Vágólapra másolva!
Régebben kifigurázta ellenfeleit, nemrég kétszáz szurkolóját hívta meg kávéra, csak mert szabadnapja volt a belgrádi tornán. Szerbiában jelenleg senki népszerűsége nem vetekedhet Novak Djokovicéval. A lenyűgöző veretlenségi sorozatot produkáló teniszező a helyi sajtó egy része szerint nacionalista gesztusokat tesz, amelyeket a politika is kihasznál.

Szerbiában jelenleg senki nem olyan népszerű, mint az idén még veretlen, 37 meccset nyerő, a világelső Rafael Nadalt két héten belül kétszer is legyőző teniszező. Korábban az NBA-ben kosarazó Vlade Divacot vette körül hasonló őrület, a közelmúltban pedig a Manchester United védőjének, Nemanja Vidicnek a népszerűsége kelhetett versenyre a Djokovicéval. Most már egyiküké sem.

"Ha még a Roland Garrost is megnyerné, a világ sportolója lenne, csak Sebastian Vettel vehetné fel vele a versenyt" - állítja Csordás Árpád, az újvidéki Magyar Szó nevű napilap teniszszakírója.

A Djokoviccsal személyes ismeretséget ápoló újságíró sietve cáfolja a sportoló nacionalizmusáról szóló híreket: "Elterjedt ez a rémkép, de semmi köze hozzá. Egyszerűen büszke rá, hogy idevalósi, a hazaszeretetnek ez a megnyilvánulása csak egy balkáni jellegzetesség. Nincsenek politikai kapcsolatai, a közönséggel való viszonya pedig nem olyan, mint a focistáknak. Többször megesett, hogy odamondott nekik meccs közben - mikor csendre intette őket."

A szintén vajdasági, de jelenleg Budapesten élő újságíró, Szerbhorvát György szerint korántsem ilyen egyszerű a helyzet: "Djokovic a győzelmeit olykor a feltartott három ujjal ünnepli, ami a délszláv háborúban elterjedt nacionalista megnyilvánulás. Április végén Szent Száva-kitüntetést kapott a szerb pravoszláv egyháztól, majd azt mondta, erre a legbüszkébb az életben - vagyis nem a Grand Slamjeire vagy az idei nyerő szériájára. Djokovic mellett jelenleg, Ana Ivanovic és Jelena Jankovic is világsztárnak számít, a politika meglovagolja ezt a népszerűséget, és ebben a sportolók erősen partnerek. Az más kérdés, hogy Djokovic ennek mennyire van tudatában, miközben egész évben a világot repüli körbe" - magyarázza Szerbhorvát.

Senki nem kérheti számon

Djokovicot már 2009-ben, majd tavaly is a legnépszerűbb sportolónak választották Szerbiában, így a politika is felfigyelhetett rá, de ő maga - azon túl, hogy szerb színekben pompázó dresszt készíttetett a Sergio Tacchinivel - eddig sosem politizált aktívan. Az apja, Srdan annál inkább: előbb megpályázta a Szerb Teniszszövetség elnöki posztját, amely a tavalyi Davis-kupa-győzelemmel kétmillió eurót kasszírozott. Miután idősebb Djokovic kudarcot vallott, megalapította a saját szervezetét, a Szerb Profi Teniszezők Unióját, melyben a külügyminiszter, Vuk Jeremic is benne van. A hírt kedden közölte az Elektronske Novine nevű szerb napilap, amely szerint Djokovic apja hasznot húz a populista patriotizmusból.

"Ez az álpatriotizmus az adózásban már nem nyilvánul meg" - írja ki az Elektronske Novine, hozzátéve azért, hogy a többi szerb teniszsztár sem otthon adózik.

Szerbhorvát Srdan egyik kijelentését idézte: Szerbiát Djokoviccsal védjük meg! "Hogy kitől, azt nem mondta. Ezt nevezem én hőzöngésnek" - jelentette ki az újságíró.

Forrás: AFP
Világpolgár vagy patrióta?

Csordás másképp látja mindkét kérdést. Szerinte a hazafias hangok csak tavaly decemberi Davis-kupa-döntő idején erősödtek fel. Djokovic vezérletével Szerbia először nyerte meg a trófeát, méghozzá Belgrádban, a franciák legyőzésével.

"Ebben a sorozatban az országért játszik a teniszező, de ez csak annyi, mint amikor Gera Zoltán a magyar válogatottban lép pályára" - jegyzi meg a Magyar Szó szakírója, aki szerint a szerbek cseppet sem bánják, hogy Djokovic Monte-Carlóban adózik: "Az országa semmit nem fektetett a kinevelésébe, tehát senki nem is kérheti számon, hogy mit csinál a pénzével. Sőt, sokan inkább úgy vannak vele, hogy a pénzdíjakat amúgy is szétosztanák, akkor meg már inkább Djokovic keresse meg, mint Federer vagy Nadal."

Forrás: AFP
Nem bánják, ha sokat keres

Kétszáz szurkolót megvendégelt

A belgrádi születésű játékos eddig csak a pénzdíjakból 25 millió dollárt szedett össze, ennek az ötödét idén. Ezzel együtt Csordás szerint Djokovic távolról sem megközelíthetetlen: "Versenyen bármikor elérhető, semmi gond. Bár tíz embernek egymás után nem ad interjút, de egy-kettő belefér, aztán másnap beszélhet vele, akinek nem sikerült. Minden meccse után nyilatkozik valamelyik szerbiai tévének vagy lapnak, és jókat mond, nem rázza le az újságírókat néhány közhellyel."

Djokovic az időnkénti hazafias megnyilvánulásai ellenére igazi világpolgár: öt nyelven beszél folyékonyan, a közösségi oldalára éppúgy kitesz közös fényképet Cristiano Ronaldóval vagy Kobe Bryanttel, mint bármelyik rajongójával.


