Vágólapra másolva!
Hónapok óta játékra képtelen Rafael Nadal, aki akár rekord mennyiségű Grand Slamet is nyerhetne, ha nem rakoncátlankodna a térde. A még mindig csak 26 éves teniszező nincs kibékülve a kemény borítással, márpedig két GS-t is ilyenen rendeznek. Könnyen lehet, hogy novemberben két újabb fontos tornát hagy ki, és bár folyamatosan dolgozik, egyelőre nem tudja pontosan, mikor térhet vissza.

Még hosszú évekig profi teniszező lehet Rafael Nadal, egyelőre azonban nem tudja, mikor játszhat meccset legközelebb. "Akkor térek majd vissza, ha egyáltalán nem fáj már a térdem, legyen az két hét, három vagy négy" - idézi a korábbi világelsőt a The Nation magazin vasárnapi cikke.

Csakhogy Nadal kihagyását nem hetekben kell mérni: legutóbb június 28-án játszott, Wimbledonban, és óriási meglepetésre öt szettben kikapott a világranglistán századik cseh Lukas Rosoltól már a második körben. A meccs után jelentett sérültet, azóta kihagyta a londoni olimpiát, majd meglepetésre a US Opent is.

Forrás: AFP

Nadal ugyanakkor szinte naponta feltesz egy képet a Facebook-oldalára, ahol nagy munkában van: erősítő gyakorlatokat végez, és minden nap úszik legalább egy kilométert.

"Dolgozom, ahogy csak tudok. Minden nap elvégzem, amit mondanak nekem, többé-kevésbé jól alakulnak a dolgok. Az egyetlen gond, hogy kicsivel több idő kell. Megnézzük, hogyan alakulnak majd a dolgok a következő hetekben, de a cél a teljes gyógyulás, és nem a gyors visszatérés."

Nadal térdkalácsában részleges szalagszakadás van, a térdkalács mögötti lágy rész pedig gyulladt. Egyelőre erősen kérdéses, hogy a 11-szeres Grand Slam-győztes felépül-e a következő két, egyaránt novemberi megmérettetésre, az ATP World Tour-döntőre, illetve a spanyol-cseh Davis-kupa-döntőre.

"Nem gondolok a jövőre, mert ez nem egy kéztörés, ahol pontosan tudod, mi történik majd a következő hetekben és mikor térhetsz vissza" - nyilatkozta a napokban az AP hírügynökségnek. "Napról napra ellenőrizzük a fejlődésemet, de nem tudom megjósolni, mi fog történni."

Forrás: AFP

A 26 éves spanyolnak korábban is akadt már gondja a térdével, 2009-ben íngyulladás miatt nem védhette meg a wimbledoni bajnoki címét. Idén döntőt játszott a januári Australian Openen, hetedszer is megnyerte a Roland Garrost, majd megsérült Wimbledonban.

"Talán hiba volt elindulnom Wimbledonban, de nehéz leállni, mikor formában vagy. A Roland Garrost csak gyulladásgátlókkal bírtam ki, utána nagyon rosszul éreztem magam. A Wimbledon előtti edzések szörnyűek voltak. Az első körben injekciókkal játszottam, másképp lehetetlen lett volna. Ez nem tett jót a térdemnek" - fejtegette a Daily Mailnek. "Úgy viszont képtelenség versenyezni, ha futás közben azon kell gondolkodni, hogy hová tedd a lábad."

Nadalnak hat GS-győzelem hiányzik, hogy beérje Roger Federer rekordját, ez koránt sem volna lehetetlen a számára, de ehhez hosszú távon egészségesnek kell lennie. És helyt kell állnia kemény pályán, amihez egyre kevésbé van gusztusa, ha tehetné, inkább csak salakon játszana.

Forrás: AFP

"Nem hagyhatom ki a keménypályás idényt, mert két GS-t is ilyen borításon rendeznek, de ez egy hiba a sportágban. A focisták és a kosarasok sem játszanak kemény pályán, pedig azok a sportok is gyors mozgást igényelnek" - panaszkodott Nadal az angol lapnak.

"A keménypályás játék nagyon rosszat tesz a testnek, de a versenynaptár az én generációm idején nem fog megváltozni. Tudom, ez egy üzlet, és sokkal könnyebb műanyag borítást készíteni, mint salakost vagy füvest, de száz százalékig biztos vagyok abban, hogy ez rossz. Többet kellene játszanom salakon, mint eddig, de erre nincs sok lehetőség."

Nadal visszatérésének legvalószínűbb időpontja egyelőre a januári Australian Open: "Ezért harcolok és dolgozom minden nap. 26 éves vagyok, még sok év áll előttem. Csak rendbe kell jönnöm és újra élveznem a teniszt."