Vágólapra másolva!
A salakkirály Rafael Nadal a világelső Novak Djokoviccsal meccsel a Roland Garros döntőjében. A szerb teniszező a naptári Grand Slamre hajt, Nadal pedig hetedszer nyerhet Párizsban. Vasárnap az első két szettet behúzta Nadal, majd 2:0-ra vezetett a harmadikban, mikor Djokovic feltámadt, és nyolc játékot nyert zsinórban. Nadal még hozott egy adogatást, 6:4, 6:3, 2:6, 1:2-re vezetett, mikor eső miatt félbeszakadt a meccs. A fordulatos döntőt hétfőn fejezik be.

Djokovic rombolt a Garros-döntőben - videó

Roland Garros, férfi egyes, döntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Djokovic (szerb, 1.) 6:4, 6:3, 2:6, 1:2

Rafael Nadal az idei Garros-döntő első két szettjét sokkal jobban kezdte Djokovicnál, aki mindkétszer visszakapaszkodott, de csak átmenetileg. A második játszmát esőszünet szakította meg, a folytatásban - két szett és két gém hátrányban - Djokovic feltámadt, zsinórban nyolc gémet nyert, így már a negyedik szettben is brékelőnyben volt. Ekkor Nadal hozta a maga adogatását, mikor újabb esőszünet jött.

"Ha ennyi eső esik, nem tud kiszáradni a pálya" - mondta Mats Wilander az Eurosport stúdiójában. Nadal dühös volt, mert a vizes, salakos labdák sokkal lassabbak, a játékot viszont főként a sérülésveszély miatt szakították félbe. A mérkőzés hétfőn 13 órától folytatódhat a Philippe Chatrier pályán.

Élő közvetítés

Djokovic hat játékot nyert meg zsinórban, majd a negyedik szett elején a hetediket is, elvéve Nadal adogatását. Volt egy 44 ütéses labdamenet, melynek végén Nadal már nem bírta lábbal, lekésett a labdáról és a hálóba csapta. Az utolsó pontnál pedig a spanyol keményen támadott, Djokovic csak védekezett, de végül fonák kereszttel elütött a hálóhoz rohanó Nadal mellett. Djokovicnak maradt ereje hozni a saját adogatását, jól indult számára a negyedik játszma. Nadal próbált jobban összpontosítani az adogatásaira és a tenyereseire, sikerrel, hozta az adogatását, ám 2:1-es Djokovic-vezetésnél a második esőszünet miatt szakították félbe a meccset.

Harmadik szett: Djokovic feltámadt

Djokovic talán egy picit felszabadultabban játszott már, 0-2-ről nem sok vesztenivalója volt. El is jutott bréklabdáig, ám akkor hibázgatott, 1:0, a folytatásban viszont a spanyol elvette ellenfele adogatását. Kezd egyoldalúvá válni a meccs. Ahogy az első két szettben: Nadal jobban kezdett, de Djokovic visszajött a brékhátrányból, jó játékkal, többször a vonalakat zúzva telibe. A világelső aztán keservesen, de hozta az adogatását, eddigi legjobb játékát nyújtva a meccsen. És nem volt még vége, bártan játszott Djokovic, nyert hosszú labdamenetet védekezve, a játékot irányítva is, jutalmul a meccsen először brékelőnybe került. Djokovic kockáztat, bejön neki, most már 4:2-re vezet. A következő játékban bréklabda-közelbe került a belgrádi játékos, de egy hanyag röpte után Nadal elütött mellette. Ám Djokovic épp ereje teljében volt, zsinórban az ötödik játékát is behúzta, közel került a szépítéshez, majd nagyon magabiztosan szépített is.

Második szett: Nadalt nem törte meg az esőszünet

Djokovic adogathatott a második játszma elején is, megint kapaszkodnia kellett, ütött egy zseniális tenyerest - egészen kiszorított helyzetből, hihetetlen éles szögben, nyerőt -, de aztán megint nem tudta hozni magát. Sima Nadal-játéknak indult a következő, ám Djokovic 40:15-ről fordított, egyenlőnél ütött egy bátor átemelést, aztán viszont Nadal hozta a játékot, nem hibázva, mindkét oldalról erőseket ütve, 2:0. Djokovic jól kezdte az adogatását, ám egy elrontott lecsapással visszahozta Nadalt. A szerbnek nagyot kellett küzdenie, de sikerrel járt, aztán pedig vissza is kapaszkodott, lebrékelve Nadalt. 2:2-re állt a szett, a másfél órája tartó meccsen Djokovic még nem volt lépéselőnyben egyszer sem.