Forrás: AFP
A közvetlen Djokovic

És nem elérhetetlen a drukkerek számára sem: mikor a tavalyi belgrádi tornán szünnapja volt, bejelentette a helyszínen, hogy mindenkit megvendégel. Kétszáz szurkolónak fizetett kávét, fényképezkedett velük, sapkákat, trikókat osztott szét. A madridi torna után a labdaszedőkkel pózolt egy fotó kedvéért, máskor a régebbi klasszisokkal ül le beszélgetni.

Kérdésünkre Csordás összefoglalta a személyes benyomásait a világranglista csúcsát ostromoló játékosról: "A teniszben kevés az Einstein, mert már 5-7 éves koruktól a sport miatt kihagynak mindent. Ő viszont természetesen jóeszű, közvetlen, határozott, és nagyon nagy a lelki ereje. Sokan nagyképűnek tartják, de ez nem igaz, csak azért, mert nem úgy ünnepel, mint a halvérű Federer. Ám az ilyen ünneplése csak egy percig tart, aztán mintha mi sem történt volna."

Az idei nagy előretörés a tudatosság és a kemény fizikai felkészítés mellett annak is betudható, hogy Djokovic felhagyott a korábbi mókázásaival. Korábban játékostársakat parodizált, dalolt, táncolt, bohóckodott, és akkor sem sértődött meg, ha az ő számlájára csináltak viccet. Mikor még távolról sem volt ekkora sztár, egy Zorró-maszkban jelent meg az arénában, hogy kitűnjön valamivel. Pillanatnyilag viszont csak játékával emelkedik ki, melyet a fentebb taglalt ellenérzései dacára Szerbhorvát is örömmel néz.

Mostanában nem készít ilyen paródiákat

Bardóczky Kornél még junior játékosként került jó kapcsolatba Djokoviccsal, de nem minden vele kapcsolatos emlékét osztja meg: "Tizenhat éves kora óta ismerem, egészen jó barátságban voltunk. Elég bohém volt és vidám, könnyen megtaláltam vele a hangot. Akkoriban még szerette az éjszakai életet, de a pályán kérlelhetetlen profiként viselkedett. Az egyik tornán egy este holtrészegen a nyakamba ugrott, aztán másnap olyan kemény edzést produkált, hogy hihetetlen. A nőügyeiről is volna mit mesélni, de ezeket inkább megtartom magamnak. Az utóbbi fél évben már nem mókázik, talán ő is átérezte, hogy felelősséggel jár, hogy ekkora játékos lett."

Meddig tart Djokovic sérthetetlenségi fílingje?

Bő két hónapja Szabó Gábor még ódzkodott tőle, hogy egy szinten emlegesse Djokovicot Nadallal vagy Federerrel. Az Eurosport teniszkommentátora a szerb mostani menetelése ellenére tartja a véleményét, bár kissé árnyaltabban fogalmaz: "Annak, hogy egy szinten vannak, különböző dimenziói vannak. A pillanatnyi formát tekintve vitán felül ő a legjobb. A másik dimenzióban, Grand Slam-győzelmek tekintetében viszont még nagyon messze van, és csak akkor lehet majd összehasonlítani a legnagyobbakkal, ha ezekből már nyert ötöt-hatot. Kérdés, meddig tart ez a sérthetetlenségi fílingje, és mit csinál majd, amikor kikap valakitől, vagy előkerülnek a problémák, mondjuk egy sérülés."

Szabó kiemelte, hogy Djokovic az a teniszező, aki a legtöbb meccset feladta az elmúlt öt évben, de éppen ebben, a fizikai állóképességben fejlődött a legtöbbet.


Két világcég is hoppon maradt

Djokovic apja az ütő kiválasztásában is szerepet kapott, a család ugyanis kizárólagos képviseleti jogot akart a Wilsontól Szerbiában, ám miután ezt nem kapta meg, Novak átment a Headhez.

Forrás: AFP
A bohóckodás mögött már marketing is van

Rosszul járt az Adidas is, igaz, a saját hibájából: a cégnek tavaly év elején két teniszsztárja volt, Andy Murray és Djokovic, de döntenie kellett közülük, mert csak egyet akart futtatni. Murray mellett tették le a voksukat, a jelek szerint nagyon rosszul. A szerb átment a Sergio Tacchinihez, amelynek Pete Sampras volt az utolsó nagy ásza, ám most visszatért a rivaldafénybe.

Djokovic a legnagyobb klasszisok elé kerülhet

A szerb a nagy menetelésével már ötödik a legtovább veretlen férfi teniszezők örökranglistáján. A 23 éves játékos 2011-ben az olasz főváros előtt az Australian Openen, Dubajban, Indian Wellsben, Miamiban, Belgrádban és Madridban sem talált legyőzőre. Legutóbb Roger Federertől kapott ki a tavalyi évzáró Mesterek Kupája-elődöntőben, utána decemberben két sikert aratott a Davis-kupa-csapat tagjaként, így jelenleg sorozatban 39 győzelemmel áll. Ennél hosszabb győztes szériával csak öt teniszező dicsekedhet, míg egy naptári éven belül csak John McEnroe maradt Djokovicnál is tovább veretlen (39-37) 1984-ben.

A férfi teniszezők veretlenségi örökranglistája

Guillermo Vilasargentin46 meccs25 évesen
Ivan Lendlcsehszlovák/amerikai4422
John McEnroeamerikai4225
Björn Borgsvéd4123
Roger Federersvájci4125
Novak Djokovicszerb3923
Björn Borgsvéd3522
Roger Federersvájci3524
Thomas Musterosztrák3527
Rafael Nadalspanyol3222