Vágólapra másolva!
A Magyar Tenisz Szövetség elnöke és elnöksége között nyolc hónapja fennálló feszült viszony mostanra ellehetetlenítette a szervezet működését, a felek még a tisztújítás időpontjában sem tudnak megegyezni. Nagy Tünde úgy véli, a tagság mögötte áll, programjával pedig utat mutatott a sportágnak, Hegedűs József elnökségi tag szerint azonban hablaty programmal, a jó ízlés határát sértő elnökkel és 20 milliós deficittel tragédia vár a szövetségre.

A teniszszövetség márciusi közgyűlésen Nagy Tünde 78-64-re nyerte a szavazást a posztot korábban 11 évig (1996 és 2007 között) betöltő Berényi Jánossal szemben. A civilben a Turizmus Kft.-nél dolgozó, 36 éves, volt korosztályos bajnok Nagy Tünde ezzel meghatározó olimpiai sportágban az első női szövetségi elnök lett Magyarországon.

Mivel azonban csak elnököt választottak, a korábbi érából megmaradt elnökséggel szemben a kezdettől fogva érezhető volt a feszültség. Sokáig ugyan semmi sem szivárgott ki ezekről a bennfentes vitákról, azonban az október 26-i kapitányválasztás után kiborult a bili. A legjobb magyar teniszezőnők ugyanis játékostársukat, Marosi Katalint szerették volna a poszton látni, ám ezt az elnöki támogatás ellenére leszavazta az elnökség, a Fed-kupa-válogatott szövetségi kapitánya végül Keller László lett.

Nagy Tünde akkor értetlenségét fejezte ki az [origo]-nak, mondván, hiába volt egy konszenzus, ezt az elnökség nem vette figyelembe, és egy titkos szavazással végül mindent keresztülhúzott.

Erre mintegy válaszul, felhasználva az [origo] cikkét is, az MTSZ elnöksége a tagok többségi szavazatával (dr. Nyirő László, dr. Hernádi Gyula, dr. Paulik György, Juhász Gábor, Hegedűs József, Koncz Zsolt, Keller László) nyílt levelet fogalmazott meg a szövetség honlapján. Ebben az állt, hogy az elnökség semmit sem tudott az elnökasszony magánakciójáról, ez a hangulatkeltés pedig "példátlan a szövetség történetében, és túlment a jó ízlés határain".

Az elnök érzi a támogatást

Nagy Tünde kedden nyílt levélben felszólította az elnökséget - saját magát is beleértve - a lemondásra. Válaszadásra 48 órát adott, ám amikor csütörtökön hívtuk, elkeseredve azt válaszolta, az elnökség 3:7 arányban elvetette a kérdést.

"Azért támogattam volna a rendkívüli elnökségi ülés összehívását, mert az elnökség és a szakmai programom közötti ellentét miatt egyszerűen nincs lehetőség az előrelépésre. Úgy gondoltam, a tisztújító közgyűlést már december 18-án meg lehetne tartani, de az elnökség túl közelinek tartotta az időpontot" - válaszolta az [origo] érdeklődésére.

Nagy szerint ennek a tisztújításnak minél előbb meg kell történnie, különben komoly bajba kerülhet a sportág.

"Az elmúlt napokban nagyon sok támogató telefont, e-mailt kaptam, játékosok, menedzserek, klubvezetők hívtak, hogy mellettem vannak, látják, mi a helyzet s mi lehet a megoldás" - mondta, hozzátéve, ha a tisztújítást nem támogatja az elnökség, majd támogatja a tagság. "Óriási összefogást tapasztalok, a küldöttek már az elnökválasztásnál is mellettem álltak, ezért nyerhettem nagy fölénnyel. Tetszik nekik, amit felvázoltam, úton-útfélen jelzik, követnek."

"El kell gondolkodnom a válaszlépésen"

Kérdésünkre, mit szól az egyik elnökségi tag, Hegedűs József által megfogalmazott és egyedül aláírt nyílt levélhez, amelyben olyan dilettánsnak nevezte, "aki alkalmatlan a tisztség betöltésére, és képtelen ígéreteinek valóra váltására", Nagy Tünde annyit válaszolt, nehéz rá mit mondani.

"Hegedűs úr állításai nem igazak, sok olyan tétel van, amit könnyen meg tudok cáfolni. Azt mondom, ha van saját véleménye, az csakis őt minősíti. Azzal viszont, hogy a rágalmakat a közönség elé vitte, el kell gondolkodnom, teszek-e ellene válaszlépést vagy sem."

Nagy szerint patthelyzet alakult ki, de az nem igaz, hogy a szponzorok megriadtak volna, a támogatók ugyanis nem hátráltak ki a szövetség mögül.

Hegedűs szerint "valódi, komoly program ugyan nem, csupán egy Program címet viselő, dilettáns felvetésekből álló kívánságegyveleg született, amely hemzsegett a finanszírozhatatlan ígéretektől", az elnök azonban úgy véli, a 40 oldalas összeállítás komoly helyzetelemzést ad a sportágról, és utat mutat, milyen lépéseket kell megtenni a siker érdekében.