Djokovic rontott egy hosszú labdamenet végén, odacsapata az ütőjét dühében, a közönség rosszallóan morajlott. Aztán viszont tapsolt a szerbnek, aki 3:2-vel végre előnybe került. Rövidke ideig örülhetett a világelső: Nadal kiegyenlített, majd - akár az első szettben - 3:3 után elvette Djokovic adogatását. Nadal nem ismert irgalmat: semmire hozta az adogatását, egy játékra került a 2-0-s szettelőnytől. Erre azonban várnia kellett, esőszünet miatt felfüggesztették a játékot. Az eső korábban is szemerkélt a meccsen, ezzel lassabb lett, de még folytatódhatott a játék. A második játszma végén viszont sűrű fekete felhők érkeztek.

Djokovic még a szünet előtt az ütőjével odasózott egy jókorát a kispadnak, keletkezett rajta egy nagy lyuk, ugyanakkor egy éles helyzetben roppant sportszerűen megadott egy pontot Nadalnak. Az ellentmondásos szerb adogathatott a bemelegítés után, de beragadt a második rajtnál is, Nadal egy fantasztikus elütéssel brékelte.

Első szett: Nadal villámrajtja, sok brék

Rögtön az első játékban, Djokovic adogatásánál 0:40-re elhúzott Nadal, de a szerb mindhárom bréklabdát hárította - aztán viszont nem jöttek az első szervái, hibázott is, így Nadal elvette az adogatását. A spanyol aztán nagyon simán hozta a saját adogatását, egy újabb brékkel pedig pillanatok alatt már-már az első játszma megnyerésének közelébe került.

Forrás: AFP/Patrick Kovalik

Nadal az idei Garroson egyetlen egyszer vesztette el az adogatását, még az első meccsen Simone Bolelli ellen. Ezúttal kettőt is hibázott tenyeressel, míg Djokovic jó returnökkel tett ki magáért, a bréklabdánál pedig fonákkal ütött széleset Nadal, 3:1. Djokovic lassan magabiztosabb lett, felment a hálóhoz, ott is pontot csinált, Nadal pedig tovább hibázgatott (3:2). A mallorcai kettős hibával vágott neki a saját adogatásának. "Még csak szettet sem nyertem ellene ezen a pályán, minden mellette szól, de most úgy érzem, a pályafutásom csúcsán vagyok, ebből kell önbizalmat merítenem és meg kell próbálnom megszerezni a címet. Miért is ne?" - mondta a szerb a meccs előtt, és egyre inkább ebben a szellemben teniszezve kijött kettős brékhátrányból.

Azért Nadal gémen belüli újabb ketttős hibája is kellett a 3:3-hoz. Nagyon szoros játék következett, végig Djokovic kapaszkodott az eredmény után, mindketten hibázgattak, de végül Djokovic kettős hibával bukott. Az eddigi hét gémből ötöt elvesztett az adogató. Nadal megtörte a trendet és egy játékra került az első szett megnyerésétől. Djokovic rövidítéssel, majd átemeléssel szerzett pontot, hozta a szerváját, 5:4, Nadal adogathat a játszmáért, nem is bízta a véletlenre, lépéselőnybe került.

Djokovic bravúrral írhat történelmet - előzetes

Az utolsó három GS-döntőt Nadal és Djokovic játszotta, mindháromszor a mostani világelső győzött. Salakon ugyanakkor Nadal elképesztően uralja a mezőnyt, a mostani tornán még szettet sem vesztett, karrierje során 51-1 a mutatója, csak Robin Söderlingtől kapott ki egyszer. Djokovic idén 0-2-ről állt fel Andreas Seppi ellen, Jo-Wilfried Tsongát szintén ötszettes meccsen verte, négy meccslabdát hárítva.

Nadal és Djokovic két legutóbbi találkozását is a spanyol nyerte, Monacóban és Rómában, egyaránt a vörös borításon, előtte viszont a szerb produkált egy hetes nyerő szériát, köztük az AusOpen valaha volt leghosszabb meccsét, az 5 óra 53 perces idei döntőt.

Djokovic győzelme Nadal jelenlegi formáját tekintve bravúr volna, amit az is jól mutat, hogy Rod Laver 1969-es teljesítménye óta az első teniszező lenne, aki zsinórban megnyeri mind a négy Grand Slamet.

Nadal útja a döntőig:
1. forduló: Bolelli 6:2, 6:2, 6:1
2. forduló: Istomin 6:2, 6:2, 6:0
3. forduló: Schwank 6:1, 6:3, 6:4
nyolcaddöntő: Monaco 6:2, 6:0, 6:0
negyeddöntő: Almagro 7:6 (7-4), 6:2, 6:3
elődöntő: Ferrer 6:2, 6:2, 6:1

Djokovic útja a döntőig:
1. forduló: Starace 7:6 (7-3), 6:3, 6:1
2. forduló: Kavcic 6:0, 6:4, 6:4
3. forduló: Devilder 6:1, 6:2, 6:2
nyolcaddöntő: Seppi 4:6, 6:7 (5-7), 6:3, 7:5, 6:3
negyeddöntő: Tsonga 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8-6), 6:1
elődöntő: Federer 6:4, 7:5, 6:3