Vágólapra másolva!
Be sem engedik a Roland Garrosra John Tomicot, miután lefejelte fia, Bernard edzőpartnerét. Tomicék útját állandó viták és szópárbajok kísérik, Bernard bővítené is a stábot egy békés emberrel.

Bernard Tomic kedden beszélt először újságírókkal a múlt hónapi madridi torna óta, mikor az apja, aki egyben az edzője is, állítólag bántalmazta Tomic edzőpartnerét, Thomas Drouet-t. A húszéves ausztrál térdsérülés miatt visszalépett a Roland Garros első körétől, majd miután feladta a Victor Hanescu elleni meccset, azt mondta: "Semmi nem változott apa és köztem."

A világranglistán 61. Tomic apja, John állítólag egy madridi hotel előtt lefejelte a fia edzőpartnerét, akinek eltört az orra, a szeme fölött felrepedt a homloka, a tarkóján pedig zúzódások keletkeztek.

John Tomicot az eset után súlyos testi sértésért feljelentették, és eltiltották a tenisztornák látogatásától, így a Roland Garrosra sem mehet ki, még nézőként sem. A francia szövetség külön felszólította a szervezőket, hogy ne engedjék be a kapukon John Tomicot.

"Most is Párizsban van, tehát velem dolgozik" - közölte Bernard Tomic. "Még mindig az apám, még mindig az edzőm, és tudják, nagyon szeretem."

Bernard Tomic képes a teniszre koncentrálni Forrás: AFP/Filippo Monteforte

John Tomic végül nem jelent meg a Garros lelátóin, ám a jövő hónapban Londonba is elkíséri a fiát, aki nevezett Queen'sre, Eastbourne-re és Wimbledonra is.

"Párizsban is egy hotelben lakunk, szerdán jelentkezünk ki, aztán megyünk Monacóba. Igazából semmi nem változott." Annyi azért mégis, hogy Tomic keres egy további segítőt maga mellé, és már van is a fejében két-három név. "Nem kimondottan edzőre gondolok, csak valakire, aki segít. Pár hét múlva, talán a füves szezon végére eldőlhet ez a kérdés."

Kérdés, Tomic képes-e a teniszre koncentrálni mindezek után: "Olyan srác vagyok, aki elengedi a dolgokat. Az elmúlt két hétben is jól éreztem magam, rendesen edzettem, jól játszottam, nem sokat gondoltam a történtekre, és nem aggódtam."

Tomic megszokhatta már a felhajtást, rövid pályafutását számos kisebb-nagyobb botrány tarkítja.

2009-ben a nemzetközi szövetség egy hónapra felfüggesztette a játékengedélyét, miután a Marinko Matosevic elleni meccse közben lesétált a pályáról. A játékot az apja kérésére hagyta félbe, aki lábhibát vélt felfedezni Matosevicnél, a bíró viszont nem ítélt semmit.

2010 januárjában az Australian Open igazgatójával veszett össze John Tomic, miután a fia kikapott Marin Cilictől. Idősebb Tomic azzal fenyegetőzött, hogy a fia ausztrál helyett horvát színekben versenyez majd tovább.

Két évvel később, Miamiban Tomic maga kérte a székbírót, hogy küldje el az apját a lelátóról: "Bosszant. Tudom, hogy az apám, de bosszant. Szeretném, ha távozna, meg lehet oldani?"


Nem sokkal később, az Andy Roddick ellen elvesztett US Open-meccse után egy újságíró azzal szembesítette Tomicot, hogy nem tűnt túl motiváltnak a találkozón. Az ausztrál erre már támadásba lendült: "Így játszom. Valami problémád van vele?" Majd megkérdezte az újságíró nevét, és közölte vele: "Megjegyezlek!"

Bernard Tomic magánélete sem nyugodtabb, tavaly januárban egyetlen nap alatt háromszor is megbüntette a rendőrség az ausztráliai Gold Coaston, végül elmenekült a rendőrség elől, és bezárkózott a lakásába. Később meg is büntették, mert a BMW-jével nem állt meg a rendőröknek. Azóta az újabb kihágások miatt a jogosítványát is bevonták, a huszadik születésnapjára rendezett partin pedig összeverekedett egy barátjával egy lakás erkélyén.

Tomic legalább az élet napos oldalát is élvezi, barátnőjét, Donay Meijert az [origo] olvasói a legszebbnek választották a teniszezők kedvesei közül.