"A klubok képviselőinek többsége gratulált a munkához, azt mondta, végre akadt egy olyan munka, amely igazi szakmai irányt adott a jövőre nézve" - tette hozzá Nagy, aki ígéretéhez híven a jövő héten szeretne előrukkolni azoknak a neveivel, akikkel el tudja képzelni a közös munkát.

"Karácsony előtt ez lenne a legfontosabb teendőnk?"

Az elnökség nevében november elején megfogalmazott nyílt levél aláírója szerint teljesen nonszensz, hogy valaki otthon üldögél, s kitalál valamit. "Nem lehet csak így rángatni az elnökséget, Tündének ilyen jellegű jogköre nincs" - horkant fel Hegedűs József elnökségi tag, amikor arról kérdeztük, mit szólt az elnök leveléhez. "Bár csupán saját nevemben szeretek beszélni, úgy gondolom, az elnökség nagy része benne lenne a tisztújításban. De ezt ki kell dolgozni. Írtam is levelet Deák Attila főtitkárnak, s javasoltam, értelmes időben hívjon össze egy rendkívüli elnökségi ülést."

Hegedűs szerint a Nagy által javasolt december 18-i időpont már eleve nem törvényes, hiszen ha november 11-én az elnökség lemondott volna, a szabály értelmében harminc napon belül össze kellett volna hívni a rendkívüli elnökségi ülést. "De mondja meg őszintén, karácsony előtt ez lenne a legfontosabb teendőnk? Akkor már igazán várhat az egész két-három hetet, a január elejei időpont sokkal értelmesebb. De mit várhatnánk egy olyan elnöktől, aki újságokon keresztül üzenget nekünk?"

Hegedűs megerősítette a nyílt levelében foglaltakat, miszerint az elnökség előtt hatalmas munka áll, de ezt csak nyugodt légkörben, a klubok, edzők és versenyzők együttműködésével lehet elvégezni. "El tudja képzelni, hogy egy komoly szövetségnél november közepén még nincs elfogadott jövő évi versenynaptár?" - tette fel a kérdést, hozzátéve, komoly feladat vár még az elnökségre a versenyrendszer- és a ranglista-változtatás előkészítése miatt is.

"Már az is meglepett, hogy márciusban Tündét választották meg elnöknek. Egy szövetség első emberének viszonylag ismertnek kell lennie, ez belőle hiányzik. Nincs se vezetői, se teniszmúltja, nem is tudom, hogyan tudta elhitetni a tenisztársadalommal, hogy ő tökéletesen el tudja látni az elnöki funkciót?! Ezt éreztem a megválasztásakor, de a véleményem azóta sem változott meg róla."

Hablaty, deficit, tragédia?

Szerinte az elnökség hosszú ideig próbálkozott, hogy a várható ellentétek ellenére segítse az elnököt. "Fél éven át az elnökség nem hallatta a hangját, igaz, három hónap után elnökségi határozatban követeltük, hogy végre írjon egy programot, mert az alapprogram csak egy finanszírozhatatlan ötlethalmazból állt, hablaty volt az egész, élén a Nemzeti Teniszcentrum álmával. De a legnagyobb pofátlanság végül belekerült, miszerint az elnökséget hogyan és mi módon kell átalakítani, s ehhez még azt várta, az elnökség fogadja is el."

Nagy Tünde szerint azonban éppen a teniszcentrum ügye a legégetőbb. "A Nemzeti Teniszcentrum lehet, hogy egy szép álom, de jelenleg az egyik legfontosabb kérdés, mert így milliók folynak el azzal, hogy a válogatottak részére helyszínt bérlünk, többek között az elnökségi tagok által üzemeltetett klubokban. A Nemzeti Teniszcentrum létrehozása érdekében komoly tárgyalások folynak, más kérdés, hogy az elnökség már a korábbi kezdeményezéseket is figyelmen kívül hagyta."

Hegedűs szerint az elnökség elé beterjesztett záróköltségvetés alapján az új elnök mindössze 11 milliós plusz bevételt hozott az általa ígért 100 millió forint helyett, a szövetség felélte tartalékait, és év végére 20 millió forintos deficittel zár.

Kérdésünkre, mit vár az egyszer sorra kerülő tisztújítástól, hogyan értékeli a tagságon belüli erőviszonyokat, Hegedűs nem tudott konkrétumokkal szolgálni. "Ugyanaz zajlik itt is, mint a politikában: hangzatos jelszavak, amelyek elfedik a tartalmat. Ezt Tünde és csapata szuper módon csinálja. Úgy vélem, ha ők nyernének, az nagy tragédia lenne a magyar teniszre nézve. Ami biztos, történjen bármi, én már nem leszek benne az elnökségben, öregember vagyok már ehhez."