is semmibe vegye az elnökség az általatok rám ruházott jogot, hogy vezessem, irányítsam a Magyar Tenisz Szövetséget, hiszen ezzel a ti akaratotok ellen is cselekszünk, cselekednek."

Nagy Tünde hozzátette, indítványozni fogja az elnökség felé, hogy - saját magát is beleértve - minden tag mondjon le tisztségéről egy közös határozatban, ezzel lehetőséget teremtve a teljes tisztújításnak, melyet december 18-án tarthat meg az MTSZ közgyűlése.

"Néhány napon belül megnevezem azokat a személyeket, akikkel a jövőt képzelem el, akik az eltervezett program mentén képesek és hajlandóak kiállni, akik építeni szeretnének egy pozitívabb szövetséget, akik hisznek az együttműködésben, a kölcsönös előnyökben és az előremutató, konstruktív munkában!" - írja Nagy.