Vágólapra másolva!
Pár éve még asztmás tüneteket produkált a világelső teniszező, Novak Djokovic, de kiderült: egészen más a baja. Leszámolt a búzával és a cukorral, erőnlétileg most a legjobbak közt van. A megoldás kulcsát az alternatív gyógyászatban találták meg.

A gluténmentes diéta előnyeit évek óta magasztalják az alternatív gyógyászat köreiben, de szélesebb nyilvánosságot csak az olyan élsportolók esetei után kapott, mint amilyen Novak Djokovic is. A világelső teniszezőnek légzési nehézségei voltak, mint később kiderült, a gluténérzékenység miatt.

"Tapasztalatból tudtam, hogy nem az asztma a fiú problémája, inkább valamilyen emésztési gondra utalnak a tünetei" - emékezett vissza Dr. Igor Cetojevic, aki egy éven át dolgozott együtt Djokoviccsal 2010 nyarától.

A doktor tudta, hogy a hagyományos kínai gyógyászat szerint kapcsolat van a vastagbél és a tüdő működése között. Az elmúlt száz évben drámaian megváltozott az étrend, elsősorban nyugaton, de világszerte is, ahogy a kereskedelem és az élelmiszeripar globalizálódott.

Liszt- vagy gluténérzékenység

A gabonaszem legnagyobb tömegű része az úgynevezett magbelső, amely elsősorban szénhidrátból és fehérjéből épül fel. A magbelső fehérjéi közül a legfontosabbak a "sikérképző" fehérjék: a gliadin és a glutenin, összefoglaló nevükön: glutén. Táplálkozás szempontjából különösen nagy jelentősége a gliadinnak van. Ez az a fehérje, amelyet a lisztérzékeny (orvosi néven: coeliákiás) betegek nem fogyaszthatnak, mivel károsítja a vékonybél-nyálkahártyájukat, ami felszívódási zavarokat okoz, és ezáltal egyéb súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

A különféle gabonák közül gliadint tartalmaznak a búza, a tönköly-búza, a kamut-búza, a tritikálé (búza és rozs keresztezése), a rozs, az árpa, a zab, illetve a belőlük készített lisztek, termékek.

Gliadint nem tartalmaz például az amaránt, a quinoa (mindkettő dél-amerikai gabona), a köles, a cirok, a vadrizs, a hajdina, a kukorica, a rizs, a teff (egy etiópiai gabonaféle), a csicseriborsó, a sárgaborsó vagy a szója.




Az elmélettel Pete McCraw edző, Marija Sarapova és Jelena Jankovic egykori mestere is egyetért, aki szerint jobb megszabadulni a búzaalapú ételektől, mint a kenyér, vagy a tészta.

"A gluténmentes diétával és a cukor mellőzésével megszűnnek azok a napszakok, mikor édesség után sóvárog az ember, nincs többé álmosság a munkahelyen, vagy bárhol, és ez tartósan így is marad" - McCraw a CNN-nek. "A szervezet teljesen más energiaforrásból dolgozik, erőlködés nélkül fenntartható a szikár sportolói alkat."

Ugyanakkor nem csak a gluténnal van probléma, hanem a tejjel és a cukros tejtermékekkel is, amelyekből jóval többet fogyasztunk, mint korábban bármikor.

Forrás: [origo]

"Alapvetően a tej a babáknak kell, ahogy öregszünk, egyre kevésbé van szükségünk rá, mert a szervezet egyre kevésbé tudja lebontani" - állítja a hagyományos és az alternatív gyógyászatban is képzett Cetojevic. "A modern növénytermesztésben egyre magasabbak a hozamok, de az ételek minősége nem javult. Gyakran az ételeink növényvédő szereket, hormonokat, mesterséges színezéket, ízfokozót, tartósítószert tartalmaznak, és akkor még nem is beszéltem a géntechnológiával módosított növényekről."

McCraw mintegy másfél éve figyelt fel fiatal játékosai extrém levertséget mutató tüneteire: "Időnként krónikus fáradtság gyötörte őket, de ezt a szokásos módon nem lehetett diagnosztizálni. A vérvétel azt mutatta, minden rendben."

"Még a könnyű edzésektől is túlzottan elfáradtak, és bár a normál napi tevékenységek közben minden a legnagyobb rendben volt, amint elkezdtek edzeni, drasztikusan leesett a vércukorszintjük, ami figyelmi és érzelmi zavarokat okozott."

Bár a gluténmentes diéta legjelesebb képviselője Djokovic, a vasárnapi Australian Open-döntő másik résztvevője, Andy Murray is alávetette magát a kúrának, míg a csapatsportokban James Starks NFL-játékos él vele. A sporton kívül olyan hírességek döntöttek a diéta mellett, mint Bill Clinton, Gwyneth Paltrow vagy Victoria Beckham.